islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5168
EURO
34,7429
ALTIN
2.400,35
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

ZİKİRSİZ, FİKİRSİZ, ŞÜKÜRSÜZ HAYAT

ZİKİRSİZ, FİKİRSİZ, ŞÜKÜRSÜZ HAYAT
9 Eylül 2023 09:47
A+
A-
Bugün tüm İslam dünyasında ve ülkemizde müslümanın din anlayışı karmaşa halini andırmaktadır. Beşerî yorumlar ilâhî beyanlar, ilâhî beyanları gölgelemektedir.
Bunun sıkıntısını da müslümanlar fazlası ile yaşamaktadırlar. Kur’an öğretileri yerine beşerî yorum ve uygulamalar din zannedilmektedir. Özellikle ifade etmek gerekirse mezhepçilik, tarikatçılık, siyesi temayüller çıkarcılık dinî değerleri çok aşmıştır. Kur’an’ı kerimin uyarısında olduğu gibi “hakka, batıl giydirilmiştir.”
Onun için de müslümanın hayatından “zikir” kaldırılmış, unutturulmuş. Fikir buharlaştırılmış ve şükür tedavülden kaldırılmıştır. Aklî melekeler aşırı oksitlenmiş. Böylesi bir ortamda birlik dirlik kalmamış belirsiz bir sürece girmiş yaşamaktayız.
Yalnızca “zikir” ibadetinde bile karşıt şartlanmalarla müslümanlar Kur’an iklimine girmekten korkmaktadırlar. Tevhid sistemine aykırı yaşamaya mahkûm olmuşlardır.
Kur’an hakikatlerine yabancı kalarak bocalayıp durmaktadır. Öylesine şaşkın bir haldeyiz ki, hocalarımız bile gelen ayeti okur geçerler. “Bunlar, ( Allah Teâlâ’ya boyun büküp teslim oldukları için hidayete erdirilenler) iman edenler ve kalpleri Allah’ın zikri ile mutmain olanlardır. Gerçekten iyi bilesiniz ki, kalpler ancak Allah’ı zikretmekle tatmin olurlar, huzur bulurlar. (Ra’d Sûresi:13/ 2 8)
Evet, bu ayeti okurlar mealini verirler de muhtevası üzerinde durmakta zorlanırlar. Oysa rabbimiz buyurur ki; Ey iman edenler! Allah’ı çok çok zikredin ve O’nu sabah akşam tesbih edin. (Azhap: 33/42) Bu zikir ve tesbih, insanların algılamada yetersiz kaldığı manevî olgudur. Zikir ibadetine bu açıdan bakınca insanların ne kadar yalın ve yavan kaldıkları açıkça görülür. Ancak alt yapısı olmayanlara bunu anlatmak deveye hendek atlamaktan da zordur. Zikir ibadetini yapan insanlar da çoğu durumlarda habersizdir.
Zikir ibadeti, şeytanî bataklıktan sıyırır rahmanî iklime kavuşturur. Kalp âlemi bitmeyen mutluluğu kazanır. Zikir kulun sorumluluğunu yapma asaleti ve insanın hayat fışkıran görev bilinci olur. Ruhların huzurla toplanıp buluştuğu mutlu bir diyar halini alır. Zikir ve tesbih, beden ile ruh arasında sağlam bağ kurar. Akıl, kalp ve dil arasında sarsılmaz birlik ve ahenk sağlar. Hayat ve ruh arasında gerçek denge durumunu gerçekleştirir.
Zikir kalbin, Allah’a teslimiyetle yönelen halidir. Zikir, paslanan, kirlenen, kilitlenen, kararan kalbi temizleyip nurlandırır. Tesbih ve zikir eşyanın ve varlıkların sistemi, kâinatın işleyiş tarzı ve atomların esrarengiz enerjisidir. Çakan şimşeğin nurudur, çıkardığı sesin frekansı ve küresel feleğidir. Varlıklar âlemin çıkmazlarında çıkış yolu bulamayan şaşkın aklın, kalp rıhtımına demir atmasıdır. Nefsanî güçlerin karşısında yalnızlaşan kalbin enerji kaynağıdır. Tıp âleminde hemen her hastalığın bir ya da birçok ilacı vardır. Her bir hastalık için nice reçete yapılmaktadır. İlginçtir, altmış çeşit kalp hastalıklarının ilacı bir tanedir.
“kalpler ancak Allah’ı zikretmekle tatmin olur, kıvama ererler.” Yüz yirmi dört bin peygamberin sistemi İslam bu gerçeğin sistemidir. Bu sistem, “komşusunun aç yattığını bilemeyecek kadar habersiz” müslümanı ağır bir ifade ile uyarır. Bunu şanlı ve o yüce şahsiyet Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem, öyle gâfil biri için “O bizden değildir” diyerek tasfiye eder. İşte böyle bir duruma düşmemenin garantisi; zikir, fikir ve şükür gibi dayanaklarımız vardır. Bu dayanakları değerlendirmemek elbette sorumluluktur.
Zikir, insanı Allah ile buluşturur. Fikir, O’nun mülkünde insanın yerini belirler. O’nun mülkünde insana varlığının, değerini ve insan oluşunun hikmetini hissettirir. Şükür, kulun, Rabbine minnettarlığıdır. Rabbinden aldığı nimetleri paylaşma faziletidir.
Bir de madalyonun diğer yüzüne bakalım. Zikirsiz, fikirsiz ve şükürsüz yaşayan insanlık dünyada doğal, sosyal ve ekonomik dengesizliklerin ağır tehdidi ve baskısı altındadır.
Niçin zikir çok önemli dersiniz?!  Esselamualeykum. İlhan Oral
ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.