islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5940
EURO
34,8052
ALTIN
2.497,31
BIST
9.438,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

DUBAİ IŞIK CAMİİ

DUBAİ IŞIK CAMİİ

Mimar: Dabbagh Architects

Yapım Yeri: Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai

Yapım Yılı: 2021

Dubai merkezli mimarlık ofisi Dabbagh Architects, Işık Camii olarak da bilinen Merhum Mohamed Abdulkhaliq Gargash Camii’ni geometrik formlar ve kaligrafi içeren beyaz taş cephelerle kaplamışlardır.

Adını 2016 yılında vefat eden işadamı Mohamed Abdulkhaliq Gargash’tan alan cami, Dabbagh Architects’in kurucusu Sumaya Dabbagh tarafından tasarlanmış ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bir kadın mimar tarafından tasarlanan ilk camilerden biri olmuştur.

Camii iç mekanı

Gargash ailesi tarafından finanse edilen bina, Dubai’nin güneyindeki endüstriyel Al Quoz bölgesinde yoğun bir yolun yanında yer almaktadır.

Aile, binanın çağdaş bir havaya sahip olmasını ve şehrin gürültüsünden uzakta, ibadet için sakin bir alan olmasını istedi. Dabbagh camiinin yerini, “Sanayi bölgesi Al Quoz bölgesinin görsel karmaşası ve gürültüsü arasında bir sığınak, bir sakinlik hissi yaratmayı hedefledik” şeklinde açıklamıştır.

Tasarım yaklaşımı, alana, ortama, mevcut yerel malzemelere ve eşit derecede önemli olarak yaratılan deneyime bir yanıttır. Bütün bu düşünceler, zamanı ve yeri olan çağdaş bir tasarım yaratmıştır.

Genellikle birden fazla bloktan oluşan geleneksel camilerin aksine, Dabbagh Architects, binayı öne çıkaracak basit ve temiz bir form yaratmayı amaçlamışlardır. Dabbagh, “Dini binalar genellikle zenginlik ve statü ifade etmek için kullanılıyor. Gargash Camii için müşterinin özeti sadelikti. Böylece minimal tasarım yaklaşımı, ortamında öne çıkan bir bina yarattı.”

Bina, delikli bir kanopi ile korunan doğrusal bir avlu ile iki bloğa ayrılmıştır. İki bloktan daha büyük olanı zemin katta kubbe örtülü ana ibadet mekânını, birinci katta ise kadınlar ibadethanesini barındırmaktadır.

Hat yazılı şerit

Avlunun diğer tarafında ise abdesthaneler ile imam ve müezzinin ikametgahları yer almaktadır.

Caminin taş duvarları, doğal ışığın binaya girmesine izin vermek için taşları delinmiş üçgenlerden oluşan girintili bir geometrik desenle kaplıdır.

Hat sanatıyla yazılmış bir Kuran ayeti de ibadethanenin duvarlarını saran bir şerit içine gömülüdür.

Geometrik desen, aynı zamanda çağdaş bir forma sahip olacak şekilde tasarlanan caminin minaresi boyunca uzanmaktadır.

Camii kesiti
Camii planı

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.