islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4666
EURO
34,7738
ALTIN
2.441,31
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Endonezya dev Korona aşı kampanyasını haftaya başlatıyor, Türkiye kobay

Endonezya dev Korona aşı kampanyasını haftaya başlatıyor, Türkiye kobay
Mirat Haber Ajansı

Endonezya, ülke çapında COVID-19 aşılama programına 13 Ocak’ta başlayacak ve Cumhurbaşkanı Joko Widodo, Çin’in Sinovac Biyoteknolojisi tarafından yapılan ilk aşının yapılmasını yönetecek. Endonezya Sağlık Bakanı Budi Gunadi Sadikin Salı günü yaptığı açıklamada, toplu aşılama programının başkent Jakarta’da başlayacağını, diğer bölgelerdeki aşılamaların ise 14 ve 15 Ocak’ta başlayacağını duyurdu.

Ülkede vakalar artıyor

Duyuru, dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olan Endonezya’nın Güneydoğu Asya’daki en kötü koronavirüs salgınıyla mücadele etmesi bağlamında geldi. Ülkedeki sağlık yetkilileri son 24 saatte 7.445 yeni enfeksiyon ve 198 ölüm bildirdi ve toplam vaka ve ölüm sayısını sırasıyla 779.548 ve 23.109’a çıkardı.

Domuz aşısı çekincesi

Endonezya hükümeti daha önce 1,3 milyon cephe hattında çalışanların CoronaVac adlı Sinovac aşılarını ilk alanlardan biri olacağını söylemişti. Ülke, 125,5 milyon doz CoronaVac iğnesi için bir anlaşma imzaladı ve şimdiden ilk 3 milyon dozluk bir parti aldı. Budi, sağlık çalışanları aşılandıktan sonra, bölge valilerinin “topluma güven oluşturmak” için aşının verilmesi için öne çıkması gerektiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü, geçen yıl Ağustos ayında yayınlanan bir ankette, COVID-19 salgınının Endonezya’da aşı tereddütünü daha da şiddetlendirdiğini bildirdi ve katılımcıların yüzde 27’si koronavirüs aşısı almaktan çekiniyor. Sebepleri, aşıların güvenliği ve etkinliği konusundaki korkulardan, aşılarda domuz ürünlerinin olası kullanımına ilişkin endişeler de dahil olmak üzere dini inançlara kadar uzanıyordu. Endonezya’nın 273 milyon nüfusunun yüzde 87’sini oluşturan Müslümanlar için domuz eti tüketimi yasak veya “haram”.

Türkiye kobay olacak

Bu arada Endonezya gıda ve ilaç otoritesi BPOM, COVID-19 aşılarının acil olarak kullanımını henüz onaylamadı. BPOM yorum talebine yanıt vermedi, ancak ajans daha önce Sinova’nın Endonezya, Brezilya ve Türkiye’deki klinik araştırmalarından elde edilen ara veriler çalışıldıktan sonra acil kullanım izni verileceğini umduğunu söyledi. Sinovac, Endonezya’nın devlete ait ilaç üreticisi Bio Farma ile birlikte Batı Java eyaletindeki son aşama klinik denemeleri denetliyor. CoronaVac geç aşama denemelerinden elde edilen ilk sonuçlar, bunun yüzde 91,25 oranında etkili olduğunu gösterirken, Brezilya’daki araştırmacılar bunun yüzde 50’den fazla etkili olduğunu söylediler, ancak şirketin talebi üzerine tam sonuçlar henüz açıklanmadı.

Aşılar dağıtıldı bile

Bio Farma, Salı günü itibariyle 34 Endonezya iline 760.000 dozdan fazla Sinovac aşısı gönderdi. Endonezya, 329 milyondan fazla COVID-19 aşısı temin etti, özellikle Pfizer ve ortağı BioNTech ve Oxford Üniversitesi ile bir aşı geliştiren AstraZeneca’dan. Sağlık bakanı Budi, daha önce Endonezya’nın sürü bağışıklığına ulaşmak için 181,5 milyon insanı veya nüfusun kabaca yüzde 67’sini aşılaması gerektiğini söylemişti. Aşı, takımadalarda ücretsiz olarak uygulanacak ve kullanıma sunmanın 15 ay sürmesi bekleniyor. Ön saflardaki sağlık çalışanları ve kamu görevlilerinin ardından, program çalışma yaşındaki yetişkinleri yaşlılara göre önceliklendirecek.

Uzmanlar emin değil

Bu, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık gibi aşıya başlayan çoğu ülkenin benimsediğinden farklı bir yaklaşım. Bazı uzmanlar, Endonezya’nın stratejisinin hastalığın yayılmasını yavaşlatabileceğini, ancak ölüm oranlarını etkilemeyebileceğini söylüyor. Yetkililer, çalışan genç yetişkinler genellikle daha aktif, daha sosyal ve daha çok seyahat ettikleri için bu stratejiyi seçtiklerini söylediler. Bu strateji, toplumdaki bulaşmayı yaşlı bireyleri aşılamaktan daha hızlı azaltmalıdır.

Diğer Sağlık haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/saglik/

Diğer Uzak Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/uzak-dogu/

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.