islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3656
EURO
35,1270
ALTIN
2.324,44
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Belarus: muhalif yolcu için yabancı uçak bomba var iddiasıyla zorla indirildi

Belarus hükümeti, önemli bir siyasi muhalifin Yunanistan’dan Litvanya’ya giderken ülke üzerinden uçacağını öğrenince, askeri jetlerle uçağı mecburi inişe zorladı ve muhalif genci tutukladı. Bunu protesto eden Avrupa ülkelerine de bahane olarak uçakta Hamas’tan bomba olduğu ihbarı aldığını iddia etti.

Belarus: muhalif yolcu için yabancı uçak bomba var iddiasıyla zorla indirildi

Belarus hükümeti, önemli bir siyasi muhalifin Yunanistan’dan Litvanya’ya giderken ülke üzerinden uçacağını öğrenince, askeri jetlerle uçağı mecburi inişe zorladı ve muhalif genci tutukladı. Bunu protesto eden Avrupa ülkelerine de bahane olarak uçakta Hamas’tan bomba olduğu ihbarı aldığını iddia etti.

Mirat Haber Ajansı

Belarus, yetkililerin daha sonra gemideki bir gazeteciyi tutukladığı bir uçağı Minsk’e yönlendirmesinin nedeninin Hamas’tan bir bomba tehdidi olduğunu iddia etti. İddia, Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko’yu eleştiren bir gazeteci olan Roman Protasevich’in Pazar günü tutuklanmasının ardından büyük olasılıkla uluslararası tepkiyi bastırma girişimiydi. 26 yaşındaki Protasevich, 23 yaşındaki kız arkadaşı Sofia Sapega ile Yunanistan’dan Litvanya’ya giden Ryanair uçağındaydı. Belarus hava sahasının üzerinden uçtuğunda, bir savaş uçağı onu Minsk’e plansız iniş yapmaya zorladı. Kız arkadaşı da tutuklandı.

Ertesi gün Belarus yetkilileri, iddia edilen bomba uyarısı metnini yayınladı. Ancak Hamas sözcüsü Fevzi Berhum, grubunun tehditle ilgili herhangi bir bilgisi veya bağlantısı olduğunu yalanladı. Uçaktaki bir diğer yolcu olan Monika Simkiene, inişten sonra medyaya verdiği demeçte, yolculara uçağın Minsk’e indiği söylendiğinde Protaseviç’in paniğe kapılmaya başladığını söyledi. İnsanlara döndü ve ölüm cezasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Tanık, Ryan hava ekibinden onu öldürecekleri için Beyaz Rusya’ya inmemelerini istedi. Bir uçuş görevlisine, siyasi bir mülteci olduğunu açıkladı ve uçuş görevlisi, şirket politikalarının yetkililerin talimatlarına uymaları gerektiğini belirttiğini söyledi. Gazeteci arkadaşlarına, güvenlik servislerinden olduğuna inandığı bir kişinin Atina havaalanında kendisini takip ettiğini söylemişti.

Protasevich, iki milyon abonesi olan Telegram’da Nexta kanalını kurdu. Muhalefet üyelerinin cumhurbaşkanına ve rejime karşı sokak protestolarını harekete geçirmek için devlet sansürünü atlamasına izin verdi. Geçen yıl Ağustos ayında Lukashenko’nun muhalefetin hileli olduğunu söylediği seçimlerde zafer iddia etmesinin ardından kitlesel gösteriler düzenlendi. Başkan 27 yıldır iktidarda. Protaseviç, Stephan Svetlov ile birlikte “terörist faaliyetlere karışan şahıslar” listesine alındı. Batılı hükümetler şimdi Beyaz Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulama tehdidinde bulunuyor. AB, bloğa üye iki ülke arasında uçan uçağa karşı yapılan hareketin ardından Belarus’un büyükelçisini çağırdı. Çek Başbakanı, Belarus’taki skandal olayının devlet terörü belirtileri gösterdiğini ve inanılmaz seviyelerde olduğunu söyledi. AB Komisyonu Başkanı Urusal von der Leyen, hareketin bir hırsızlık olduğunu söyledi. Birleşik Krallık, havayollarından Belarus hava sahasından kaçınmalarını talep etti ve Belaruslu havayolu Belavia’nın Birleşik Krallık’ta faaliyet göstermesine izin veren bir izin askıya alındı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.