islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3670
EURO
34,9587
ALTIN
2.325,36
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Günahlarımızın bir kısmı da başkalarının bilmesini istemediklerimizdir

Günahlarımızın bir kısmı da başkalarının bilmesini istemediklerimizdir

Bendeniz de yaşlandım. Kendi geçmişimize nispetle bilgilerimiz de arttı. Gıybet dışında açıkça haram olarak nitelenebilecek sözlerimiz, davranışlarımız ve işlerimiz yok gibidir. Ama itiraf etmeliyiz. Diğer insanların bilmesini istemediğimiz eylemlerimiz de vardır ve hem de çoktur. İlahiyatçıların da var. Yöneticilerin de var. Siyasilerin de var. Hele hele tarikat şeyhi olarak bilinenlerin ve tanıtılanların  daha çok var.

Bilinmesi İstenmediklerimize Misaller

Sabah namazlarına vaktinde kalkarak kılamamak, (Yoksa namaz kılmamak da demeli miyim?)

İzlenen faydasız ve İslâm ahlâkının onaylamadığı türden diziler,

Lüks ve İsraf kokan ve gereksiz sayıda giysiler,

Özel sohbetlerimizde konuştuğumuz halde duyulmasını istemediğimiz suizan, gıybet ve hatta iftira içeren sözler,

Arada bir alınan alkollü içkiler,

Kamuya ait araçları ve çalışanları arada bir de olsa ailevi işlerimizde kullanmak,

Karşılaşıldığında ağzımızı açamayacağımız insanları gıyaplarında yolsuzlukla suçlamak

Görülmesini istemeden yaptığımız göz zinaları,

İşe zamanında gelmemek, erken çıkmak ve mesai saatleri içinde özel işlerimizle ilgilenmek,

Yönetimimiz altındaki imkânları siyasi geleceğimiz için kullanmak,

Bu ve bu gibi daha niceleri başkaları tarafından bilinmesini istemediğimiz sözlerimiz ve davranışlarımızdır. Bunların bir kısmı da günahlarımızı oluşturur. Oluşturur da bir çoğumuz bunun bilgisi ve bilincinden yoksundur.

Oysaki Peygamberimiz Hz. Muhammed bizleri bu konuda da uyarmaktadır.

İlgili hadisi sunmadan bir bilgi verelim; Kur’ân-Kerîm’de günah eylemler için Münker, Seyyie ve Vizr gibi kavramlar yanısıra İSM sözcüğü de kullanılır, hem de çokça kullanılır. Mesela Enam 120 de “Günahların açığından da gizlisinden de kaçınınız…,” buyrulurken ‘ Ve zerû zâhirel-İsmi ve bâtıneh…’ buyrularak İSM sözcüğü kullanılmıştır Şimdi ilgili hadisi sunalım.

Günah Başkalarının Bilmesini İstemediğin Şeydir

Nevvas İbn-ü Seman (r.a.) anlatıyor:

“Bir yıl Medine’de Allah’ın Resûlü (s.a.v.) ile kaldım. Medine’den ayrılmamı engelleyen yalnızca sorup-öğrenmek arzusuydu. Zira birimiz (Medine’den) ayrıldığı zaman artık Allah’ın Resûlü’ne bir şey sormak imkânını bulamazdı. Bir defasında Allah’ın Resûlü’ne… günah olup olmadığı açık olmayan, sözler, işler ve davranışlar içinde neyin “İsm” (günah) olacağını sordum.

Şöyle buyurdu:

“ İsm (günah)içini huzursuzlaştıran ve insanlar tarafından bilinmesini istemediğin şeydir.”[i]

Evet hadisimizin “içini huzursuzlaştıran” bölümünü bir başka yazımıza bırakalım ve günahı insanlar tarafından bilinmesini istemediğimiz şey olarak niteleyen kısmına yoğunlaşalım.

Hadisimizi Nasıl Anlayalım?

Hadîsimiz İslâmi şahsiyetimizi koruyabilmek için bilmemiz ve kullanmamız gereken bir ölçüyü öğretmektedir.

Peygamber’imizin buyurduğu gibi helâller bellidir, haramlar da belirlidir. Ancak Kur’ân’ın indirildiği Hz. Peygamber dönemi sonrasında ortaya çıkan sözler, davranışlar, işler ve bulunan bazı maddelerde olduğu gibi helâl mi yoksa haram mı olduğu açıkça belli olmayan uygulamalar ve maddeler vardır.

İslâmi şahsiyetimizi koruyabilmemiz için bunlar içinde günah olanları nasıl tespit edip korunacağız? Hadîsimiz bize bir ölçü vermektedir. Ancak bu ölçü temelde Allah’ın ve Peygamber’inin emirleri ve yasaklarına inanan mü’minlerin kullanabileceği bir ölçüdür.

Eğer Kur’ân ve Sünnet’le açıkça bildirilmeyen şüpheli durumlarda günahın “İç huzursuzluğu ve insanlar tarafından bilinmesini arzu etmemek” şeklindeki kriterini içki, kumar, zina, faiz, vücudu teşhir gibi haramları açıktan işleyen ve işlerken de hiçbir ürperti duymayan inancı zayıf, ameli kısır Müslümanlar kullanmaya kalkışırsa daha da sapıtırlar. Zira haramları açıkça işleyenlerin bilinmesini istemeyecekleri ne olabilir?

Gizlice Filme Alınsak da…

Sevgili okuyucu…Rabbim cümlemizin samimiyetini ve İslâm’a bağlılığını artırsın, kendi adıma konuşayım…Eğer bizim hayatımızın 24 saati yakın çekimle filme alınsa kalbî duygularımızı bilemeyecek insanlar, eleştirecekleri elle tutulur gözle görülür bir görüntü edinemezler. Böyle iken yine de başkalarının bilmesini istemediğimiz durumlarımız/hatalarımız-günahlarımız var. Güzel kul olmak istiyorsak bunları da gözden geçirmeli, bilinmesini istemediklerimizi en aza indirmeliyiz. İndirmeliyiz ki Rabbimizin ve güzel kullarının önünde utanacak duruma düşmeyelim.


Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.