islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3151
EURO
35,0957
ALTIN
2.298,67
BIST
9.050,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İsrail savaş uçakları bunalımdaki Lübnanlıların üzerine gidiyor

İsrail savaş uçakları bunalımdaki Lübnanlıların üzerine gidiyor

Mirat Haber Ajansı

Geçen ay İsrail jetleri, İran hedeflerini vurarak Suriye’de bir ay içindeki en çok hava saldırıları gerçekleştirdi. Hava saldırıları Lübnan’da büyük bir korkuya sebep oluyor. Akdeniz’den kalkarak Beyrut üzerinden alçaktan uçan jetlerin uğultusu özellikle 4 Ağustos’ta yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiği liman patlamasını yaşayanlara psikolojik eziyet ediyor. Patlamadan günler önce Beyrut’ta İsrail jetlerinin duyulması da birçok kişinin ilk olarak Lübnan’la teknik olarak hala savaş halinde olan ve Hizbullah’ı ölümcül düşman gören siyonist devletin patlamanın arkasında olduğu şüphesine yol açtı. İsrail, 10 yıldan fazla bir süredir Lübnan hava sahasını yasadışı bir şekilde işgal ediyor. Ancak eski ABD Başkanı Donald Trump, Kasım ayında seçimi kaybettiğinde ve yeni Başkan Joe Biden, İran’la nükleer anlaşmaya yeniden katılacağını açıkladığı için, İsrail, Hizbullah’ı güçlendirdiği iddia edilen İran sevkıyatlarına en yüksek zararı vermek için Suriye’yi bombalamayı yoğunlaştırdı. İsrail bu sözde bombardımanı Suriye hava sahasından yapmak yerine, Lübnan’dan geçmek daha kolay olduğu için buradan gerçekleştiriyor. İsrail, uçakları Lübnan hava sahasını işgal ederse herhangi bir bölgesel güçle ikili anlaşmayı ihlal etmiyor ama Suriye’de Rusya ile bir anlaşması bulunuyor.

Ağustos ayında limanda güvenli olmayan bir şekilde depolanan 2.750 ton amonyum nitrat patladığında, ülkede yaşayan çeşitli gruplar Hizbullah’ı ihmal ve yolsuzluğun yanı sıra Lübnan’ı komşusuyla barıştan ziyade bir çatışma yoluna sürüklemekle suçladı. Ülkede farklı gruplar, kendisini İsrail’e “direniş” olarak tanımlayan Hizbullah’a karşı çıkmaya başladı. Aslında, Hristiyanların hakim olduğu, bir mahalle olan Gemmeyziye’de, sakinlerinin çoğu İstail’le yakınlaşmadan bahsediyorlar. Ancak birkaç kilometre ötede Dahiye gibi yerlerde İsrail en azılı düşman olarak anılıyor, hatta barış konuşmak bile vatana ihanet olarak görülüyor. Trump’ın Beyaz Saray’dan gidişi, topyekün bir savaşın korkularının azalmasına neden oldu. İsrail’i kendisinden önceki herhangi bir Amerikan başkanından daha fazla destekleyen ve İsrail’in İran vekillerine yönelik saldırılarına kendi askeri ve diplomatik gücüyle destek veren Trump’tan sonra Biden’in, özellikle İran’la 2015 nükleer anlaşmaya yeniden katılarak gerilimi azaltmaya çalışması bekleniyor. Bazılarıysa Biden’ın savaş istediğini düşünüyor. Lübnan’da hiç kimse İsrail’in yakın zamanda uçaklarını evlerinin üzerinden uçurmaya son vereceğini hayal etmiyor.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.