islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

İsrail’de Gazze Saldırısının Gölgesinde Yerel Seçimler Başladı

İsrail’de Gazze Saldırısının Gölgesinde Yerel Seçimler Başladı
27 Şubat 2024 15:30
A+
A-

İsrail’de Gazze Saldırısının Gölgesinde Yerel Seçimler Başladı

 

İsrail‘de Gazze saldırısının gölgesinde gerçekleşen yerel seçimlerde, 5 yılda bir yapılan oylama, Gazze Şeridi’ndeki saldırılar ve Lübnan Hizbullah ile yaşanan çatışmalar nedeniyle 31 Ekim 2023’ten 27 Şubat 2024’e erteledi. Ülkedeki 7.2 milyon kayıtlı seçmen, 12 bin sandıkta 241 belediye, bölge ve yerel meclis için oy kullanacaklar. Ancak, Gazze çevresi ve Lübnan sınırındaki tahliye edilen bölgelerde seçim yapılmayacak. Oy verme süreci, 22.00’a kadar devam edecek. Sonuçların açıklanması, Gazze’ye yönelik saldırılar ve yerinden edilen seçmenlerin oy kullanacağı 400 bin çifte zarflı oyun sayımı nedeniyle yaklaşık 1 hafta sürecek. Bu süreçte, siyasi gündemdeki olaylar nedeniyle seçim heyecanı gölgelenmiş durumda. Ancak bağımsız aday listeleri öne çıkıyor.

İsrail halkı, Gazze Şeridi’ne yönelik devam eden saldırılar ve kuzeyde Lübnan Hizbullah ile sınır boyunca süren çatışmaların etkisi altında yerel seçimler için oy verme işlemine başladı.

Oy Kullanma İşlemi Tarihi Değişikliği

Ülkede 5 yılda bir yapılan yerel seçimler, Hamas’ın 7 Ekim saldırıları ve İsrail ordusunun Gazze’ye düzenlediği aralıksız bombardımanlar nedeniyle 31 Ekim 2023’ten 27 Şubat 2024’e ertelenmişti.

Seçim Yerlerindeki Özel Durum

İsrail İçişleri Bakanlığının verilerine göre, ülkedeki 7,2 milyon kayıtlı seçmen, 12 bin sandıkta 241 belediye, bölge ve yerel meclis için oy kullanacaklar. Ancak, Gazze çevresi ve Lübnan sınırında tahliye edilen belde ve şehirlerde seçimler yapılmayacak. Bu bölgelerde yaşayan İsrailliler ise 19 Kasım’da oy kullanacaklar.

Oy Verme Süreci

Oy verme işlemi yerel saatle 07.00’da başladı ve 22.00’a kadar devam edecek. İsrail ordusu, Gazze’ye saldırılarda görev alan askerler için bölge içinde 12 sandık kurulduğunu ve ülke genelinde toplam 925 sandık hazırlandığını bildirdi. Askerlerin 20-27 Şubat tarihlerinde oy verebileceği kaydedildi.

Sonuçların Beklenen Süresi

Seçimlerin kesin sonuçları, Gazze’ye yönelik devam eden saldırılar ve Lübnan sınırında yerinden edilen İsrailli seçmenlerin oy kullanacağı 400 bin kadar çifte zarflı oyun sayımı zaman alacağı için yaklaşık 1 hafta sonra açıklanması bekleniyor. Çifte zarf sistemi, kayıtlı olduğu sandıkta oy veremeyen seçmenlerin posta yoluyla oylarını göndermesi için kullanılıyor.

İsrail’de Seçim Heyecanı Hissedilmiyor

İsrail’de Gazze’ye saldırılar, kuzeyde Lübnan Hizbullah’ı ile çatışma riski, Gazze’deki İsrailli esirlerin durumu ve siyasetle güvenlik gündeminin kamuoyunu meşgul etmesi nedeniyle ülkede seçim heyecanı hissedilmiyor.

Bu süreçte, yerel seçimlerde bağımsız aday listeleri öne çıkıyor. Partilerden isimler, görüşlerine yakın kişilerle ittifak yaparak yerel mecliste sandalye elde etmeye çalışıyor. Ancak, İsrail’deki yerel seçimler, genellikle partilerin siyasi gücüne ilişkin bir tabloyu yansıtmıyor. İsrail’in Gazze Şeridi’nde devam eden saldırıları ve kuzeydeki çatışmalarla, seçim atmosferi gergin bir ortamda geçiyor.

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.