islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5286
EURO
34,9017
ALTIN
2.439,53
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İSRAİL, SALDIRILARDAN HÜKÜM GİYMİŞ ARAP VATANDAŞLARININ VATANDAŞLIĞINI İPTAL EDEN BİR YASAYI ONAYLADI

İSRAİL, SALDIRILARDAN HÜKÜM GİYMİŞ ARAP VATANDAŞLARININ VATANDAŞLIĞINI İPTAL EDEN BİR YASAYI ONAYLADI
10 Mart 2023 09:00
A+
A-

İsrail, protestolardan veya başka birtakım olaylardan hüküm giymiş olan Arap vatandaşlarının vatandaşlığını iptal eden bir yasa onayladı. Buna karşın yasaya karşı çıkan muhalif görüştekiler, yasanın yalnızca İsrailli Arapları hedef almadığı için ırkçı bir tutum sergilediğini söylüyor.

İsrail, Filistin Yönetimi’nden mali yardım alan ve aynı zamanda kendilerince terör suçundan dolayı hüküm giydirmiş oldukları Arap vatandaşlarının, mevcut vatandaşlıklarını iptal etmeyi öngören bir yasa çıkardı.

Yasa aynı zamanda işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Filistinlilerin oturma haklarının ellerinden alınmasına da izin veriyor.

Milletvekillerinin büyük bir çoğunluğu, etkilenenlerin İsrail Devleti’ne ihanet ettiğini söyleyerek yasanın lehinde oy kullandı.

Durumu eleştirenler ise yasanın ırkçı olduğunu ve insanları vatansız bırakarak uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunuyor.

Saldırı düzenlediği iddia edilen Filistinli mahkumlara, Filistin Yönetimi tarafından verilen aylık maaşlar da oldukça tartışmalı.

İsrail, şiddeti teşvik ettiğini söyleyerek meseleyi “öldürmenin bedelini ödeme” politikası olarak nitelendiriyor.

İsrail, İsrail vatandaşlığına veya Kudüs’te oturma hakkına sahip olup aynı zamanda Filistin Yönetimi tarafından mali destek aldığından şüphelendiği kişilerin banka hesaplarını donduruyor veya mal varlıklarına da el koyuyor.

Pek çok Filistinli, İsrail hapishanelerindeki mahkumları ulusal mücadelelerinin kahramanları olarak görüyor. Öte yandan Filistin Yönetimi de onlara ödenen meblağları birer sosyal yardım olarak görüyor.

İsrail parlamentosunda ağırlıklar, yeni yasanın yüzlerce tutukluyu etkileyeceğini gösteriyordu.

Bu işin sonunda işgal altındaki Batı Şeria veya Gazze Şeridi’ndeki Filistin Yönetimi tarafından kontrol edilen bölgelere, bu kimselerin sınır dışı edilebileceği öngörülmektedir.

Derin bir siyasi bölünme döneminde, yasa 94’e karşı 10 oyla kabul edildi ve aşırı sağcı iktidar koalisyonu üyeleri ve muhalefet partileri lehte oy kullandı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı ise yasayı “ırkçılığın en kötü biçimi” olarak nitelendirdi.

Tasarıya itiraz eden muhalefet milletvekilleri, bunun ayrımcı olduğunu çünkü Filistinlilere yönelik saldırılardan veya diğer ciddi suçlardan hüküm giymiş Yahudi İsrailliler için geçerli olmayacağını söylediler.

Ahmed Tibi, eski Başbakan Yitzhak Rabin’e suikast düzenleyen İsrailli Yahudi aşırılık yanlısına atıfta bulunarak, “Örneğin, Yigal Amir bir başbakana suikast düzenledi – (ancak) vatandaşlığı iptal edilmedi ve buna dair hiçbir öneri yoktu” diye ekledi.

Arap vatandaşlar, İsrail nüfusunun yaklaşık beşte birini oluşturuyor ve genellikle kendilerini Filistinli olarak ya da onlarla dayanışma içinde bulunan bir kesim olarak tanımlıyor.

https://www.bbc.com/arabic/middleeast-64634122

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.