islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5838
EURO
34,7766
ALTIN
2.511,56
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

‘Hollanda Nazi artığı mı?’

‘Hollanda Nazi artığı mı?’

Hollanda toplumundan ve Türkiye’deki yazarlardan bu ülkenin bir Nazi ülkesi değil işgal edilmiş mağdur bir ülke olduğu savunulmuştur. Tarihe baktığımızda Hollanda bir Nazi ülkesi miydi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rotterdam krizi sırasında Hollanda hükümet başkanının ve destekçilerinin çirkin eylemleri için Nazi artığı ifadesini kullanmıştı.

Buna Hollanda büyük tepki gösterdi. Hollanda’nın bir Nazi ülkesi olmadığı, aksine Almanya’nın işgali altına girdiğini, hatta Rotterdam’ın büyük ölçüde bombardıman altında kaldığını iddia ettiler.

Türkiye’de de pek çok yazar, hatta aralarında Nagihan Avcı gibi AK Parti destekçileri de dâhil Cumhurbaşkanının yanıldığı, Hollanda için Nazi artığı denemeyeceği, bunun kızgınlıkla söylenmiş olduğunu iddia ettiler.

Hâlbuki yanılıyorlar. Tarih, Cumhurbaşkanı’nın haklı, Hollanda ve onu savunanların haksız olduğunu söylüyor.

Evet, Hollanda savaşta tarafsızlık ilan etmiş, buna rağmen Rotterdam Naziler tarafından feci şekilde bombalanmış ve Almanya Hollanda’yı işgal etmiştir, bu doğrudur. Ancak bundan sonrasında hikaye değişmektedir.

Hollanda, Almanca’nın Aşağı Alman lehçesine çok yakın bir dil konuşan, Cermen kökenli, Habsburg İmparatorluğu içinde Almanlarla iç içe olmuştur. Bu nedenle Naziler onları Alman ırkı olarak saymıştır.

İngilizlere yakın olan üst sınıfı ve kraliyet ailesini kaçmaya zorlamak ve devleti teslim almak için kısa süreliğine Rotterdam’ı bombalayınca, Hollanda tıpkı Avusturya gibi geniş bir halk desteğiyle tek bir silah atmadan teslim olmuştur.

Savaş boyunca Fransa, Belçika, Norveç gibi ülkelerin aksine bir yeraltı direnişi oluşturmamıştır. Nazi partisine üyeliklerde patlama yaşanmış, Nazi savunma projelerinde gönüllü olma çağrısına gönülden katkı sağlamış, açılan havaalanı gibi ticari ihalelere çok sayıda Hollandalı firma katılmıştır. Kısaca Nazileri bağrına basmıştır.

Dahası Nazi Alman ordusuna yüksek sayılarda gönüllü yazılmış, en korkulan katliam birlikleri olan Muharip SS tugaylarında yer alan Hollanda birlikleri efsanevi bir ün kazanmıştır.

Nazilere en büyük katkısı da Hollanda polisinin Yahudileri bulması ve öldürülmeleri için Gestapo’ya kayıtlarını ve ardından arayıp bularak kendilerini teslim etmiştir. Fransa, Belçika ve Norveç gibi işgal altındaki diğer ülkelerin aksine tam işbirliğiyle Yahudilerin dörtte üçü gaz odasına yollanmıştır. Meşhur Ann Frank’ı yakalayanlar da Hollanda polisidir.

Bu yönden bakıldığında Hollanda’nın savaş sırasında Nazilerle yakın işbirliğinde olduğu, direniş gösterilmediği, siyaset olarak Nazi ideallerinin toplumun büyük bölümünce benimsendiği, Yahudileri kendi ellerince teslim ettikleri ve Muharip SS birlikleri oluşturulduğu gözlenmektedir.

Tarihe baktığımızda Hollanda’nın Nazilere destek verdiği ve bunun artıklarının kalmış olabileceği ifadesi yanlıştır diyemeyiz.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.