islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5059
EURO
34,9169
ALTIN
2.447,53
BIST
9.711,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Eller Aya: NASA/SpaceX Ortak Fırlatması Ertelendi

Eller Aya: NASA/SpaceX Ortak Fırlatması Ertelendi

Mirat Haber Ajansı

NASA ve özel havacılık üreticisi SpaceX, kötü hava koşullarının mürettebatın güvenliğini tehlikeye atması nedeniyle Çarşamba gününde planlanan tarihi uzay fırlatmasını ertelediler. NASA Yöneticisi Jim Bridenstine Twitter’da lansmanın Cumartesi gününe kadar erteleneceğini açıkladı. Yeniden zamanlama konusunu Elon Musk’ın SpaceX firması da onaylandı. Gerçekleşirse bu sadece SpaceX’in ilk insanlı fırlatması olmayacak aynı zamanda Uluslararası Uzay İstasyonu’na ya da herhangi bir şekilde ABD tarafından uzaya ilk kez 2011’den bu yana astronot gönderilmiş olacak. Ayrıca insanları uzaya taşıyan ilk özel uzay aracı olacak. Fırlatma, hükümetler değil özel şirketlerin insanları uzaya gönderdiği yeni bir çağ başlatabilir.

Florida Cape Canaveral çevresindeki hava durumu yağmur, bulutlar ve gök gürültülü fırtına ile nihayet planların raydan çıktı. Bir SpaceX Dragon yeniden kullanılabilir uzay aracında uzaya taşınacak olan iki NASA astronotu Bob Behnken ve Doug Hurley, fırlatmadan saatler önce uzay aracına bindi. CEO Elon Musk’un elektrikli araç şirketi tarafından üretilen lüks SUV’ler olan Tesla Model X’lerle fırlatma rampasına taşındılar. Musk hem Tesla hem de SpaceX’in yönetiminin başında.

Amerika yavaşlayan uzay uçuşlarını Musk, Bezos ya da Bronson gibi girişimcilerin firmalarıyla canlandırmaya çalışırken Çin de insanlı uçuşlarda adımlar atmakta. Rusların kozmonot, Amerikalıların astronot, Çinlilerin de taykonot adı verdikleri uzay personeli konusunda girişimler konusunda Müslüman dünyadan hamleler sadece İran uzay programından geliyor. İranlılar henüz insanlı uzay aracı atmadılar ancak canlı kobaylarla bazı denemeler yaptıklarını paylaştılar. Türkiye’de TUSAŞ A.Ş. altında bir uzay programının kurulması kararı aldı ve çalışmalar sürüyor ancak henüz bu insanlı araç düzeyinde roketler üretecek düzeye gelmedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.