islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5994
EURO
34,8008
ALTIN
2.504,12
BIST
9.483,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Gazze Direnişinin Sembolü Olan Bir Kafe’nin Gururlandıracak Hikayesi

Gazze Direnişinin Sembolü Olan Bir Kafe’nin Gururlandıracak Hikayesi
14 Ocak 2022 16:43
A+
A-

Ey Filistin Bir Gün Mutlaka Ama Mutlaka Döneceğiz

Gazze’de bir kafe, Filistinlilerin kararlılığını ve geri dönme isteğini kutluyor.

Raşid ve Rana Maharm, sekiz yaşındaki küçük kızları Lale ile birlikte Gazze Şeridi’nde “burada kalacağız” manasına  gelen Handl Hon adında küçük bir kültür salonu ve kafe açmayı kararlaştırmışlar

35 yaşındaki Raşid, 1948’de İsrail işgali tarafından işgal edilen Yafa’daki aile topraklarına dönmeye hâlâ inanan Filistinli mültecilerden sadece biri.

Tüm akrabaları Avrupa’da olmasına rağmen Gazze’de kalmaya kararlı ve israrlı

Raşid bana, “Avrupa, Brezilya, BAE ve İsveç’teki akrabalarımdan çok sayıda davetiye aldım ama yine de Gazze’de kalmayı tercih ettim” dedi. “Kötü ekonomik durum ve savaşlar nedeniyle buradaki zor yaşamla bile, orası hala bizim Filistinimiz.”

Raşid, Filistin’i yurtdışında yaşayan Filistinlilerden daha fazla sevmediğini, sadece gidenlerin İsrail savaşları ve kısıtlamaları arasında yaşayamadığını söylüyor. İsrail’in boğucu kuşatması altındaki Gazze Şeridi’nde yaşamanın baskısından kaçmak yerine Gazze’de kalmayı tercih ediyor.

Raşid, 15 yıldan fazla bir süre Gazze’de bir otelde resepsiyonist olarak çalıştı. Eylül 2020’de Covid-19 krizi nedeniyle otele misafir gelmediği için istifa etti.

Raşid, Filistin’in bağımsızlık günü ile aynı tarihte, 15 Kasım’da Gazze’nin ortasındaki Wehda caddesinde “Handl Hon”u açtı. O gün kafeyi açmayı seçtim çünkü bu benim ve tüm Filistinliler için çok şey ifade ediyor” dedi.

Raşid ve arkadaşları, “Handl Hon” duvarlarına her Filistin şehrinin veya köyünün adını çizdiler.

Küçük kafe ayrıntılarla dolu. Kafenin duvarları Edward Said ve Mahmud Derviş gibi birçok Filistinli yazar ve sanatçının fotoğraflarıyla süslenmiş. Mekânın her köşesinde Arap ve yabancı bir yazarın kitap ve romanlar var, bu da patronlara okuma şansı veriyor. Kafede her zaman açık olan klasik müziğin yanı sıra, misafirlerden herhangi biri müzik çalacaksa kafede ud ve keman gibi müzik aletleri de bulunmaktadır.

Kafe, tüm Gazze halkı için de uygun fiyatlı lezzetli sıcak ve soğuk kahve içecekleri makul fiyatlarla sunmaktadır.

Küçük kültür salonu her zaman kahve içmekten, kitap okumaktan, dizüstü bilgisayarlarında çalışmaktan, müzik çalmaktan veya miras şarkıları söylemekten hoşlanan genç ve yaşlı müzisyenler, aktörler, yazarlar, fotoğrafçılar ve Gazzelilerle doludur.

Kafe müdavimlerinden 24 yaşındaki Basma gülümseyerek, “Serbest çevirmen olarak, evimin gürültüsünden kaçmak için en iyi kafenin Handl Hon olduğunu düşünüyorum” dedi. “Raşid’in yaptığı en lezzetli kapuçino fincanını içerken dizüstü bilgisayarımda çalışıyorum.”

30 yaşındaki Ud müzisyeni Yehia, “Ünlü bir Arap şarkıcısı olan Fairouz’u dinlerken, her gün Raşid ile sabah çayının tadını çıkarırım” dedi.

RAŞİD VE EŞİ RANA “HANDL HON”DA

Raşid’in karısı Rana, Gazze’deki bir müzik organizasyonunda idari görevli. İşten sonra günün geri kalanını kafede geçiriyor

Rana bana, “Filistin dışında daha iyi bir yaşam için değerli fırsatlara rağmen, Raşid’in burada kalması konusunda her zaman hemfikirdim” dedi.

Raşid ve ben Handl Hon’u kendi ellerimizle inşa ettiğimiz gibi, Yaffa’daki evimizi de inşa edeceğiz, diye ekledi Rana.

Raşid’in babası Yaffa’lıydı ve Raşid’e Yafa, Hayfa, Lod, Tiberias, Ramla, Tiba ve diğer işgal altındaki Filistin ülkeleri ve köylerini anlatırdı.

Raşid, “Babam Ezz bana, Yafa limanı üzerinden tüm dünyaya narenciye ihracatında popüler olan Yafa’daki portakal yetiştiriciliğinden bahsederdi” dedi.

Bana babasının Yafa limanı için fotoğraf albümünden birçok fotoğraf gösterdi, Filistin şehirleri arasında serbestçe hareket eden Filistin ulaşım otobüsleri ve bana Mısır ile Gazze arasında bağlantılı olan Gazze trenini gösterdi.

“Ezz bana özel fotoğraf albümünü verdi. Bana tapu belgemizi de verdi; Biz dönene kadar onu tutacağına söz verdim.”

Filistinliler 1948’de topraklarını terk etmek zorunda kaldıklarında geri döneceklerini varsaydılar. Bu yüzden birçok Filistinli çalınacaklarından korktukları için sadece evlerinin anahtarlarını ve tapu belgelerini aldı.

Filistinliler işgalin topraklarını sonsuza kadar çalmayı amaçladığını varsaymıyorlardı.

Filistinlilerin aklında her zaman geri dönme hayali vardır. Raşid ona adını sorduğumda, “Benim için “Handl Hon” sadece bir isim değil, bir mesajdır” dedi. Küçük Lale’me bir evimiz olduğu ve oraya döneceğimize dair bir mesaj var” diye ekledi.

Filistinlilerin çoğu Kudüs’te dua etmeyi, Beytüllahim’de kutlama yapmayı, Nablus’ta knafeh yemeyi , Akka’da kumsalda oturmayı, Nablus’ta zeytin hasat etmeyi ve Hebron’daki cam fabrikalarını izlemeyi umuyor. Filistinlilerin çoğu hedef olacaklarını, evlerinin her an sebepsiz yere çalınacağını düşünmeden uyumayı umuyor.

Tüm Filistinli mülteciler kendi evleri ve toprakları için hasret duyuyor. Onlar nostaljilerini ve gurbetlerini çocuklarına, çocukları da kendi çocuklarına geçirir.

Raşid, küçük Lale’sinin sadece Filistin’e ait olduğu bilinciyle büyümesini değil, tüm Filistinlilerin de sahip olduğu anlayışla büyümesini istiyor.

Raşid, babasının resmine bakarken özetledi. “Babam geçmişti” dedi, sonra elini göğsüne koydu ve “Ben şimdiyim” dedi, sonra elini küçük kızının başına koydu ve “o gelecek” dedi.

Kaynak: Ahmed Dremly, Gazze Şeridi’nden yaratıcı bir yazar ve çevirmendir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.