islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,2646
EURO
36,9489
ALTIN
3.031,32
BIST
8.749,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

İNSANA SAYGISIZ İLKEL LAİK BOŞANMA DÜZENİMİZ

İNSANA SAYGISIZ İLKEL LAİK BOŞANMA DÜZENİMİZ
3 Temmuz 2024 09:00
A+
A-

Daha medeni olduğu iddiasıyla Batı’dan tercüme ederek ithal ettiğimiz Boşanma sistemi gerçekten ilkeldir. Çünkü eşlere hak vermiyor, onları hakim kararına muhtaç kılıyor. Taraflardan birinin karşı çıkması durumunda ise tarafları çözümsüzlüğe iterek  yaşamı çekilmez kılıyor. Nafaka konusu tam bir hayat çıkmazı.

{ Haber şöyle:

Karısının, yersiz kıskançlıklar yaptığını, başka insanların yanındayken kendisine tehditte bulunduğunu ve hakaret ettiğini ileri süren kişi boşanma davası açar.

Yerel mahkeme, kadını tam kusurlu bulur ve tarafların boşanmalarına karar verir.

İstinaf başvurusu Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesince reddedilen kadın, kararı temyiz eder.

Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, davalı kadının tam kusurlu kabul edilerek tarafların boşanmalarına ilişkin yerel mahkeme kararını onaylar.}

YORUMUMUZ

Geleneksel İslam hukukunda değil ama Allah’ın kitabı olan Kur’ân hukukuna göre erkek tek taraflı olarak eşini boşayabilir. Kadın da evlenirken alması gereken ön tazminat nitelikli  mehirini iade etme koşuluyla dilediği zaman mahkeme kararıyla boşanabilir.

İnsanlar kendi kararlarıyla evlenirler. Boşanma hakkının da kendilerinde olması insana saygının gereğidir. Ne var ki taraflarının zarar görmeyeceği ve de pişman olmayacakları bir usulun olması da gereklidir.

İslam  erkeğe boşama  ve kadına boşanma hakkını verirken eşlere zarar görmeyecekleri, pişmanlık duymayacakları ve çevrelerinde itibar kaybına uğramayacakları ölçüyü koyuyor.

Bu konuyu aşağıda linkini verdiğimiz makalemizde açıklamaya çalıştık.

https://www.mirathaber.com/islami-kurallara-uygun-bosanma-nasil-yapilir/

Burada işaret etme gereğini duyduğumuz husus İslam’da boşama ve boşanmanın da ibadet hayatımızın bir parçası olduğudur. Çünkü boşama ve boşanma Rabbimizin koyduğu gerçekçi ve ahlaki ölçülere göre yapılır.

Bu arada Rabbimizin Kur’ânî emirleri ve yasaklarına uymanın kişi için ibadet ve Cennet yolu olacağı bilgisini de hatırlatmış olalım.

Sözü Rabbimize bırakalım:

“ EY PEYGAMBER! Kadınları boşa(maya niyetlen)diğinizde, onlar için belirlenmiş yaklaşık üç ay sürecek iddeti gözetecek şekilde boşayın ve süreyi (dikkatlice) hesaplayın ve Allah’a, Rabbinize karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun. İddet dönemi içinde onları evlerinizden çıkarmayın ve açıkça hayasız davranışlarda bulunmadıkça onlar de ayrılmasınlar. Bunlar, Allah’ın koyduğu sınırlardır; ve kim Allah tarafından konulan sınırları aşarsa, aslında kendisine karşı haksızlık etmiş olur: (çünkü, ey insan,) sen bilmezsin, Allah, yeniden bazı şeylerin meydana gelmesini sağlayabilir.

Böylece, iddetlerinin sonuna yaklaşmak üzere olduklarında, ya onları uygun bir şekilde tutun, yahut uygun bir şekilde bırakın. Ve kendi toplumunuz içinden dürüst(lüğü bilinen) iki kişi (verdiğiniz boşama kararına) şahit olarak bulunsun; kendiniz de Allah huzurunda doğru şahitlik yapın: İşte bunlar Allah’a ve Ahiret Günü’ne inananlara verilen öğütlerdir. Ve Allah, Kendisine karşı sorumluluk bilinci taşıyan herkese, (mutsuzluktan) bir çıkış yolu (daima) sağlar.” (Talak 1,2)

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.