islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

HÜSAMETTİN CİNDORUK’DAN SKANDAL ÇIKIŞ: “ŞERİ ANAYASA İSTENİYOR”

HÜSAMETTİN CİNDORUK’DAN SKANDAL ÇIKIŞ: “ŞERİ ANAYASA İSTENİYOR”
13 Aralık 2022 13:26
A+
A-

Eski Siyasetçilerden Hüsamettin Cindoruk, Cumhuriyet’e verdiği röportajda, jakoben laikliği savunarak, başörtüsünün anayasal teminat altına alınmasını “Şer’i anayasa isteniyor” sözleri ile yorumladı.

Daha önce 2010 yılında da dönemin Başbakanı Recep Tayyib Erdoğan’ın Süleymaniye Camisi’nde namaz kılması üzerine Cindoruk şunları söylemişti:

“Dün sabah Süleymaniye Camii’ne siyaset girmiştir. O camiye siyaset girdiği zaman bütün camilere siyaset girmiş demektir. Ben Sayın Başbakanı ve arkadaşlarını ayıplıyorum. İşte ‘laiklik tehlikededir’ dediğimiz budur.”

Bir Başbakanın Camide namaz kılmasını eleştirebilecek kadar jakoben laik kafaya sahip olan Cindoruk,  28 Şubat sürecinde de Merkez sağın darbeyi desteklemesi için elinden geleni yapmıştı. “Şeriat geliyor” yaygarası basmakla meşhur eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, o dönemde Refah-yol hükümetine ret oyu vermiş Doğru Yol Partisinden istifa ederek Demokrat Türkiye partisini kurmuş ve darbe sürecinde darbecilerden yana tavır koymuştu.

Jakoben laiklik kafasını sürdüren Cindoruk, Cumhuriyet’e verdiği röportajda aynı söylemlerine devam etti ve şunları söyledi:

Cumhuriyet ve laik demokrasi çok mesafe kazanmıştır ancak karşıtları da kuvvetlidir. Bu kadar imam hatip açılması, Cumhuriyet eğitiminin dışında bir dini eğitimin sonuç alması halkın bir kısmında destek bulduğu olgusunu doğruluyor. Ama bunu aşacağız.

Haber yorum:

Sayın Hüsamettin Cindoruk’un bu söylemi çağdışı bir söylemdir ve artık günümüzde geçerliliğini yitirmiştir. Halkın dinini ve dini değerlerini önemsemeyip karşıt politikalar geliştirenlere Müslüman Türk halkı, onları siyaset sahnesinden ekarte ederek dersini vermiştir.

Ancak jakoben laik zihniyet, insanların hala onların dayatmacı fikirlerini ve hayat düzenini kabul etmelerini istiyor. Bunu da “Din ve vicdan özgürlüğü” olarak tanımladıkları Laiklik ilkesi üzerinden yapmaya çalışıyorlar. Oysa gerçek din ve gerekse vicdan özgürlüğünün İslam’da olduğunu anlamak ve zihinlerinde anlamlandırmak istemiyorlar.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaştığı bir dönemde, CHP’nin yayın organı konumunda olan Cumhuriyet gazetesine Hüsamettin Cindoruk tarafından verilen bu röportaj, dini hassasiyet taşıyan vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Bizler de Mirat Haber olarak, Cindoruk’un bu sözlerine karşılık ona, Kur’an-ı Kerim ayetleri ile gerçek din ve vicdan özgürlüğünün İslam’da olduğunu hatırlatmak istiyoruz. İnanıp inanmama konusunda kendisi özgürdür. Biz, o ve onun gibilerin yaptığı gibi baskı yaparak benim fikirlerimi benimseyip böyle yaşayacaksın demeyiz diyemeyiz. Çünkü bizim İslami terbiyemiz bunu gerektirir.

“De ki: Ey kâfirler! Ben sizin taptıklarınıza tapmam. Siz de zaten benim ibadet etmekte olduğum Allah’a kulluk yapıyor değilsiniz ve yapmazsınız da. Ben de sizin taptıklarınıza asla tapacak değilim. Evet, siz de benim taptığıma tapıyor değilsiniz. Öyleyse sizin hayat tarzınız size, benim dinim de banadır.”  (Kafirun Suresi)

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.