
İstanbul Üniversitesi, aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 28 kişinin diplomalarını iptal etti. Üniversite yönetimi, kararın “yokluk” ve “açık hata” gerekçeleriyle alındığını duyurdu. Bu gelişme, İmamoğlu’nun siyasi geleceği ve özellikle Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda tartışmaları beraberinde getirdi.

Hukukçu Rezan Epözdemir, Haber Türk’e yaptığı açıklamada sürecin hukuki boyutunu değerlendirdi. Epözdemir, İmamoğlu’nun karara karşı 60 gün içinde iptal davası açabileceğini ancak bu sürecin tek başına diplomayı geri getirmeyeceğini vurguladı.
“An itibarıyla Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa, mevzuat gereği aday olması teknik olarak mümkün değil. Ancak yürütmenin durdurulmasını talep edebilir. Bunun için iki temel koşul bulunuyor: ‘Açıkça hukuka aykırılık’ ve ‘telafisi imkânsız zararlar.’ Eğer mahkeme bu iki koşulun gerçekleştiğine kanaat getirirse, yürütmenin durdurulmasına karar verebilir. Bu durumda İmamoğlu’nun aday olmasının önünde bir engel kalmaz.”
Epözdemir, yürütmenin durdurulmaması halinde ise ilk derece mahkemesinin yaklaşık 6 ay sürecek yargılama sonunda iptal kararı verebileceğini ve bu süreçte İmamoğlu’nun adaylık hakkını yeniden kazanabileceğini belirtti.
Bu gelişmeler ışığında, İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığı için hukuki sürecin nasıl şekilleneceği büyük bir merak konusu. Yargı sürecinin hızlı ilerleyip ilerlemeyeceği ve mahkemenin vereceği karar, İmamoğlu’nun siyasi geleceği açısından kritik bir öneme sahip olacak.
MiratHaber.com – YouTube