islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5559
EURO
34,8662
ALTIN
2.425,23
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Trump hükümeti Amerikan başkanları arasında Müslümanlara zulümde hangi düzeydeydi?

Trump hükümeti Amerikan başkanları arasında Müslümanlara zulümde hangi düzeydeydi?

Son 40 yıl boyunca bütün Amerikan güçleri onmilyonlarca Müslümanın yaşamını kaybetmesine neden olan müdahaleler, bombalamalar, arka plan destekler gerçekleştirdi

Faik Emre Özdemir

Donald Trump seçimleri kayıp mı etti yoksa hile yapıldı da başkanlığa devam mı edecek konusu şu an Amerikan mahkemelerinde devam eden bir süreç. Müslümanlar olarak Trump’ın dönemini ele alırsak, bir Amerikan başkanı olarak Müslümanlar için yararlı mı zararlı mı oldu bakabiliriz.

Seslendiren: Şaban Doğan

Dünyada dönenleri bilmeyenlere özgü ezber bir kalıp, Amerikan siyasetinin kişilere göre değişmediği söylemidir. Amerikan siyaseti kişilere göre değişir. Her imparatorlukta savaş ve barış yanlısı iki ana grup bulunur. Romalılarda da Osmanlı’da da böyleydi. Özellikle de Müslümanlar açısından önemli olan başkanın bize sabaşlar açıp açmamasıdır. Dmktüğü Müslüman kanına bakarak Trump’ı diğer başkanlarla karşılaştırabiliriz.

Donald Trump Müslümanların Amerika’ya seyahatine kısıtlama getirmiş, İsrail büyüelçiliğini Kudüs’e taşımış, Golan tepelerini İsrail toprağı olarak tanımıştır. Ancak bunlar kan dökmek değildir. Afrika kuvvetlerinin SİHA’larla Somali’de açtığı bazı sivil ölümlerle Kasım Süleymani’ye haydutça saldırısının dışında Trump bir askeri müdahalede bulunmamıştır. Aksine Suriye ve Afganistan’dan çekilmiş, Irak’tan da çekilme planı hazırlamıştır. MGK başkanı John Bolton’un zorlamasına rağmen İran’a savaş açmamıştır. En önemlisi de YPG/PKK fitnesini ger çekmiş, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye girişine bütün Amerika karşı çıksa da o izin vermiştir.

Ondan önceki Obama ve Biden, YPG/PKK’yı beslemiş, bize saldırtmış, ülkemizde kanlı 15 Temmuz darbesini desteklemiş, Mısır’daki katliamlarla dolu darbeyi tertipletmiş, Irak ve Afganistan’da savaşları devam ettirmiştir. MBS’nin Yemen’i bombardımanına yeşil ışık yakıp, silahlandırmıştır.

Ondan önceki Bush ve Cheney, Müslüman davaşlarını başlatmış, şaibeli 11 Eylül ardından Afganistan’ı ve Irak’ı işgal etmiş milyonlarca Müslüman kanını dökmüştür. Hiç bir hudut olmadan dünyanın dört bir yanında serbest bombalamalar, suikastler düzenlemiştir. Tarihte gelmiş geçmiş en cani Müslüman katili rejimlerden biri olmuştur.

Ondan önceki Bill Clinton iktidarı, her ne kadar doğrudan Müslüman ülkeleri işgal etmese de, seçim vaadi olan Bosna soykırımını durdurma sözünü tutmamış, yüzbinlerce Müslümanın Avrupa ortasında öldürüldüğü ortamı hazırlamıştır. Çeçenistan’a yönelik iki Rus işgaline de yeşil ışık yakmıştır.

Ondan önceki George H. W. Bush, Irak’ı tuzağa düşürerek, Saddam’ı Kuveyt’e işgale teşvik edip, ilk Amerikan Orta Doğu savaşını açmış ve Kürtler olsun Şiiler olsun büyük katliamlara zemin hazırlamıştır. Onbinlerin ölümünün yanısıra Arabistan topraklarına konuşlanmıştır.

Ondan önceki Ronald Reagan zamanında İran Irak savaşı desteklenmiş, Irak’ın İran’a saldırması için  para ve silah verilmiş, İran’a da Nikaragua’da çıkarılan Amerika savaşında kullanılmak üzere yedek parça satılmış, bu yolla milyonların hayatnı kaybettiği Müslümanar arası savaşı sürdürmüş, uçak dolusu İranlıyı da vurarak öldürmüştür.

Son 40 yıl boyunca bütün Amerikan güçleri onmilyonlarca Müslümanın yaşamını kaybetmesine neden olan müdahaleler, bombalamalar, arka plan destekler gerçekleştirirken Trump bu soykırımlar ve savaşlar başlatılmamış, aksine askeri güçler geri çekilmeye başlanmıştır.

Ancak müstakbel başkan Joe Biden ve Hindu asıllı başkan yardımcısı Kamala Harris iktidarı için fazla ümitli olmak doğru olmaz. Bunu da başka bir yazıda ele alırız.

Faik Emre Özdemir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.