islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3669
EURO
34,9566
ALTIN
2.325,55
BIST
9.153,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ISS astronotları SpaceX gemisine sıçradı

ISS astronotları SpaceX gemisine sıçradı
4 Mayıs 2021 16:07
A+
A-
Mirat Haber Ajansı

Dünya’ya dönen dört astronotu taşıyan bir SpaceX Crew Dragon kapsülü, Pazar günü erken saatlerde Meksika Körfezi’ne sıçradı. Tekneler, Uluslararası Uzay İstasyonundaki (ISS) altı aylık görevlerinden sonra uzay aracını ve mürettebatı geri aldı. NASA, mürettebatın kendilerini iyi hissettiklerini bildirdi. Kapsül, ISS’den altı buçuk saatlik bir uçuşun ardından, Florida açıklarındaki Meksika Körfezi’nde karanlıkta gece 02: 56’da sıçradı. Apollo 8’in mürettebatının 1968’de aydan dönmesinden bu yana karanlıkta kalan ilk su sıçramasıydı. Astronotlar geçen Çarşamba Dünya’ya dönmeliydi, ancak açık deniz rüzgarları SpaceX’i bir çift gündüz iniş girişiminden vazgeçmeye zorladı. Yöneticiler, sakin hava koşullarından yararlanmak için karanlıkta nadir görülen bir su sıçramasına geçti. Dört ana paraşütün tamamı su sıçramasından hemen önce konuşlandırıldı.

NASA’nın astronotlarla aya yaptığı ilk uçuş olan Apollo 8, 27 Aralık 1968’de Hawaii yakınlarındaki Pasifik’te şafaktan önce su sıçramasıyla sona erdi. Sekiz yıl sonra, iki kozmonotlu bir Sovyet kapsülü, Kazakistan’da karanlık, kısmen donmuş bir gölde sona erdi. kar fırtınasında rotadan uçtu. Pazar gününe kadar, gece mürettebatının su sıçraması içindi. Astronotlar Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker ve Japon Soichi Noguchi, geçen Kasım ayında, NASA’nın tercih edilen ticari ulaşım ortağı haline gelen Elon Musk’ın SpaceX tarafından yapılan bir araçla ISS’ye ilk tam operasyonel görevde ekip olarak uzaya gittiler. 167 günlük görev, Amerika Birleşik Devletleri’nden fırlatılan bir mürettebat kapsülü için en uzun olanıydı. 84 günlük önceki rekor, 1974’te NASA’nın son Skylab istasyon astronotları tarafından belirlendi. ISS’de, geçen hafta farklı bir SpaceX gemisiyle gelen dört kişilik yeni bir ekip dahil olmak üzere yedi astronot kaldı. Bundan önce, iki Amerikalı astronot Mayıs ayında ISS’ye bir test görevi yaptı ve iki ay kaldı. Bu, 2011’de Uzay Mekiği programının sona ermesinden bu yana ABD topraklarından ISS’ye yapılan ilk fırlatma oldu. Bu aynı zamanda, NASA’nın aksine özel bir şirket tarafından yürütülen ilk mürettebatlı görevdi. O zamana kadar ABD astronotları, Rus uzay aracıyla ISS’ye giden yolculuklarda yakalandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.