islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3691
EURO
34,9702
ALTIN
2.326,20
BIST
9.075,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

KAHİRE’DE TARİHİ MEZARLAR OLASI YIKIMLARDAN ÖNCE BELGELENMEYE BAŞLANDI

KAHİRE’DE TARİHİ MEZARLAR OLASI YIKIMLARDAN ÖNCE BELGELENMEYE BAŞLANDI
9 Haziran 2023 09:00
A+
A-

Mısırlı yetkililer bölgedeki “yol ağlarını geliştirme” projesinin bir parçası olarak, son iki hafta boyunca kadim Kahire şehrinin İmam el-Şafii bölgesindeki yüzlerce mezarlığı yıktı.

Yaklaşık iki yıl önce uygulanmaya başlanan plan, bölgenin mimari açıdan öne çıkan mezarlıkları ve birçok tarihi şahsiyetin kalıntılarını da içermesi nedeniyle kültürel miras konusunda hassas ve duyarlı olan kimselerin yoğun muhalefetiyle karşılaşıyor.

Yürütülen yıkım kampanyasıyla eş zamanlı olarak, söz konusu kültürel mirasla ilgilenenler, tarihi yapıların korunmasını talep ederken, diğer taraftan da olası yıkımlardan önce bu mezarları fotoğraflamak ve içerikleri belgelemek için yoğun çaba harcıyorlar.

Bu konuda çaba harcayan duyarlı kesim; bu yapıların tamamının yıkılması halinde gelecek nesillere fotoğraflardan başka gösterebileceğimiz bir şey kalmayacak diyor. Veya yalnızca çektiğimiz video klipler kalacak. Bu konuda çalışmanın önde gelen isimlerinden Doktor Mustafa es-Sadık da şunları dile getirmektedir: “Ben Kahire Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Mustafa es-Sadık. Ancak aynı zamanda Mısır’ın tarihine, kültürel mirasına ve eserleriyle de ilgileniyorum. Bu bölgedeki kabirlerin yıkımları başladıktan hemen sonra yapıların belgelenmesi işlemine başlandı. Bizler iki gündür buralarda bazı duvar ve yapılar bulmak için duruyoruz ve üzerinde bazı yazıların yazılı olduğu bir taş çıktı. Bunun da tarihi 1100 yıl öncesine kadar uzanan bir mezar taşı olduğunu keşfettik.

UNESCO ve kültür meraklıları atılan bu adımın tamamen karşısında. Nitekim burada kendilerini ancak mezar taşlarından bilebildiğimiz ancak çok önemli şahsiyetler yer almakta, çünkü haklarındaki diğer bilgiler bulunamamakta. Burada çok büyük bir aile var. Nitekim Suriye’nin ilk başbakanı da burada yatmakta. Wikipedia’dan bakıldığında kendinin burada vefat edip yine buraya defnedildiği bilgisi yer almaktadır. Bunun tek delili de buradaki mezarıdır ve bu mezar yıkıldığında ise bu delil tamamen yok olacaktır. Yöneticilik yapmış daha nice ailelere ait mezarlar var. Bunlar aynı zamanda oldukça büyük ve görkemli yapıları, büyük Arap sanatçılarının kaleme aldığı yazılar ve pek çok kıymetli işçilik içeriyor. ”. Öte yandan yetkililer ise konu hakkında şehrin gelişmesi için yolların yapılmasının önemli olduğunu söylüyorlar. Aynı zamanda tarihi kabirlerin korunacağını da belirtiyorlar. Ancak bazı kabirler için aynı durumun söz konusu olamayacağını de ekliyorlar.

https://www.bbc.com/arabic/media-65730251

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.