islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3596
EURO
34,8026
ALTIN
2.397,41
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C

ORMANLARI KİRLETMEK, İNSANLIKTAN NASİBİNİ ALMAMAK DEMEKTİR

ORMANLARI KİRLETMEK, İNSANLIKTAN NASİBİNİ ALMAMAK DEMEKTİR
7 Temmuz 2023 09:30
A+
A-

Akşam yemeğimi yiyip çayımı içerken, TV kanalının birinde ki haber midemi bulandırmaya yetti.

Haberde İstanbul’da bir mesire alanından etrafa saçılan çöp görüntüleri yer alıyor ve piknikçilerin ormanı kirlettiğinden bahsediliyordu.

Tiksindim..

Yanlış anlamayın çöplerden değil…. Bunu yapan insanlardan tiksindim ve bir anda insanlığımdan utandım… “İnsanım” diyen hiç kimsenin bunu yapamayacağını düşündüm.

Oksijen üreten ve nefes almamıza yarayan, sıcak günlerde serinlemek için gölgesini aradığımız, yağmurların yağmasını sağlayan ve sayamayacağımız birçok faydası olan bu güzel ormanlara çöp yığınları bırakmak, insanlıktan nasibini almamak demektir.

KÜTAHYA ENNE BARAJI

İstanbul’da ki ormanlar ve mesire alanları böyle de diğer bölgelerde ki farklı mı? Maalesef farklı değil. Konu açılmışken, bu konuda ki onlarca hatıramdan bir tanesini sizinle paylaşmak istiyorum.

Ormanları seven ve zaman zaman da pikniğe ve kampa giden biri olarak, yolumuz Kütahya enne barajına düştü. Girişte görevliler bize büyük bir çöp poşeti verince sevinmiştim. Öyle ya ormanları temizlemek ve temiz tutmak ve medeniyetin göstergesiydi.

Mesire ve kamp alanı olarak mükemmel özelliklere sahip olan enne barajı, oraya vardığımızda oldukça kalabalıktı. Biz çadırımızı kurarken, akşam olması ve güneşin batmaya başlaması sebebiyle insanlar yavaş yavaş alanı boşaltmaya başlamışlardı.

Bizler arkamızı döndüğümüzde ise, insani duygular taşıyan hiç kimsenin kabul edemeyeceği bir görüntüyle karşılaşıvermiştik. Her taraf çöp doluydu… İnsanlar, görevlilerin verdiği büyük poşetlere çöpünü toplayıp 50 metre uzaklıktaki çöp konteynerlerine atamamışlardı.

Bendeniz yine tiksindim, yine sinir kat sayım arttı…

Zira yüce rabbimizin bizler için yarattığı bu güzellikleri kirletmek demek, Allah’a isyan etmek demekti. Ormanları kirletmek demek, insanın kendi kendine ihanet etmesi demekti

En’am Suresinin  99. Ayeti kerimesinde yüce rabbimiz ne kadar da güzel buyurmuş:

“O, gökten su indirendir. Bununla her şeyin bitkisini bitirdik, ondan bir yeşillik çıkardık, ondan birbiri üstüne bindirilmiş taneler türetiyoruz. Ve hurma ağacının tomurcuğundan da yere sarkmış salkımlar, -birbirine benzeyen ve benzemeyen üzümlerden, zeytinden ve nardan bahçeler (kılıyoruz.) Meyvesine, ürün verdiğinde ve olgunluğa eriştiğinde bir bakıverin. Şüphesiz inanacak bir topluluk için bunda gerçekten ayetler vardır.”

Ormanları kirleten ve hatta kundaklayan gafillere bir hatırlatmamız olacak. “Ormanlar yok olursa, insanlık yok olur”

Şaban Doğan

MİRATHABER.COM

ORMAN     İSTANBUL      MESİRE      KAMP ALANI

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.