islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5981
EURO
34,6650
ALTIN
2.524,80
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Filipinli Müslümanlar İçin “Kutlayacak Bir Şey Yok”

Filipinli Müslümanlar İçin “Kutlayacak Bir Şey Yok”

Mirat Haber Ajansı

Filipin hükümetinin Marawi Şehri’nin DAEŞ bağlantılı bir terör grubundan kurtulduğunu ilan etmesinden üç yıl sonra, beş aylık savaş bölgesinde evlerinden kovulan sakinler hala evlerinden men edilmiş durumda ve henüz tazminat almadılar. Güney Filipinler’de Müslümanların çoğunlukta olduğu yerli Maranao topluluğundan bir aktivist olan Drieza Lininding, kutlanacak bir şey olmadığını, sadece bugüne kadar devam eden acı ve ıstırabın sürdüğünü söyledi. Maranaos arkadaşını, özellikle de yerinden edilmiş kişileri, olayı kutlamak için düzenlenen faaliyetlere katılmamaya çağırdı. Müslümanlar özgür hissetmiyorlar, çünkü üç yıl sonra, görünürde hiçbir sebep olmaksızın evlerine ve topluluklarına geri dönmeleri hala engellenmekte. Patlamamış bomba ve mühimmatın aranması ve kurtarılması çoktan tamamlandı. Aynı zamanda Moro Mutabakat grubunun başkanı olan Lininding, gruplarının kabul edeceği yegane kararın Müslümanların evlerine koşulsuz dönüşü ve kayıp ve hasarlarının tazmin edilmesi olduğunu söyledi.

Çoğunlukla Maranao’lardan ve Müslüman uzmanlardan oluşan özerk bir izleme grubu olan Marawi Yeniden Yapılanma Çatışma İzleme (MRCW), Başkan Duterte’nin şehri DAEŞ müttefiki terör grubundan arındırmasından bu yana 17 Ekim 2017’de bölgede konuşma özgürlüğü olmadığını söyledi. MRCW, Marawi’nin yeniden yapılanma sürecine yardımcı olmak için üç yıl önce oluşturulmuştu. Bölgeden ihraç edilenlerin çoğu hala barınaklarda yaşıyor. MRCW, Müslüman olma ve yerinden edilme damgalarına ek olarak, sürülenlerin virüs enfeksiyonu riski altında oldukları için şu anda ağır bir yük omuzladıklarını söylüyor. Ağustos ayı itibarıyla hükümetin şehrin rehabilitasyonu için bütün bölgenin kalkınması için toplam 60,5 milyar peso (360 milyar TL) fon ihtiyacının yarısından azı olan 22,2 milyar peso (yaklaşık 130 milyar TL) ayırdığını da ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.