islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Güney Asya Raporu: İmran Han’ın Birleşmiş Milletler Uyarısı

Güney Asya Raporu: İmran Han’ın Birleşmiş Milletler Uyarısı

Pakistan’ın halk tarafından sevilen başbakanı İmran Han, Birleşmiş Milletler’e yaptığı konuşmada Hindistan’ı gerek Keşmir işgalinden gerekse de dünyada Müslüman düşmanlığını körüklemesi yönünden eleştirdi.

Hindistan, 2019 yılının Ağustos ayında Müslüman çoğunluğu olan Cammu-Keşmir eyaleti işgal etmiş, eşit eyalet özelliğini kaldırarak, statüsünü İsrail Batı Şeria türü bir işgal bölgesine çevirmişti. Yine İsrail’in ve Çin’in yaptığı gibi Keşmir’in demografik yapısını değiştirmek, bölgeye Hindu yerleşimci pompalamak için arazi istimlak yasaları çıkardı. Hindistan bir yandan da İnternet’i kesti, cep telefon iletişimini zorlaştırdı ve halka terör var bahanesiyle katliamlara başladı.

Öte yandan İmran Han ilk kez önemli bir konuyu da gündeme getirdi: bu da mevcut şoven Hindu milliyetçisi BJP iktidarının gerek 1.3 milyarlık ülkede gerekse dünyanın genelinde olsun İslamofobi ya da bildiğimiz dilde İslam düşmanlığını körüklemesi. Hindistan bunu yakın dostu ve müttefiki İsrail’le koordineli olarak yapmakta. İsrail’le birlikte iki nükleer güç, eğer dünya çapında Müslüman nefretini artırırlarsa yakın düşman Müslüman halklarla daha kolay baş edeceklerini hesaplıyorlar. Bütün dünyada İslam nefreti üreten ırkçı nefret gruplarını destekliyorlar. İmran Han bu gerçeği ilk kez bir uluslararası platformda dile getirdi.

Bununla birlikte her iki ülkede ve bütün Güney Asya’da ekonomi hem Korona kriziyle paralel olarak hem de küresel faiz bankacılığının doğal sonucu olarak giderek kötüleşmekte. Pakistan, Hindistan, Bangladeş, Afganistan, Sri Lanka, Nepal, Bhutan, Maldivler’den oluşan Güney Asya ya da eski adıyla Hint Altkıtası iki milyara ilerleyen nüfusuyla her yönden fakirleşmekte.

Korona krizi dünyada en çok Güney Asya’yı vurdu. Her gün resmi rakamlarla 100.000 kişi Hindistan’da enfekte olmakta ancak buna en az bir milyon olarak bakılıyor. Müslüman Bangladeş ve Pakistan’da da durum kötü. İnsani krizin genel etkilerinin bütün dünyayı tehdit eder hale gelmesi muhtemel.

Afganistan’da Taliban ve hükümet arasında Katar’ın başkenti Doha’da yapılan barış görüşmeleri duraklamalı olarak ilerlerken ardı arkası kesilmeyen yeni terör saldırıları bu görüşmeleri tehdit ediyor. 40 milyonluk Afganistan’ın bir an önce barışa kavuşması, dünyanın en fakir ülkesi haline getirilen bu güzel ülkenin bu güzel insanların savaşsız terörsüz bir döneme girmesi Müslümanlar olarak ortak duamız.

Süleyman Nazif KALAYCI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.