islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

KAMÂL ATATÜRK’Ü ELEŞTİRMEKTEN DOĞAL NE OLABİLİR?

KAMÂL ATATÜRK’Ü ELEŞTİRMEKTEN DOĞAL NE OLABİLİR?
7 Aralık 2022 10:30
A+
A-

ÖNCE HABERİ ÖZETLEYELİM

https://www.ensonhaber.com/gundem/daron-acemoglu-kitabinda-ataturku-elestirdi

{“ Daron Acemoğlu, kitabında Atatürk’ü eleştirdi

Kemal Kılıçdaroğlu tarafından CHP’nin ekonomi kadrosuna katılan Daron Acemoğlu, bir kitabında Atatürk’ü despot olarak nitelendirdi.

Daron Acemooğlu’nun, 2019 yılında yayınladığı Dar Koridor adlı kitabında Mustafa Kemal Atatürk’e eleştirilerde bulunması kamuoyunun gündemine oturdu.

Acemoğlu kitabında, Atatürk’ün devrimlerini ve dönemin CHP’sini despot olarak nitelendirirken şu ifadeleri kaleme aldı;

“Zorla dayatıldı…”

(Devrimler) Bunlar Türkiye’yi koridora sokmak amaca taşımıyordu. Latin alfabesine geçiş, kıyafet devrimi ve dini kurumların yeniden yapılandırılması gibi pek çok reform, topluma danışılmadan yapıldı ve zorla dayatıldı.

Şapka takmayanlar infaz edildi”

Bu reformlara direnenler, örneğin Batı tarzı şapka yerine ‘fes’ takmakta ısrar edenler kovuşturmaya uğradı. Bazı durumlarda da infaz edildi.}

 

YORUMUMUZ

Dünün CHP’si gibi bu günün CHP’sinin de İslam ile barışık olmadığını biliyoruz. İslam söz konusu olunca laikliğin demokratik olanından çok jakoben olanına yani baskıcı, dışlayıcı ve ötekileştirici olanına yönelik olduğunu da biliyoruz.

Bu yapısal olumsuzluğu içinde CHP ülkemizin gerçeğidir. Onu benimsemezsek de varlığına tahammüllüyüz. Bu sebeple CHP’sinin  kendi çizgisinde tutarlı olmasını beklemek  hakkımızdır.

Kamâlistlerin en yoğun olduğu siyasi parti CHP’dir. CHP  gerçekten Kamâlist ise  Kamâl Atatürk’le ilgili gerçekleri bütünüyle kabul etmesi ve savunması gerekir.

Atatürkçülerin münafık olanlarının bizim kendi el yazıları, beyanları ve icraatlarına dayanarak Atatürk’ün inanç dünyası ile ilgili tespitlerimizi kabul etmeyişlerini anlayabiliriz.

Gayr-ı müslim ermeni iktisadçı bir ilim adamı olan Daron Acemoğlu’nunun doğruluğu apaçık olan yakın tarihle ilgili görüşlerini kabulde bağnazlık/ körü körüne inatçılık dışında ne engel olabilir?

Gerçi borca dayalı para sistemi ve faize dayalı  ekonomiye karşı çıkmayan/çıkamayan kişi bize göre gerçek ekonomist olamaz ve fayda  sağlayamaz da bu ayrı bir fasıl.

CHP değer vererek ekonomi yönetimine aldığına göre Daron Acemoğluna sahip çıkmalıdır. Onun yakın tarih ile görüşlerine saygı duymayan CHP ekonomik görüşlerine hiç mi hiç sahip çıkamaz.

Daron Acemoğlu’ndan da bir ricamız var. Eğer CHP kendisine sahip çıkmazsa bilim adamı onuruyla hareket etmeli ve üstlendiği ekonomi danışmanlığı görevinden istifa etmelidir.

Etmelidir ki biz görüşlerine sahip çıkalım:

“Zorla dayatıldı…”

(Devrimler) Bunlar Türkiye’yi koridora sokmak amaca taşımıyordu. Latin alfabesine geçiş, kıyafet devrimi ve dini kurumların yeniden yapılandırılması gibi pek çok reform, topluma danışılmadan yapıldı ve zorla dayatıldı.

Şapka takmayanlar infaz edildi”

Bu reformlara direnenler, örneğin Batı tarzı şapka yerine ‘fes’ takmakta ısrar edenler kovuşturmaya uğradı. Bazı durumlarda da infaz edildi.

 

Almamız Gereken Ders

Bizim amacımız olaylardan hareketle hayata Müslümanca bakmak ve bakılmasına katkı vermektir.

Tarih geleceğe ışık tutup yön verebilmek için geçmişe yoğunlaşan bilim dalıdır.

Rabbimiz bize Kurân’da imanlılar, adaletliler ve erdemler yanısıra inkârcılar, zalimler ve bencilleri de örneklendirmektedir.

Bu sebeple biz Müslümanlar gerçeklerle yüzleşebilmeliyiz. Hatalardan ders doğrularımızdan güç almalıyız.

 Bir diğer anlatımla bazı Kamâlistler gibi gerçekleri inkâr ve yalakalık yoluna gitmemeliyiz. Çünkü zulme onay zulümdür. Zulüm ise Peygamberimizin ifadesiyle dünya ve âhiret geleceği karartan zulmettir.

Ali Rıza Demircan

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar
  1. Karataş Yaşar dedi ki:

    Tebrikler Hocam