islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5996
EURO
34,7963
ALTIN
2.506,02
BIST
9.479,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

İsrail AYM Bibi-Beni İlhak Koalisyonunu Bozabilir

İsrail AYM Bibi-Beni İlhak Koalisyonunu Bozabilir
4 Mayıs 2020 12:40
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Şilayetleri inceleyen İsrail anayasa mahkemesinin kararı olumsuz çıkarsa Bibi Netanyahu’nun Beni Gantz ile beraber kuracağı hükümet gündemden çıkabilir. İsrail yüksek mahkemesi, başbakan cezai suçlamada olduğu şikayetiyle koalisyonu engellemeye çalışan dilekçeleri değerlendirmeye başladı. Pazar günkü duruşma, Bibi-Beni İlhak Koalisyonuna ve de dolayısıyla ülkenin en uzun süre hizmet veren liderinin siyasi kariyerine son vermekle sonuçlanabilir. Bu olursa İsrail, yıl boyunca süren çıkmazın nihayet çözülmesi havasından sadece iki hafta sonra bir siyasi krize geri dönebilir.

20 Nisan’da Bibi Netanyahu ve ana rakibi Beni Gantz, birlik hükümeti kurmayı kabul ettiler. Anlaşma net bir sonuç vermeyen üç seçim sonrasında geldi. Plan, Netanyahu’nun ilk 18 ay boyunca iktidarda kalması ve ardından Gantz’ın önümüzdeki 18 ay için başbakan rolünü üstlenmesi.

Bu kadar kritik bir siyasi anlaşmadan sonra mahkemelerin müdahale etmesi önemli ve tartışmalı bir adım olacak. Bunu özellikle zorlaştıran şey, koronavirüs pandemisinin neden olduğu aciliyetten dolayı anlaşmanın sağlanmış olması. Anlaşmanın temelinde her iki partinin de Trump destekli plan sayesinde Batı Şeria Filistin topraklarını ilhak etmek istemesi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.