islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5865
EURO
34,8497
ALTIN
2.499,00
BIST
9.699,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Karabağ’da Hem Çatışma Hem Ateşkes

Karabağ’da Hem Çatışma Hem Ateşkes

Mirat Haber Ajansı

Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ile Ermeni güçleri arasında Pazar günü çatışmalar devam etti. Her iki taraf da çatışmaya barışçıl bir çözümü engellemekle birbirini suçluyor. Ermenistan, Bakü’nün yalanladığı bir iddiayla, Pazar günü Azerbaycan güçlerini sivil yerleşim yerlerini bombalamakla suçladı. Azerbaycan, Ermenistan’ın kuvvetlerini geri çekmesi halinde ateşkes uygulamaya hazır olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Cuma günü yeni bir barış hamlesinde her iki ülkenin dışişleri bakanlarını ağırlamasının ardından yapılan ortak açıklamada bu sabah iki tarafın da ateşkes yapacakları konusunda anlaşma sağlandı. Rusya’nın arabuluculuğunu yaptığı iki ateşkesin yürümemesi, 27 Eylül’de Dağlık Karabağ çıkan çatışmanın hızlı bir şekilde sona erme olasılığını şimdiden azaltmıştı. Pazar günü, Dağlık Karabağ bölgesindeki Ereni işgal güçlerinin sözde savunma bakanlığı, güçleri arasında 11 kayıp daha kaydettiğini açıklayarak, Azeri güçleriyle çatışmanın patlak vermesinden bu yana askeri ölü sayısını 974’e çıkardı. Azerbaycan, 65 Azerbaycanlı sivilin öldürüldüğünü ve 298’inin yaralandığını söyledi, ancak askeri kayıplarını açıklamadı.

Eski başbakan Sarkisyan, küresel oyuncuları, özellikle de Rusya’yı ateşkes müzakerelerine yardım etmek için derhal devreye girmeye çağırdı. Azerbaycan’dan Aliyev, Ermenistan’ın çatışmada Rus askeri desteği istemesinin “çok tehlikeli” olduğunu ve üçüncü şahısların askeri müdahaleye girmemesi gerektiğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin Moskova’nın çatışmaya çözüm bulmasına yardım edeceğini umduğunu söyledi. Çatışmaya ilişkin görüş ayrılıkları, Ankara ile NATO müttefikleri arasındaki ilişkileri daha da gerginleştirdi ve Pompeo, Türkiye’yi Azerbaycan tarafını silahlandırarak çatışmayı körüklemekle suçladı. Ankara ihtilafı alevlendirdiğini reddediyor. Dünya güçleri, Azerbaycan’a güçlü destek veren Türkiye ve Ermenistan ile savunma paktı olan Rusya’nın içine çekilecek daha geniş bir savaştan kaçınıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.