islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5885
EURO
34,8412
ALTIN
2.508,17
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

İlk Özel Teşebbüs İnsanlı Araç Uzaya Fırlatıldı

İlk Özel Teşebbüs İnsanlı Araç Uzaya Fırlatıldı

Mirat Haber Ajansı

Elon Musk’un SpaceX şirketi tarafından inşa edilen bir roket uzay gemisi Pazar günü iki Amerikalıastronuyla birlikte dünyadan uzaya fırlatıldı. Bu, ticari uzay yolculuğunda yeni bir dönemin başlangıcı. Misyon ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’ni yaklaşık on yıl içinde ilk kez kendi toprağından yörüngeye astronot fırlatması. Daha önce Rusların Kazaksitan’daki Baykonur uzay üssünden astronotlar ucuza fırlatılmaktaydı. NASA’dan Doug Hurley ve Bob Behnken, Falcon 9 roketinin üstünde beyaz ve siyah, kurşun şeklindeki bir Ejderha kapsülünde gökyüzüne doğru ilerledi. Fırlatma yerel saate göre 15:22’de gerçekleşti. Yarım saat sonrası da 1969da Apollo mürettebatını aya göndermek için kullanılan aynı fırlatma rampasındaki yerel saatti. Dakikalar sonra, yörüngeye güvenle girdiler. İki adamın Pazar günü Dünya’nın 250 mil üzerindeki Uluslararası Uzay İstasyonuna varmaları planlanıyor. Dört aya kadar kalmak için orada olacaklar, bundan sonra denize düşmek yoluyla eve dönecekler. Denize düşerek dünyaya dönmek 1970’lerden beri dünyanın görmediği bir şey. SpaceX, insanları daha önce ABD, Rusya ve Çin olmak üzere üç hükümet tarafından gerçekleştirilen bir görev olan insanları yörüngeye sokan ilk özel şirket oldu. Uçuş ayrıca NASA için dokuz yıllık bir durgunluktan sona bitti. NASA, 2011 yılında uzay mekiğini emekli ettiğinden beri, ABD astronotlarını uzay istasyonuna götürmek için Kazakistan’dan başlattığı Rus uzay gemilerine güveniyor.

Dünyada en çok uzaya insan yollayan ülke Müslüman Kazakistan olmasına rağmen Müslüman ülkeler ABD, Rusya ve Çin’in insanlı uzay yarışında çok gerisinde kaldılar. İran’ın deney hayvanları denemeleri dışında Müslüman ülkeler henüz yörüngeye insan yerleştiremediler. TUSAŞ bünyesinde bu konuda ön çalışmalar yapılmakta ve İran da bu konuda adımlarını sıklaştırmakta.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.