Çocukların çok sevdiği, en mutlu olduğu etkinliklerden biri doğum günleridir. Bu kutlamalardan hoşlanmayan çocuk hemen hemen yok gibidir. O yüzden tahmin ediyorum ki çocuklar büyüyene kadar evlerde her sene bir değil belki de birçok kez doğum günü yapılıyordur. Bu günleri çocuk dünyasında bu kadar güzel kılan şey; önemsenmek ve övülmektir. Çünkü pasta ortaya sadece günün çocuğu için gelir, tüm gözler onun üzerindedir, o anda kendisinden beklenen yalnızca mumlara üflemesi ve söndürmesidir. Çocuk öz güvenle ve tüm gücüyle üfler, mumlar söner, o anda herkes çocuğu alkışlar, kutlar. Günün sonunda o da kendini özel hisseder.
Çocukları hatta yetişkinleri bile bu kadar iyi hissettiren doğum günü kutlamaları eski mısır döneminde firavun ailelerine dayanan bir uygulamaymış. Bu gelenek zamanla tanrıların doğum gününü kutlayan Yunanlılara aktarılmış. Çıkışı itibari ile putperestlerin adetlerine dayandığı için kilise tarafından yasaklanmış. Ancak daha sonraları Alman aileler tarafından özellikle çocukların birinci yaş günlerini kutlamak üzere tekrar yaygınlaşmaya başlamış ve bugün neredeyse tüm dünyanın kabul ettiği bir uygulama haline gelmiş durumdadır.
Kökü nereye dayanırsa dayansın insan psikolojisine iyi gelen bu kutlamanın doğru uygulanırsa İslam’a ters düşen bir yanı da yok. Hatta bize hayat verdiği için Allah’a şükretmek gerektiğini çocuklarımıza bir kez daha hatırlatabiliriz. Bize yeni bir yaşa girmeyi nasip ettiği için, gören gözler, işiten kulaklar, sağlıklı organlar verdiği için Allah’a teşekkür ettirebilir, belki bir de sadaka verebilirsek doğum günlerine psikolojik etkileri yanında ahlaki ve dini bir anlam da katmış oluruz.
Ancak doğum günü kutlamalarının İslam’a uygun düşmeyen, çocuklara tamamen yanlış mesaj veren bir yanı var ki o da kutlama anında üflenen mumlardır. Evet çocukların çok keyif aldıkları bu iş, “Hadi bir dilek tut” cümlesiyle de destekleniyor. Yani belki de hiç düşünülmeden uygulanan bu ritüel İslam’ın ruhu “dua” ile bağdaşmıyor. Çünkü Müslüman dilek tutmaz, el açıp Rabbine dua eder. Ancak İslamiyetten önceki dönemlerden gelen bu uygulamanın amacı, çocukları kötü ruhlardan korumak ve kabul olması için mumu üfleyerek dileği Tanrıya ulaştırmaktır. Sonuç olarak biz Müslümanlar da belki el açıp dua etmeyi bile öğretmediğimiz çocuklarımıza dilek tutturup mumlara üflettiriyoruz.
İşte bu yüzden, çocukları bu kadar mutlu eden doğum günü kutlamalarından vazgeçmeyelim ama neyi neden yaptığımızın ve yaptırdığımızın da farkında olalım. Çocuk için süslenmiş tatlı ya da pasta, mum olmadan da çocuğun önüne getirilebilir. Mum üflemek yerine, pasta kesilmesinden sonra da alkış tutulabilir. “Bir dilek tut” yerine, “Ailene, vatanına milletine hayırlı evlat ol inşallah, Allah seni korusun, zihnini açsın” diye dua edilebilir, ettirilebilir.
ŞEYMA DEMİRCAN NAMAZCI
MİRATHABER.COM -YOUTUBE-
YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ