islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4770
EURO
34,9370
ALTIN
2.435,95
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İngiliz Sömürgesinden 70 Yıl Sonra Güney Asya Sınırları Hala Oturmadı

İngiliz Sömürgesinden 70 Yıl Sonra Güney Asya Sınırları Hala Oturmadı
26 Mayıs 2020 05:01
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

İngiliz İmparatorluğu’nun resmi olarak Hindistan’I sömürmesinin ardından 53 yıl geçmesine ragmen ortaya çıkan Pakistan, Hindistan, Bangladeş, Nepal, Sri Lanka ve Myanmar’da etnik sorunlar ve birbirleri arasındaki sınır çekişmeleri hala devam etmekte. Hindistan’ın kuzeyinde yer alan küçük Himalaya dağları ülkesi Nepal, Hindistan’la tartışmalı topraklar içeren yeni bir siyasi harita yayınlayarak iki ülke arasındaki sınırlar konusunda on yıllardır süren bir tartışmayı alevlendirdi. Nepal’in kuzeybatı ucunda Limpiyadhura, Lipulekh ve Kalapani’yi gösteren yeni harita geçen hafta Arazi Yönetimi Bakanı Padma Aryal tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Nepal’in seçimle gelen Komünist Parti iktidarının Başbakanı KP Sharma Oli, Hindistan’ın bu ay tartışmalı bir yol açmasından bu yana öğrenci gruplarından ve parlamento üyelerinden yeni haritayı yayınlamaları için yoğun bir baskı altındaydı. 8 Mart’ta Hindistan, Kuzey Uttarakhand eyaletinde tartışmalı bir toprak parçası boyunca Tibet sınırında birbirine bağlayan 80 km’lik bir yol açtı. Nepal, Kali nehrini Hindistan’la batı sınırı olarak belirleyen ve nehrin doğusundaki toprağın kendi bölgesi olduğunu belirten İngiliz Doğu Hindistan Şirketi (İngiliz Hint İmparatorluğu’nun o zamanki adı) ile yaptığı 1816 anlaşması uyarınca bölgeyi iddia ediyor. Nepal yetkilileri, bölgenin tam büyüklüğünün haritada hesaplandığını söyledi. 300 kilometre kareden fazla bir alanın stratejik önemi var çünkü Nepal ve Hint sınırlarının Çin’e temas ettiği nokta. Yetkililer, Nepal’in sınır sorununu diplomatik kanallardan çözmek için eş zamanlı olarak Hindistan ile diyalog başlatacağını söyledi.

Ancak toprağın kendi bölgesi olduğunu söyleyen Hindistan, Nepal’in tek taraflı hareketini, tarihsel gerçeklere ve kanıtlara dayanmadığını söyleyerek reddetti. Hindistan tarafındaki bu tür toprak taleplerinin yapay olarak genişlemesi Hindistan tarafından kabul edilmeyeceğini söyledi. Hindistan, 1962’de Çin ile olan sınır savaşından bu yana Kalapani bölgesinde bir güvenlik merkezi kurmuştu. Hindistan ve Nepal, siyasi haritalarında Kalapani ve Lipulekh’i kendilerinin göstermişti, ancak Nepal daha önce Limpiyadhura’yı göstermemişti. Nepal yetkilileri yeni haritanın okul ve kolej ders kitaplarında ve resmi belgelerde basılacağını ve tüm idari amaçlar için kullanılacağını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.