islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4302
EURO
34,7481
ALTIN
2.430,59
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

DÜNYADAN İSRAİL’E AKADEMİK BOYKOT

DÜNYADAN İSRAİL’E AKADEMİK BOYKOT
17 Nisan 2024 09:00
A+
A-

İsrail, Gazze’deki savaş nedeniyle benzeri görülmemiş bir küresel akademik boykotla karşı karşıya. Akademisyenleri uluslararası araştırma gruplarından ihraç ediliyor. Onlarla işbirliği sonlandırılıyor ayrıca  makaleleri ve araştırmaları reddediliyor. Dünya çapındaki üniversitelerdeki akademik ders ve konferanslara katılımları iptal ediliyor.

Birçok Avrupa ve Amerika üniversitesinin kampüslerinde İsrail’e karşı protestolar üst üste yedinci aydır devam ediyor.

Artan protestolar dünyada birçok üniversite yönetiminin İsrailli öğretim görevlilerinin derslerini iptal etmesine yol açtı. Bazı uluslararası üniversiteler de kimi İsrail üniversite ve kolejlerine akademik boykot uyguladı.

Pek çok İsrailli öğretim görevlisi, dünya genelindeki birçok üniversitede uluslararası konferanslarını vermemeleri ve konferanslara katılmamaları yönünde direktifler aldı. Bir diğer kısmı da, protesto amacıyla, derslerinin iptal edildiğini gördüler.

Haaretz gazetesi “Eşi benzeri görülmemiş bir boykotla karşı karşıyayız” ifadesiyle birlikte bir rapora yer verdi. Rapor, Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana boykota maruz kaldıklarını ve uluslararası araştırma gruplarından ihraç edildiklerini anlatan 60 İsrailli araştırmacının ifadelerine dayanmakta.

Akademisyenlere e-posta yoluyla verilen iptal haberlerindeki yazı şöyle:

“Konferansın organizasyon komitesi, devam eden çatışmalara katılan ülkelerin temsilcileriyle işbirliğinden uzaklaşmak gayesiyle davetinizi iptal etmeye karar verdi ( Gazze savaşı)”.

Bu durumla karşı karşıya kalan akademisyenlerden kimisi de şöyle ekledi:

“İsrail Akademisi konferanslara katılmak, araştırma için fon toplamak, makale yayınlamak konusunda yeni bir duruma girebilir. Biz tamamen uluslararası ilişkilere bağımlıyız ve bizimle yapacakları işbirlikleri bizim için daha da zorlaşacak.”

İsrail Akademisi’nin Gazze Savaşı nedeniyle küresel bir boykota maruz kaldığı gerçeği, geçtiğimiz Ocak ayında “Ulusal Gençlik Akademisi” tarafından yayınlanan ve tüm İsrail üniversitelerinden bini aşkın kıdemli öğretim üyesinin katıldığı anketle de pekiştirildi. İsrailli araştırmacıların üçte biri uluslararası ilişkilerinde ciddi hasar meydana geldiğini bildirdi.

HABER ÇEVİRİSİ: SONGÜL BAYLU 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

https://www.aljazeera.net/politics/2024/4/15/%d8%a5%d8%b3%d8%b1%d8%a7%d8%a6%d9%8a%d9%84-%d8%aa%d9%88%d8%a7%d8%ac%d9%87-%d9%85%d9%82%d8%a7%d8%b7%d8%b9%d8%a9-%d8%a3%d9%83%d8%a7%d8%af%d9%8a%d9%85%d9%8a%d8%a9-%d8%b9%d8%a7%d9%84%d9%85%d9%8a%d8%a9

ETİKETLER: Manşet