islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5998
EURO
34,8050
ALTIN
2.488,52
BIST
9.464,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

İSLÂM TRAFİK PROBLEMİMİZİ DE ÇÖZÜMLEYECEK HAYAT DÜZENİDİR I

İSLÂM TRAFİK PROBLEMİMİZİ DE ÇÖZÜMLEYECEK HAYAT DÜZENİDİR I
25 Haziran 2023 10:00
A+
A-

Üç gün devam edecek bu yazı dizimiz yaptığımız televizyon programının deşifre edilerek düzenlenmiş şeklidir.

Bismillahirrahmanirrahim

İnsanlığa hayat nizamı olarak gönderdiği Kur’an’ı Kerim’inİsrâ suresinin 70. ayetinde; “Biz insanoğlunu yücelttik. Ona karada ve denizde ulaşma imkânları bahşettik ve tertemiz rızıklardan da nimetlendik. Onları yarattıklarımızın büyük çoğunluğuna da üstün kıldık,” buyurarak ulaşım imkânlarını lütfetmesini nimeti olarak hatırlatan yüce Allah’ımıza hamd ve sena ederim. İlgili emirleri ve öğütleriyle trafik hayatımızı da İslami çerçeve içine alan aziz Peygamberimiz, biricik hayat önderimiz Hz. Muhammed’e salat ve selam ederim.

Trafik Dünyamızın Problemidir

Güzel kardeşlerim! Trafik dünyamızın ana problemleri arasında. İslam ülkeleri yanı sıra ülkemizde de trafik hayatî bir problem olarak ortada. Bu problem; İslam dininin genel ve özel nitelikli buyruklarıyla ele alınabilirse büyük ölçüde çözümlenebilir ve ahiret hayatımız için de bir Cennet yatırımı olabilir.

Hatırlatalım bir kez daha. İslam bir hayat düzenidir. O, genel kuralları ve özel prensipleri ile insanla alakalı, tüm alanları içine alır. O ekonomik hayatımız gibi, cinsellik hayatımız gibi, trafik hayatımızı da kuşatır.

Can ve Mal Dokunulmazlığı

Sevgili kardeşlerim; insan hayatı için önemli iki konu; can ve mal dokunulmazlığıdır. İnsanla örtüşen İslam dininde de üzerinde tam bir duyarlılıkla durulan ana konulardan biri de can ve mal dokunulmazlığıdır. Bir diğer anlatımla; cana ve mala yönelik İslami emirler ve yasaklar ön plandadır. Bu konuya son derece önem verilmiştir. Mesela can dokunulmazlığı:

Öz Canlarımızı Kendimize ve Dışımızdakilere Karşı Korumalıyız

Bizler öz canlarımıza da saygı duymakla yükümlüyüz. Öz canlarımızı da korumakla mükellefiz. Mesela intihar etmek yüce dinimizde haramdır. Bize örneğin ötenazi imkânı da verilmemiştir. Canlarımız tehlikeye de atmamalıyız. Rabbimiz şöyle buyurur: “…Canlarınızı ellerinizle asla tehlikeye atmayınız…” (Bakara 195)

Saldırılar karşısında canımızı müdafaa da, yükümlü olduğumuz bir görevdir. Dıştan saldırılara karşı korunmalıyız ancak.

Başkalarının Canlarını da Korumalıyız

 Öz canlarımıza saygı duyduğumuz gibi diğer insanların canlarına da saygı duymakla mükellefiz. Yüce rabbimiz bizlere Kur’an-i Kerim’de önemli bir yasak getirmektedir. O da cana kıymamaktır. Allah’a ortak koşmamanın akabinde yer alan en önemli yasak insan canına kıymakla alakalıdır. (Furkan 68) Rabbimiz muhtelif surelerde, haksız yere canlara kıyılmaması emrini vermektedir.

Malları da Korumalıyız

Canlara verilen önem yanı sıra mallarla ilgili İslami kurallar da önemlidir. Bizler kendi öz kazançlarımızın ürünü olan mallarımızı israf edemeyiz. Çünkü Rabbimiz bize harcamalar yapmamızız ama gereksiz harcamaları oluşturan israftan kaçınmamızı emir buyurmaktadır. Örneğin Araf suresinin 31. âyetinde “…İsraf etmeyiniz. Allah israf edenleri sevmez. “ buyrulmaktadır.

Sevgili kardeşlerim; Allah rızası için, harcamalarda dahi ölçülü olmamız emir buyurulmakta, malların saçıp savrulmaması Rabbimiz tarafından şöylece emir buyrulmaktadır:

“Akrabaya ve yoksula ve yolda kalmışa/mülteciye hakkını ver ama malı saçıp savurma. Mallarını saçıp savuranlar, Şeytanların kardeşleridirler. Şeytan ise Rabbine karşı pek nankördür.” (İsra 26,27)

Kendi mallarımızı korumakla yükümlü olduğumuz gibi sevgili kardeşlerim; diğer insanların mallarına da saygı duymakla ve korumakla yükümlüyüz. Bunun içindir ki bize faiz haram kılınmıştır, emeği sömürü haram kılınmıştır, hırsızlık haram kılınmıştır, gasp haram kılınmıştır. Şu veya bu yolla aldatarak malları zimmetimize geçirmek de haram kılınmıştır. Haram kılınan malların edinilmesi kul haklarına tecavüzdür. Kul haklarının ahiret hayatımızın mutluluğunu gidereceğini ve bizi azaba düşürebileceği de bize bildirilmiştir.

Görülüyor ki aziz kardeşlerim; canlar ve mallara saygı ve canlar ve mallarla ilgili kurallara uyma son derece önemli görevlerimiz arasında yer almaktadır. İşte böyle olduğu içindir ki; İslam dini Trafik konusuna son derece önem vermektedir. Çünkü İslam canlara ve mallara saygı duyulmasını emretmektedir. Trafikle ilgili mevzuata uyuş da canlara saygıdır, mallara saygıdır.

Güzel kardeşlerim; Ülkemizde her yıl yaklaşık beş-altı bin civarında insan ölmektedir trafik kazalarında. Birkaç katı da yaralanmalar olmaktadır. Sakat kalan yüzlerce insanımız var. Her yıl uğranılan maddi zararlar ise pek çoktur. Kaybedilen iş gücü ise ayrı bir problemimizdir. Biz elbette ki bu probleme ilgisiz kalamayız. Bir Müslüman duyarlılığıyla konuya eğilmeliyiz. Canlara ve mallara saygıdan başlayarak aziz Peygamberimizin açıklamaya çalışacağımızı ilgili buyruklarını öğrenmeli ve uygulamaya sokmalıyız.

Ali Rıza Demircan

Devam Edecek

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.