islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Rusya’dan Kaçan Çok Sayıda Küresel Şirket Rotayı Türkiye’ye Çevirdi 

Rusya’dan Kaçan Çok Sayıda Küresel Şirket Rotayı Türkiye’ye Çevirdi 
21 Mart 2022 09:45
A+
A-

Ukrayna’ya yönelik işgal girişiminin ardından Rus pazarından çekilen uluslararası firmalar rotayı Türkiye’ye çevirdi. Başta tekstil, perakende ve üretim olmak üzere birçok alanda fırsatların ortaya çıktığını belirten iş dünyası temsilcileri Türk şirketlerine ortaya çıkan bu fırsatları değerlendirmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Üst Düzey Yöneticiler Derneği (CEO Platformu) Başkanı Haldun Pak, Rusya’da faaliyetlerini sona erdiren küresel şirketler arasında sadece ABD’lilerin değil, birçoğunun Türkiye’ye gelmesini beklediklerini belirterek, aynı zamanda Rusya pazarında doğacak boşlukların da Türk firmalar için fırsatlar sunduğunu aktardı.

Savaşın olumsuz etkilerine değinen Pak, ‘Bir savaşın zararlarını konuşurken tabii ki maddi ve ticari etkilerinden önce yaşanan insani dram, can kayıpları ve çekilen acılar sebebiyle canımızın çok yandığını söylemek gerekiyor. Yitip giden her bir can, maddi kayıplarla telafi edilemeyecek şekilde bizleri etkilemektedir.’ ifadelerini kullandı.

Enerji fiyatları ve döviz kurundaki artışlar, bu artışların küresel piyasalara, ticarete ve ekonomilere olumsuz etkilerine işaret eden Pak, tekstil ve gıda gibi sektörlerin siparişlerinin iptal edilmesi ya da ödemelerde yaşanan problemlerin durgunluğa yol açtığını belirtti.

Pak, ‘Dolaylı yönden etkilerine baktığımızda lojistik sıkıntıların yaşandığını, ham madde tedarikinin sekteye uğradığını ve birçok sektörün bu gelişmelerden dolaylı olarak etkilendiğini söyleyebiliriz. Tüm bunlar göz önüne alındığında ticaretin milyarlarca dolarlık bir kayba uğradığından söz etmek mümkündür.’ değerlendirmesinde bulundu.

‘RUSYA PAZARI TÜRK ŞİRKETLER İÇİN FIRSAT 
Haldun Pak, uluslararası markaların ve firmaların Rusya pazarından çekilmesinin, Türk şirketler için başta tekstil, perakende ve üretim olmak üzere birçok alanda fırsat sunduğunu belirterek, ‘Rusya pazarından çıkan uluslararası şirketlerden doğan boşluklar bizler için önemli fırsatlar sunuyor. Firmalarımıza bu fırsatları değerlendirmelerini tavsiye ediyorum.’ ifadelerini kullandı.

Özellikle gıda sektörünün, ürünlerin raf ömürlerini geçirmeden yakın coğrafyadaki farklı alternatifleri değerlendirmeye başladığını aktaran Pak, tekstilde bu değişiklikler için biraz daha zamana ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.