islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

KATAR’DAN AFRİKA YATIRIMLARI VE EKONOMİK BÜYÜME

KATAR’DAN AFRİKA YATIRIMLARI VE EKONOMİK BÜYÜME
30 Mart 2024 09:00
A+
A-

Afrika kıtasındaki altyapı projeleri için Çin finansmanındaki dalgalanma ve Avrupa’nın rolünün azalmasının gölgesinde Katar’ın Afrika kıtasındaki yatırımları artış gösterdi. Ayrıca yapılan diplomatik hareketler, ittifaklar ve uluslararası girişimlerle birleşerek son yıllarda önemli genişledi. Böylece yatırımlar Kuzey Afrika bölgesi ve Afrika Boynuzu’nun ötesine geçerek ülkenin her yerine ulaşacak.

Katar’ın Afrika kıtasına yatırım yapma hamlesi, ekonomik ve coğrafi çeşitlendirme stratejisinden kaynaklanıyor. Ülkenin ekonomik varlığını güçlendirmeyi ve uluslararası düzeyde öne çıkan bir konum elde etmeyi amaçlıyor. Bu hamle, ekonomik, coğrafi ve kültürel çeşitlendirme stratejisi kapsamında yer alıyor.

Ekonomi analisti Dr. Abdullah Al Khater, Katar’ın Afrika kıtasına yatırım yapma eğilimini anlattı. Afrika’nın çeşitli pazarlara ve büyük kaynaklara sahip olmasından kaynaklandığını söyledi. Ve büyük bir kısmının hala bakir olmasına rağmen büyük yatırımların yapılabileceğine inanıyorum dedi. Bu yatırımlar hakkında özet olarak şunlar ifade etti:

  • Katar’ın Afrika’daki yatırımları ağırlıklı olarak enerji, madencilik, çelik, iletişim ve taşımacılık alanlarına odaklanmakta

  • Toplam Arap yatırımlarının %74’ünden fazlasının payıyla Cezayir’deki en büyük Arap yatırımcıdır.

  • Katar Enerji Şirketi, İtalyan Eni şirketi ve Amerikalı Exxon Mobil ile Mozambik’teki İnguşe açık deniz havzasında %25,5 ve %10 arama imtiyazı satın almak üzere bir anlaşma imzaladı.

  • Katar Enerji, Kongo Cumhuriyeti’nde elektrik alanında bir yatırım yaptı. Bu yatırımın yanı sıra Fransız Total şirketinin yüzde 15’ini satın aldı.

Katar Odası Birinci Başkan Yardımcısı Mohammed Al Kuwari, ülkenin yaklaşık 200 milyar dolar tutarındaki yerli hasılasının, Katar ile Afrika, özellikle doğu bölgesi ve Uganda arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesine katkıda bulunan faktörlerden biri olduğunu vurguladı.

Ekonomi analisti Dr. Abdul Rahim Al-Hoor, Katar yatırım politikasının, muhtemel finansal riskleri coğrafya ve sektörlere göre dağıtarak azaltmaya çalışan ve bir yandan da getirileri artırmaya çalışan verimli çeşitlendirme ilkesini uyguladığına inanıyor.

Al-Hoor, Doğu Afrika’nın Katar yatırımları için çekici olduğunu belirtiyor. Bölgenin zengin doğal kaynakları, siyasi istikrarı ve insan kaynakları öne çıkıyor. Ayrıca, erişilebilir siyasi kaynaklarla desteklenen yatırımlar için uygun.

HABER ÇEVİRİSİ: SONGÜL BAYLU

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

https://www.aljazeera.net/ebusiness/2024/3/24/%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%AB%D9%85%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D9%82%D8%B7%D8%B1-%D9%81%D9%8A-%D8%A3%D9%81%D8%B1%D9%8A%D9%82%D9%8A%D8%A7-%D8%AA%D9%86%D9%88%D9%8A%D8%B9

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.