islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Fransız Müslüman liderler, Macron’un dini reformlarına boyun eğdi

Fransız Müslüman liderler, Macron’un dini reformlarına boyun eğdi
Mirat Haber Ajansı

Fransız Müslüman liderler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ülkedeki sözde “İslamcı ayrılıkçılığı” ortadan kaldırma çabalarının bir parçası olarak bir “ilkeler tüzüğünü” onayladılar. Tüzük, Macron’un çağrısı üzerine, öğrencilere Peygamber Muhammed’in hicivli karikatürlerini gösteren bir öğretmenin cinayetinden sonra Fransız Müslüman İbadetleri Konseyi (CFCM) tarafından hazırlandı. Belge, Fransız laik değerlerini Fransa’daki İslam uygulamasında yüceltiyor ve imzacıları, aşırılık yanlısı İslamcı ideallerin reddedilmesi ve cinsiyetler arası eşitliğin tanınması da dahil olmak üzere devlet değerlerini korumayı hedefliyor. Aynı zamanda İslamcılık olarak bilinen politik İslam’la mücadele ediyor ve bunların taraftarlarını Selefilik veya Vahhabizm, Müslüman Kardeşler ve Tebliğ Cemaati hareketinin takipçileri olarak tanımlamakta. Tüzüğün şartları, imamların cinsiyetler arasında eşitliği kabul etmeyi taahhüt etmesi ve takipçilerine belirli kültürel uygulamaların İslam’dan kaynaklanmadığını öğretmesi gerektiğini ifade ediyor. Bu tür kültürel uygulamalar arasında kadın sünneti, zorla evlendirme ve sözde bekaret sertifikalarının kullanılması da yer alıyor. Şartı imzalayan taraflar, anti-Semitizm, homofobi ve kadın düşmanlığı dahil her türlü ırkçılık, ayrımcılık ve nefreti kınamalıdır. Metinde, camilerin yabancı rejimleri savunan milliyetçi söylemin yayılması için yaratılmadığı uyarısı yapıyor.

CFCM Başkanı Muhammed Moussaoui dün Twitter’da yaptığı açıklamada, bu tüzüğün Müslüman inancının laiklik de dâhil olmak üzere cumhuriyetin ilkeleriyle uyumluluğunu ve Fransız Müslümanların tam vatandaşlık taahhütlerini yeniden teyit ettiğini bildirdi. Mümkün olan en geniş konsültasyon ve üyelik görüşüyle ​​imamlar ve bölgesel Müslüman liderlerle paylaşılacak. Belgenin, Macron’un CFCM yönetimini Fransız Müslümanların devletin laik değerlerine bağlılığını ilan etmeye çağırmasının ardından altı hafta içinde hazırlandığı anlaşılıyor.

Baskı, Macron’un, İslam’ın dünya genelinde kriz yaşayan bir din, olduğunu iddia etmesinden sonra geldi. Macron hükümeti, İslamcı radikalizmle mücadele etmek ve din eğitimi ve çok eşlilik gibi konularda yasaları sıkılaştırmak için yasaları zorladığını iddia ediyor. Ayrıca geçtiğimiz haftalarda camilere zarar verdi ve dokuz Müslüman ibadethanesini kapattı. Macron’un İslam hakkındaki tartışmalı yorumlarının ardından, hükümet ile Müslüman ülkeler arasındaki gerginlikler son dönemlerde arttı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlarını Fransız mallarını boykot etmeye çağırdıktan sonra Aralık ayında Fransız mevkidaşını “Fransa için bir yük” olarak nitelendirdi. Fransız liderin sözlerine cevaben geçen yılın sonlarında Pakistan’da ve birkaç Arap ülkesinde de Macron karşıtı protestolar düzenlendi.

ETİKETLER: Emmanuel Macron
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.