islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4809
EURO
34,7450
ALTIN
2.440,33
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Etiyopya hükümeti baraj konusunda anlaşmada iyimser değil

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı, Mısır ve Sudan’ın aşağı havzasında kendi tuttuğu Nil sularını paylaşmak için yapılan tarihi anlaşmaların mantıksız ve kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Etiyopya hükümeti baraj konusunda anlaşmada iyimser değil

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı, Mısır ve Sudan’ın aşağı havzasında kendi tuttuğu Nil sularını paylaşmak için yapılan tarihi anlaşmaların mantıksız ve kabul edilemez olduğunu ifade etti. 

Mirat Haber Ajansı

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı, Mısır ve Sudan’ın aşağı havzasında tuttuğu Nil sularını paylaşmak için yapılan tarihi anlaşmaların mantıksız ve kabul edilemez, olduğunu ifade etti. Bakanlık gazetecilere verdiği brifingde, aşağı havzadaki Rönesans Barajı’na yönelik tehditlerin yararsız olduğunu da ekledi. Ülkesinin, Afrika Birliği (AU) himayesinde Rönesans Barajı müzakerelerinin yeniden başlamasına güvendiğini ifade etti. Pazar günü, Etiyopya Su, Sulama ve Enerji Bakanı Seleşi Bekele, Rönesans Barajı’nın ülkesinin kalkınma hakkının bir parçasını oluşturduğunu ifade etti. Bu açıklama, Kahire, Hartum ve Addis Ababa arasında, yıllardır önemli bir atılım yapmadan gidip gelen baraj krizi üzerine, sarsılan müzakerelerin ışığında geldi.

The 10 Minute Interview - Dr. Seleshi Bekele, Ethiopia's Minister of Water,  Irrigation and Energy — Videos | The Brenthurst Foundation

Sudan Sulama Bakanı Yasir Abbas Pazar günü ülkesindeki hukuk ekiplerinin Rönesans Barajı ile ilgili olarak Etiyopya hükümetine karşı dava açmaya hazır olduğunu doğruladı. Etiyopya, Sudan sınırına yakın 5 milyar dolarlık bir baraj inşa ediyor, ülkeye çok ihtiyaç duyulan elektrik ve ekonomik yenilenmeyi sağlayacağını belirtiyor. Mısır, Nil sularına erişimini kısıtlayacağına inanıyor. Mısır neredeyse tamamen Nil suyuna bağımlı ve nehirden yılda yaklaşık 55,5 milyon metreküp su alıyor ve barajın doldurulmasının içme, tarım ve elektrik için ihtiyaç duyduğu suyu etkileyeceğine inanıyor. Kahire, Etiyopya’nın Mısır’ın Nil’den 40 milyar metreküp veya daha fazla su alacağını garanti etmesini istiyor. Etiyopya Sulama Bakanı Seleşi Bekele, Mısır’ın bu talebi terk ettiğini belirtti, ancak Mısır’ın bunu yapmadığı konusunda ısrar etti ve bu yönde bir açıklama yaptı. Barajın ne kadar hızlı doldurulacağına dair çözülmemiş bir mesele de var. Mısır barajın çok hızlı doldurulmasının kendi Asuan Barajı tarafından üretilen elektriği etkileyebileceğinden korkuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.