islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3134
EURO
35,1082
ALTIN
2.292,61
BIST
9.049,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

ESANSIYEL AMINO ASITLERDEN OLUŞAN BIR DIYET BUNAMAYI UZAK TUTABILIR

ESANSIYEL AMINO ASITLERDEN OLUŞAN BIR DIYET BUNAMAYI UZAK TUTABILIR

Demans – aşırı bilişsel işlev kaybını içeren bir durum – Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli bozukluklardan kaynaklanır. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, dünya çapında her yıl yaklaşık 10 milyon kişide bunama gelişir bu, durumun psikolojik ve sosyal etkisinin yüksek olduğunu gösterir. Demans esas olarak yaşlı insanları etkiler.

Science Advances’te yayınlanan yakın tarihli bir çalışmada, Japon araştırmacılar, düşük proteinli bir diyetin Alzheimer hastalığının fare modellerinde beyin dejenerasyonunu hızlandırabileceğini gösterdi.

Daha da önemlisi, yedi spesifik amino asit içeren bir takviye olan Amino LP7’nin bu hayvanlarda beyin dejenerasyonunu ve bunama gelişimini yavaşlatabildiğini buldular.

Araştırmanın önde gelen bilim adamlarından biri olan Ulusal Kuantum Bilimleri ve Teknolojisi Enstitülerinden Dr. Makoto Higuchi şöyle ifade ediyor: “Yaşlı bireylerde, düşük proteinli diyetler beyin fonksiyonunun yetersiz bakımıyla bağlantılıdır. Amino asitler proteinlerin yapı taşlarıdır. Bu nedenle, esansiyel amino asitlerle takviyenin yaşlı insanların beyinlerini demanstan koruyup koruyamayacağını ve evet ise, bu koruyucu etkiye hangi mekanizmaların katkıda bulunacağını anlamak istedik.”

İlk olarak, araştırmacılar, düşük proteinli bir diyetin beyni nasıl etkilediğini, genellikle beyinde “Tau” kümeleri adı verilen nörodejenerasyon ve anormal protein kümeleri gösteren Alzheimer hastalığının fare modellerinde incelediler.

Düşük proteinli bir diyet tüketen farelerin sadece beyin dejenerasyonunu hızlandırmakla kalmayıp, aynı zamanda zayıf nöronal bağlantı belirtileri olduğunu buldular. İlginç bir şekilde, bu etkiler, Amino LP7 ile takviye edildikten sonra tersine döndü, bu da yedi spesifik amino asit kombinasyonunun beyin hasarını engelleyebileceğini gösterdi. Daha sonra araştırma ekibi, Amino LP7’nin Alzheimer modelinde farklı beyin dejenerasyonu belirtilerini nasıl etkilediğini inceledi.

Tedavi edilmeyen fareler yüksek düzeyde ilerleyici beyin dejenerasyonu gösterdi, ancak Amino LP7 tedavisi nöronal ölümü baskıladı ve böylece Tau kümeleri kalmasına rağmen beyin dejenerasyonunu azalttı. Bu çalışmaya da öncülük eden Dr. Akihiko Kitamura’ya göre, “Beyindeki Tau plakları Alzheimer’ın karakteristiğidir ve çoğu tedavi onları hedef alır. Ancak, Amino LP7 takviyesi yoluyla bu Tau birikiminin üstesinden gelmenin ve beyin atrofisini önlemenin mümkün olduğunu gösterdik.”

Ardından, Amino LP7’nin beyni nasıl koruduğunu anlamak için araştırmacılar, Amino LP7’nin neden olduğu gen seviyesindeki değişiklikleri kapsamlı bir şekilde analiz ettiler.

Bulguları oldukça cesaret vericiydi.

Amino LP7’nin beyin iltihabını azalttığını ve ayrıca bir iltihaplanma indükleyicisi olan kinurenin’in beyne girmesini önlediğini ve böylece enflamatuar bağışıklık hücrelerinin nöronlara saldırmasını engellediğini gözlemlediler.

Ayrıca Amino LP7’nin nöron ölümünü azalttığını ve nöronal bağlantıyı geliştirerek beyin fonksiyonunu iyileştirdiğini buldular.

Dr. Hideaki Sato ve Dr. Yuhei Takado, “Bu sonuçlar, esansiyel amino asitlerin beyindeki dengeyi korumaya ve beyin bozulmasını önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Çalışmamız, spesifik amino asitlerin demans gelişimini engelleyebileceğini bildiren ilk çalışmadır” olarak ifade ediyorlar.

“Çalışmamız farelerde yapılmış olsa da, amino asit alımının Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere insanlarda demans gelişimini değiştirebileceği umudunu oluşturuyor” diye ekliyorlar.

Bu araştırma grubu tarafından yapılan çalışma, demansların nasıl oluştuğunu ve nasıl önlenebileceğini daha iyi anlamak için çeşitli yollar açmaktadır.

Amino LP7’nin bilişsel bozukluğu olmayan yaşlı insanlarda beyin işlevini geliştirdiği göz önüne alındığında, bulguları bilişsel işlev bozukluğu olan kişilerde de etkili olabileceğini düşündürmektedir.

Çeviri: Mihraç GÖRÜNMEK

Kaynak : The National Institutes for Quantum Science and Technology. (2021, October 22). A diet of essential amino acids could keep dementia at bay: Consuming Amino LP7, a specific combination of essential amino acids, could inhibit the development of dementia, shows a study from Japan. ScienceDaily. Retrieved November 7, 2021 from www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211022171458.htm

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.