islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3416
EURO
35,1000
ALTIN
2.310,41
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Hz. Peygamberin (SAV) Hayata Gençlik, Kollektif Şuur, Evrensel İnsanlık, Kozmik Varoluş Bahşedici Yönleri: Alemlere Rahmet Oluşu

Hz. Peygamberin (SAV) Hayata Gençlik, Kollektif Şuur, Evrensel İnsanlık, Kozmik Varoluş Bahşedici Yönleri: Alemlere Rahmet Oluşu

Hz. Peygamberin hayatındaki bir diğer önemli yönleri, en objektif haliyle, çoğulcu bir dünyada insan olarak tüm hayatı kolaylaştıran, en sivil haliyle, gerçek hayatta karşılığı olan, sağlaması herkesçe kolayca yapılarak geçerliliği bilimselliği ispatlanabilen her daim en tarafsız formlarla gözlemlenen, zengin, boyutlu ve dertlere deva olabilecek anlamlar içeren ve tüm insanlık adına  yaşlıya bile dinamizm verebilen “gençlik iksiri” hükmündeki küresel unsurlar içermektedir.

Kur’an- Kerim’de geçen “Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik” (Enbiya, 107), ayeti sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık hatta tüm varlık adına Hz Peygamberin (SAV) şeffaf, nesnel ve her daim geçerli olabilen çok boyutlu değerini ifade eden somut bir gerçekliktir.

Böylece bu vasıflarla O (S.A.V.), aşkınlığın, imanın ve umudun bulunduğu her yerde mesajlarının halihazırda mevcut olmasını; her insanın özgürlükten taviz vermeden hayatı olumlayarak yaşamasını istedi. Bu yönüyle Hz. Peygamberin (S.A.V.) diğer din kurucularıyla kıyaslandığında yaşadığı pozitif hayat, diğerlerinden farklı olarak ütopta olmaktan çıkmış, en geniş ve en yaygın uygulanabilirliğe daha hayatta iken ulaşmış pratik tecrübelerle dolu “gerçek bir dünyaya dönüşmüştür”. Zengin mesajlar içeren nebevi tecrübeler, en insani haliyle ve bir bireyin en sivil olarak izhar ettiği insanlığıyla, benimsediği kutsallıklara şahadet ettiği, aynı zamanda etkili bir yardımlaşma aracı olarak somut sosyal ve ekonomik şartlar altında oluşturabileceği mümkün olabilen en insani sosyal öğretilerle dolu bir hayat kaynağı hükmündedir.

Bir insanın sırasıyla, kendi için, toplumuna yönelik, insanlık adına ve mahlukat lehine yapıp ettikleri onun dünyevi önemini ve evrensel anlamını artırabilecek niteliktedir. Bu evrensel özellikler getirdiği, yaşadığı ve öğrettiği mesajların doğası gereğidir. Bu yön aynı zamanda Hz. Peygamberin tüm insanlık adına ne tür katkıları olacağının da açık bir yanıtıdır. Kurtarıcı (Hz. İsa Mesih), öğretmen (Konfüçyüs) sağaltıcı bir eğitmen (Budha), şeriat vaz edici (Hz. Musa) ıslah edici (Zerdüşt) özelliklere sahip diğer din kurucularının ötesinde Hz. Peygamber (S.A.V.), “Ey insanlar! diye hitap cümlesi kurabilen bir kitap getirerek tüm alemlere “rahmet” özelliğiyle hepsinden bir adım öndedir. Ötekileri kimi muhatap aldığı ve kime hitap ettiği bile bilinmezken veya en hafifiyle muğlak iken bu yönüyle O (SAV), aynı zamanda Müslümanlar adına “bütün varlık alemi için bir övünç kaynağıdır”. Öyle ki her daim genç kalabilen Müslümanlar, kendi peygamberinin bu şümullü özelliği vasıtasıyla insanlığa ve alemlere verebilecekleri yapıcı ve olumlu şeylerin daima olduğunu ve işlevsel açıdan en hayati katkılar sağlayabileceklerinin bilincinde olacaklardır. Bu bakımdan Müslüman için O’nun dindarlık bahşedici sübjektif yönleri ile mahlukata var olabilme benliği izhar eden objektif yansımaları, aynı, birbiriyle örtüşebilen ve her zaman aynı kalabilen mahiyettedir.

Halbuki bazen (mesela Hinayana Budizmi için Buddha) bir kurucunun evrensel mesajı kendi hayatından önemliyken bazen de (mesela Hıristiyanlar için İsa Mesih) tam tersi bir din kurucusunun kurtarıcı hayatı bütün her şeyi altüst ederek öne çıkar. Daha somut olarak söylersek alemlere rahmet etiketini kendi elçisine vuran Kur’an, O’nun (SAV) hareket alanını alabildiğine genişleterek bizzat O’nu insanlık adına çıkan eşsiz bir filozof veya kendi toplumu ıslah edici bir reformcudan da ötede “kozmik ve evrensel bir rahmet” formuna haline sokmuştur. Her şeyi merhamet içeren nübüvvet mesajı ile O (S.A.V.), en karmaşık metafizik ve ilahiyat konularını bile bilgi, hikmet ve irfan temelinde en sade ve en saf formlarıyla anlatabilmiştir. Dahası Hz. Peygamber, kendinden önce insanlık adına yapılmış ama yarım kalmış, çelişki gibi görülebilen farklı düşünce yapılarını, çeşitli adet ve ahlak sistemlerini düzene sokarak kaba saba insanları uygar; günahkar ve kötü karakterdeki kişileri zahit, isyankar ve dik kafalı tabiata sahip insanları hukuki bir düzende itaatkar ve boyun eğme açısından sıradan olmayan aksine “örnek şahsiyetleriyle parlayan modeller” haline getirebilmiştir. Böylece yüzyıllar boyunca tek bir büyük insan bile yetiştirememiş o devrin Arapları, O’nun rahmet yüklü mesajları sayesinde ahlak, barış ve adaleti yaymak için dünyanın en ücra köşelerine giden binlerce model yüce şahsiyetlere dönüşmüş ve bizzat başka örnek öncüler yetiştirebilmişlerdir.

Diğer dini sistemlerden farklı olarak her çağda ve durumda daima “genç kalabilen” ve “kendini genç hisseden” herkesi muhatap alabilen son ilahi din İslam sayesinde öğrenmekteyiz ki Hz. Peygamberin yaşadığı “hayat”, basit bir kronoloji değil sübjektif, objektif ve geçerli evrensel boyutları olan anlam dolu fenomenler yumağıdır. Hz. Peygamber(S.A.V.), her müminin dolayısıyla her çağın en genç dindarının bir iman modeli ve İslam kahramanıdır. Din kurucusu olarak Hz. Peygamber (A.S.) , “ruhban olmayan anlamda” getirdiği inanç sistemini en genç, dinamik gündelik alanlarında genişleyerek “insanın değerlerindeki iman formuna” dönüşmesi için çaba göstermiştir.

Bu özellikleriyle tarih içinde, ötesinde ve onu aşabilen karakterdeki Hz. Peygambere (SAV) ram olmuş sahabelerin model nebevi hayatları, çağımızın genç müminleri için parçalı, bireysel ve maneviyat yüklü emredici bir dünya görüşü olurken, pedagojik açıdan eğitici, ibret verici, hayata olumlu bakış kazandıran bir eğitim programı bilişsel açıdan ise iç huzur ve sosyal barışı getiren kozmolojik ve kognitif davranış modelleri hükmündedir.

Neticede “alemlere rahmet” olma özelliğiyle Hz. Peygamber (S.A.V), getirdiği sivil, ahlaki ve insani değerlerin küresel açıdan mukayese edilerek uygulanabilir yönlerini kimseden çekinmeden izhar etmiş bir insandır. Bu yönleriyle Hz. Peygamberin hayatından yansıyan en objektif olan unsurlar, evrensel değerler açısından her daim taze kalabilen, tartışılmadan tüm insanlık tarafından göz önünde bulundurulması gereken ve tarafsız bir şekilde sağlaması her zaman yapılabilen ve sonunda herkes tarafından gönül rahatlığıyla kabul edilip onaylanabilen yaşanabilir hayati öğelerdir.

Prof. Dr. Mustafa ALICI

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.