islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

HADİ GEL DE AŞK DEME

HADİ GEL DE AŞK DEME
9 Haziran 2024 09:00
A+
A-
Aşk gizli bir idraktir. Bizler var edilirken, hani Yüce Yaratıcımız; “İnsanı yarattım, sonra da ona ruhumdan üfledim” buyurur ya. İşte o üflenen ruhun ana besleyicisi olarak var edilen irademizdir aşk. Bu manevi donanımın farkına varanlar, sahip oldukları bu keyfiyetin sorumluluğun bilinciyle yaşarlar. Ömer Hayyam, bunu için cezbe halindeyken “Ben Hakkım”, demiştir. Yunus’umuz ise daha makul bir dil kullanarak, “Bir ben vardır bende, benden içeri” ye dönüştürmüştür. Mevlana ise “Sen ve ben, biz biriz”, şeklinde dillendirir. Bu tür ifadeleri, Muhiddin İbn Arabî klasikleşen ifadesiyle “Vahdet-i Vücut” olarak kültürümüze armağan etmiştir.
Bizim tasavvuf kültürümüzde teslimiyetin keyfiyetini sembolleştiren bir ifademiz vardır: “Fena Fillah (Allah’ta yok oluş)”! Benliğini teslimiyet kabında eritenler, böyle bir manevi donanıma sığınırlar. Yukarıda sözünü ettiğimiz Allah Dostlarının tamamı hayatlarını bu manevi limana teslim etmişlerdir. Bu bakımdan, aşkı anlamadan hayatı anlamamız mümkün değildir.
İlahi aşka tutulanlar yedikçe acıkan insana benzerler. Onun hazzı doyumsuzdur. Sanırım yukarıda sözünü ettiğimiz ‘Fena Fillah’ hali de budur.
Eh, herkes bir şeyler söylerken biz ne diye dururuz ki:
“Dualarımda yıkansın,
Gönlümdeki Kâbem benim.
Sen’den kaçarsa utansın;
Ayağım, başım; bedenim.
Varoluşum farklı ise,
Sırrın ben de saklı ise,
Dilim Ene’l-Haklı ise;
Soyulmağa hazır tenim.
Duygularım, iradem hür;
Beni her hale götürür.
Şükür Allahım, çok şükür;
Kendimden önce Sen’denim!

PİYASA AŞKINA GELİNCE

Ona bedeni zevklere ulaşmanın vasıtası olarak bakanlar, ulaştıkları nesne ile aşkları da bitmiş olur. Çünkü beden zevk, telaşında ruhunu kaybeder.  Böyle bir ilahi lütuftan mahrum kalan beden ondan soyutlanınca karkasa dönüşür ve hiçbir duysal tepki veremez. Günümüzde çabuk âşık olanların erken ayrılmalarının ana sebebi bu sırrı fark edememeleridir. Ki, biz buna suni aşk da diyebiliriz, piyasa aşkı da.
MUHSİN İLYAS SUBAŞI
MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 
ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.