
İMAN, EMÎN/GÜVENİLİR İNSAN OLMAKTIR
İMAN: güvenmektir, kime? Allah’a. Nasıl? Gök kubbenin üzerimize düşmeyeceğinden, güneşin her sabah doğacağından, her bir nefes alış verişimizde havanın varlığından emin/güven içinde yaşıyoruz. İşte bu kozmik yasayı koyan Allah’a güveniyoruz. Ve güvendiğimiz yüce Yaratıcıya iman ediyoruz. Biz de bu iman ile güvenilen insan olmaya yemin ediyoruz. Çünkü bir ismi MÜ’MİN OLAN ALLAH, BİZE DE MÜ’MİN/GÜVENİLEN İNSAN DEMİŞ… Kendi ismiyle bizi de isimlendirmiş. Teşekkürler Allah’ım…
Doğuştan fıtrî dindar olan insanın,(Buharî,2/100,hn.1385) bilinçli dindar olması için akıl ve vahiy lütfedilmiştir. İnsanın yapısı doğuştan dindardır ama bu Allah’ın onayladığı, memnun olduğu, bilinçli ve eylemli bir dindarlık değildir. Kitabı ve Rasûlullahı gönderiyor ki, imanı aklımızla anlayarak, kalbimizle/vicdanımızla duygu, heyecan ve hareket katarak eyleme, amele, amel-i salihe ve de bilince dönüştürmemizi istiyor. Bu hayatta Allah, bilmemeyi, farketmemeyi asla mazeret olarak kabul etmemektedir.(İsra,17/36) İmanın, akıldan kalbe/vicdana, kalpten ele, eyleme, iradeye inmesi, insanî ve fiilî bir duadır. İşte temsil ve tebliğ de budur zaten. Direkt dile düşen iman; imandan öte sadece bir inançtır, söylemdir, övünçtür, avuntudur, “LÂ İLAHE İLLALLAH” kelime-i tevhidini bilinçsizce seslendirmedir.
Din hayatın olağan akışı dışına, ilkeler ve değerler dışına çıktığı zaman sadece inanç olur, İslam olmaz. Bir söylemin, bir iddianın üstüne “İSLÂM” YAZINCA veya “İMAN ETTİM” deyince, BU, DİN-İMAN OLMUYOR. Sadece İNANÇ OLUYOR. Bu dünyada inançsız insan yoktur. Bir ataist bile inançlıdır. İnanç, başkasından taklit yoluyla alınandır. Sorgulanmadı, anlayıp bilince dönüşmedi ve içselleşmedi. Ana-kız ikisi de müslüman. Ancak süte su katmaya kalkan anasına; “Ana! Ömer uyuyor olabilir ama, Allah görüyor!” diyen kızın imanında; bilgi ve bilinç var, bilinç yüklü bu imanı, hayata dönüştürme heyecanı, gayreti ve eylemi var. Yaşamımızın her davranışında bu kız gibi duyarlı olabiliyor muyuz?
“Amentü billah/Allah’a inandım” diyebiliriz ama buradaki Allah lafzı, para, ego, şeytan, şöhret, şehvet, makam ve siyaset de olabilir; aman dikkat! Onun için “Allah’a inandım” demekten ziyade “Allah’a iman ettim/güvendim.” demeyi ve her an, her yerde “Allah’ı görüyor veya O’nun bizi mutlak görmekte olduğu” bilinci ile yaşamayı seçebiliyor muyuz?(Buharî,1/19,hn.50) Zira bizler, inanç sahibi değil; iman sahibi/Allah’a güvenen ve kendimiz de güven veren mü’minleriz.
Yaratanıma, kitaplarına, rasullerine, iman ediyor, güveniyorsam; mesajının, ilke ve değerlerinin, aklıma, irademe, vicdanıma, dilime, gözüme, kulağıma, bütün yaşamıma bir etki yaptığını görmem lazım. Bu yoksa; iman da yoktur; sadece dilde bir söylem/inanç vardır. Lütfen unutmayalım; Din ilmi, amel ilmidir. İnsan, “AKIL+İLİM” ve “KALP/VİCDAN+AMEL” ile insan olur, müslüman olur, mü’min olur.
İmanımızın bu dünyada bize olumlu, aktif iyi, doğru ve güzel bir katkısı olmazsa ölümden sonra da bir katkısı olmayacaktır. Çünkü Salih amellerimizle yargılanacağız.
Salih amellerimiz, eylemlerimiz, iyiliklerimiz, hayırlarımız ise bizim komşularımız olacaktır.
Çok kolay “amentü/ben iman ettim” diyoruz ama ona bilgi, bilinç ve amel-i salih eşlik etmediği sürece kolayca imanımızı satabiliyoruz, çıkar ve menfaatle takas edebiliyoruz. Sonuçta yalnız inanç veya amelsiz imanımız ile orada garip, mahzun ve mahrum kalacağız diye korkuyorum.
Din, bize koyduğu değer ve ilkelerle rehberlik eder ve ne yapacağımıza, nasıl yaşayacağımıza yön verir. İnsânî değerler ve ahlâkî ilkeleriyle sürekli bize; emin ve güvenilir insan ol, emanete riayet et, yalan söyleme, dürüst ol, hak-hukuk yeme, mutlaka güvenilir iyi insan ol! iyilik elçisi ol! mesajı veriyor ve vicdanımızı titretiyor, irademizi ayağa kaldırıyor. Şüphesiz duyana ve görene, köre ne….
Özetle dünyası güzel olanın, âhireti de güzel olur. Duamız da hep budur.(Bakara, 2/201) Tarlada izi olmayanın, harmanda yüzü olmaz. Burayı cennete dönüştüremeyen, orada cennetin kokusunu bile alamaz!
Ve’s-selam…
Nuri Çalışkan
YAZARIMIZIN DİĞER YAZILARINI OKUMAK İÇİN LÜTFEN BU LİNKİ ZİYARET EDİNİZ
Mirat Haber – YouTube