islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3835
EURO
35,0525
ALTIN
2.326,19
BIST
9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İslam dünyasında 40 yangın

İslam dünyasında 40 yangın

Faik Emre Özdemir

İslam âleminde bugün devam eden belli başlı 40 felaketin önde gelenlerinden 10 tanesini bugün kısaca arz edeceğim. Diğerleri de peyderpey ilerleyen günlerde dikkatinize sunacağım.

Baktığımız zaman bunların hepsi başlı başına dünyanın durup çözmesi gereken büyük felaketler, yangınlar. Bazıları on milyonlarca insanın canını tehdit ediyor.

Bu olaylar, savaşlar, soykırımlar, darbeler, ekonomik taarruzlar, işgaller, kıtlıklar adeta sırayla her İslam coğrafyasını tek tek ziyaret ediyor. Amacımız bunlarla sizi bunaltmak, umudunuzu kırmak değil.

Amacımız, bunlarla gerçek bir çözümü bulmak, olanlara bakarak nasıl Müslümanca cevap vereceğimizi tasarlamak.

Bu 40 krizin hepsini çözmemiz mümkün değil. Bunlara tek tek yardım etmemiz mümkün değil.

Bizi de ziyaret etmiş, edecek bu felaketlerin yegâne çözümü İslam Birliği’dir, birleşmek, güçlenmek, iki milyarın yekvücut olmasıdır. Bunu dışında her şey zaman israfıdır, boşa kürek çekmektir.

İşte ümmetimizdeki en öncelikli krizlerimiz:

Yemen

20 milyondan fazla Yemenli açlık, susuzluk, kolera, Dang humması, Suudi bombardımanı ve ekonomik ablukası altında, veliaht prens #MBS ve İngiliz askeri danışmanlarınca yürütülen gerçek bir soykırımla karşı karşıya.

Doğu Türkistan

10 milyondan fazla Müslüman Türk Uygur, Çin toplama kampları, zorla kısırlaştırmaları, Çinli erkekle yaşama zorunluluğu, köle işçiliği altında kendi vatanlarında soykırım altında.

İdlib

Milyonlarca Suriyeli sivil, zor şartlar altında kamplarda kısıtlı imkânlarla sefil halde yaşıyor. Yiyecek giden tırlara bile engel olunuyor. Biraz doğusunda ABD/PKK denetimindeki toplama kamplarındaki ölmüş DAEŞ militanlarının eşleri ve çocuklarıysa sapıkların kullanımına servis ediliyor.

Arakanlılar

Milyonlarca Rahine Müslümanı, fanatik Budistlerin kontrolündeki Myanmar askeri diktatörlüğünde katledilmeye ve tecavüze uğrarken bunlardan kaçıp çevre Müslüman ülkelere sığınanları da kendi din kardeşleri elinde zulüm görmekte.

Keşmir

Narendra Modi başkanlığındaki fanatik Hindu BJP hükümetinin iki yıllık Keşmir taaruzu, sistematik katliamları, iletişim ablukası, Hindulaştırma politikası devam ediyor. İnsanlar gözaltında kayboluyor, yolda yürürken öldürülüyor.

Gazze

Mescid-i Aksa azgın Siyonist baskınında onlara karşılık veren Gazze halkı, uzak mescidimizi kurtardı ama bu yüzlerce can vererek, binaları yıkılarak oldu. Yasadışı İsrail işgali ve ablukaları Gazze’yi açlık, tıbbi yetersizliklerle ve barınaksızlıklarla boğuyor.

Afganistan

40 milyonluk Müslüman ülke, ardı ardına işgal ve kurtuluş savaşları sonrası altyapısını, ekonomisini yitirmiş halde, hala devam eden Hükümet-Taliban-DAEŞ iç savaş ve terör eylemleriyle mücadele ederken milyonlarca Afganlı mülteci olarak yollarda.

BurkinaFaso

Batı Afrika’nın fakir ama stratejik Müslüman ülkesi, sözde İslami gruplar tarafından çıkarılan Fransa tezgahı iç savaş sonucu halkının üç milyona yakın kesiminin evinden yurdundan olup sefalet ve hastalıklarla yollara dökülmesini yaşıyor.

Oromo

Etiyopya’nın 35milyonluk en kalabalık toplumu, devlet ayrımcılığı, katliamlara ve baskılar altında. Yarı yarıya Hristiyan ve Müslüman Oromo halkının sıkıntıları kendilerinden Abiy Ahmed’in Amhara ağırlıklı devletin başbakanı olmasıyla da sona ermedi.

Gördüğünüz gibi bazıları adını bile duymadığınız yerlerdeki milyonlarca Müslüman kardeşlerimizin acıları, sıkıntıları.

Yardım edelim. Yardım edenlere destek olalım.

Ama gerçek çözüm Allah’ın ipine sarılmak ve birlik olmaktır. Allah’ın tartışmasız emri budur.


Yazının devamı:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.