islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3697
EURO
34,9815
ALTIN
2.326,16
BIST
9.090,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Hindistan’daki yerel seçimlerde BJP’nin Müslüman nefret kampanyası

Hindistan’daki yerel seçimlerde BJP’nin Müslüman nefret kampanyası

Hindistan eyaleti Assam’ın haftasonundaki seçimlerinde Bharatiya Janata Partisi (BJP) tarafından seçim kampanyasında Müslüman nefreti propagandası yapılıyor

Mirat Haber Ajansı

Hindistan’ın kuzeydoğusundaki çaylarıyla meşhur uzak eyaleti Assam, Cumartesi gününden itibaren sandık başına gitti. 6 Nisan’da sona erecek seçimlerde sandıklar 2 Mayıs’ta sayılmaya başlanacak. Dolayısıyla Mayıs ayının ikinci haftasına kadar Hindistan’ın en uç Kuzeydoğu tarımsal ve ormanlık eyaletinde seçimleri kimin kazandığı belli olmayacak.

Assamlılık kimliğinden Müslüman düşmanı Hindu kimliğine

Kırk yıldan fazla bir süredir, göçmenlik ve vatandaşlık sorunları, Müslümanların çoğunlukta olduğu Bangladeş’i çevreleyen bu kritik eyalette etnik açıdan farklı bir devlet politikasını etkiledi. Ancak bu yılki seçim kampanyasında temel sorunlarla ilgili kampanyaların yerini Başbakan Narendra Modi’nin Bharatiya Janata Partisi (BJP) tarafından benimsenen iki noktalı bir yaklaşım aldı. Birincisi kalkınma, istihdam ve refah planları vaadi, ikincisi ise Müslümanların devleti ele geçirmesi korkusu yaratıyor. BJP’nin Müslümanlara yönelik nefret kampanyalarında gelişen Hindu-üstünlükçüsü siyaseti, Assam’da onlarca yıldır yaygın olan etnik Assamlı milliyetçiliğini geride bırakmış gibi görünüyor. 2016’da aşırı sağcı BJP, Assam kimliğini savunarak ve insanlara, yasadışı yabancıları ayıklayacağına, dair güvence vererek Assam’da iktidara geldi.

Devam eden nefret söylemi

Bu yıl, uluslararası eleştirilerin dikkatini çeken bir vatandaşlık doğrulama süreci olan tartışmalı Kimlik Kayıt Yasasından (NRC) bu yana 2019’da yayınlanan ilk Assam seçimleri. Bu kötü söylem hangi din olursa olsun, onlarca yıldır devam ediyor. Ağustos 2019’da yayınlanan son liste, eyalet nüfusunun üçte birinden fazlasını oluşturan neredeyse tamamı Müslüman olan yaklaşık 1,9 milyon sakini hariç tuttu. NRC’ye dahil edilmeyenlerden vatandaşlıklarını yarı yasal mahkemelerde kanıtlamaları veya yabancı ilan edilme ve oy hakkı dahil haklarından mahrum bırakılma riskiyle karşı karşıya kalmaları istendi.

İki yasa Assam Müslümanlarının haklarını ellerinden alıyor

NRC’nin Assam’da kabulünü, Hindistan’ın Müslüman çoğunluktaki komşu ülkelerinden Hindu, Hristiyan ve diğer azınlıkların Hindistan vatandaşlığı almalarının yolunu açan Vatandaşlık Değişikliği Yasası’nın (CAA) kabulü yakından takip etti. Tartışmalı yasalar Assam’da büyük çaplı protestoları tetiklerken NRC’de dışlanan Müslümanların kaderi belirsiz kaldı. Sağcı partinin eyaletteki kampanyasına bu yıl liderlik eden 52 yaşındaki Himanta Biswa Sarma, 2015’te BJP’ye katılmak için gemiye atlamadan önce muhalefetteki Kongre Partisi ile on yıllarını laik bir lider olarak gören politikacı.

Müslüman lidere taaruz

All India United Democratic Front (AIUDF) başkanı ve Hindistan Parlamentosu üyesi 71 yaşındaki Müslüman politikacı Badruddin Ajmal ona karşı çıkıyor. Ajmal, BJP’nin alaylarının ve alaycı sözlerinin odak noktası oldu. Bu yıl AIUDF, Kongre partisiyle ittifak içinde seçimle mücadele ediyor. Birlikte, karşı koymak için Bangladeş’ten daha fazla yasadışı göç korkusu uyandıran görevdeki BJP’ye ciddi bir meydan okuma şansı var. Bu hafta, BJP’nin seçim manifestosu, iktidarı elinde tutması halinde, Assam halkının siyasi haklarını korumak için bir sınırlandırma uygulamasını garanti etti. Dünyanın en büyük demokrasisi denen Hindistan, Müslüman toplulukların etnik temizliğine yol açması korkulanlar arasında.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.