islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Açık
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Kemalizm Er veya Geç Anayasadan Arındırılacaktır

Kemalizm Er veya Geç Anayasadan Arındırılacaktır

Chp Anayasa’dan “Atatürk Milliyetçiliği”Ni Kaldırmayı Önerdi

Aydınlık gazetesi muhabiri Zihni Erdem imzalı haberde CHP’nin yeni anayasa çalışmaları kapsamında hazırladığı “Yasama Yetkisi Devredilemez” isimli kitapçık ele alındı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı ile İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kabaoğlu tarafından “Demokratik muhalefetin” anayasa değişikliği için izlenmesi gereken yol haritasını açıklandı. Kitapçıkta, Anayasanın değiştirilemez maddelerinden olan ikinci maddedeki “Atatürk Milliyetçiliği” ifadesini çıkardı. Yerine “İnsan haklarına dayanan laik ve demokratik sosyal hukuk devleti” ifadesini kullandı.

Kemalizm Er veya Geç Anayasadan Arındırılacaktır

Muhterem Okuyucularım;

Haberlerde Atatürk-çülük (Kemalizm) konusu ele alındığında mutlaka bir yorum yapma ihtiyacı duyarım. Mirat-Haber sitemizde bununla ilgili belki onlarca haber yorum yazısı okumuşsunuzdur. Sebebine gelince. Maalesef memleketimizde Atatürk-çülük (Kemalizm) konusunda vatandaşlarımız gereği gibi aydınlatılamıyor. Devlet destekli resmî ideoloji, basında objektif kriterlerden uzak daha çok propaganda havasıyla aktarıldığı için, aykırı veya eleştirel bir yorum yapıldığında vatandaşlarımızın ekseriyeti gerçeklerin karşısında ya şaşkınlığa uğruyor, ya da inanmak istemiyor. Ama başta ilmî/tarihî hakikatler ve dış dünyadaki gelişmeler, bizi doğruları söylemeye mecbur ediyor. 12 Temmuz 2019 tarihli yazımda bu gerçeklerle yüzleşmeye hem AK Parti’yi, hem de CHP’yi davet etmiştim.

İşte bu yazımda aynen şunları ifade etmiştim: “Türkiye, AB’ye giden yolda hem AK Parti’yi, hem de CHP’yi çok zor duruma sokacak bir süreçten geçmektedir. Birinci zor durum, LGBTİ’lilere verilmesi gereken eşit haklarla ilgilidir. Cinsel yönelim temelinde ayrımcılığın yasaklanması ve eşitlik ilkesi, tam üye olmak istediğimiz AB Antlaşmalarının vazgeçilmez bir parçasıdır. İkinci zor durum, anayasamızda yer alan Atatürk ilke ve inkılapları ile ilgilidir. Türkiye, gerçekten AB’ye tam üye olarak girmek istiyorsa anayasasını AB’nin anladığı bir dünya görüşüyle şahsa bağlı her türlü devletçi ideolojiden arındırılmış olarak demokrasi, çoğulculuk, özgürlük ve eşitlik temelinde yeni bir anaysa hazırlamak zorundadır. Şu anda Türkiye, bağlı olduğu uluslararası sözleşmeler doğrultusunda LGBTİ dostu bir ülke olma yolunda hızla ilerlemektedir. Hem AK Parti’li, hem de CHP’li yetkililere samimiyetle şu soruyu sorma ihtiyacı duyuyorum: Türkiye, başta AB müktesebatı olmak üzere yine bağlı olduğu uluslararası sözleşmeler mucibince (anayasal anlamda) Kemalizm’den de arındırılmış plüralist bir ülke olabilecek mi? Bu hususta da Türk halkının doğru bilgilendirme hakkı vardır.”

Bir başka haber-yorum yazımda ise açıkça “Cumhuriyetin Ekseninden Kemalizm Uzaklaştırılmalıdır” demek suretiyle şu tespitlerde bulunmuştum: “Kemalist Cumhuriyet, halka danışılarak, demokratik yöntemlerle oluşturulmamıştır. Oluşturulmadığı için de bu Cumhuriyet çatısı altında tam anlamıyla ne devlet-millet kaynaşması, ne de vatandaşlarımız arasında bir millî birlik tesis edilebilmiştir. Atatürk, ölmüş bir şahsiyet ve T.C.’nin ilk Cumhurbaşkanı olarak tarih sahnesinde elbette yerini almalıdır. Fakat Cumhuriyetimiz ve dolayısıyla Anayasamız, Kemalist ideolojiden arındırılmalı ve milletimizin bin yıllık kendine has değerleriyle yeniden buluşturulmalıdır.”

Bizim muhafazakâr/mütedeyyin siyasetçilerimizin ekseriyeti, söz konusu Atatürk-çülük (Kemalizm) olduğunda daha çok geveleyerek, içlerindeki gerçek duygularını resmen açığa vuramaz. Tedirgin olurlar, çünkü ”Atatürk düşmanı” veya “Mürteci” damgası yemekten korkarlar. Buna belki de “Menderes Sendromu” da diyebiliriz. Onun için anayasadan Atatürk-çülük (Kemalizm) olgusunun çıkartılmasına yönelik teşebbüsünün arzu edildiği halde sağ/dindar kesimden geleceğine pek inanmamışımdır. Ne var ki özellikle sosyal demokrat Atatürkçüler, biraz da AB baskısı ile buna cüret edebileceğine inanmışımdır. Nitekim dünya siyasetini ve evrensel hukuk nizamını iyi bilen hem KHK’li, hem de CHP’li bir milletvekili profesör, ”ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ”nin resmen anayasadan çıkartılması gereğinin altını çizdi. Tebrikler Sayın Prof. Dr. Prof. Dr. İbrahim Kabaoğlu.

Kemalizm, er veya geç anayasadan arındırılacaktır, buna inancım tamdır. Hem de Atatürkçü bildiğimiz CHP’nin eliyle. AK Parti, bu teklifin karşısında yine kem küm edebilir çünkü Cumhur İttifakının ortağı MHP, bugün CHP’yi sollayarak ve Milliyetçiliği bir yana bırakarak Türkiye’nin en sağlam Atatürkçü bir partiye bürünmüştür. Bir hatırlayalım, MHP Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin, MHP’nin, modern çağın kurucu ideolojisi milliyetçiliği, Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli yapan Mustafa Kemal Atatürk‘ten devraldığını söyleyerek, şöyle demişti:

”Onun çizgisinden çıkanlar dün komünistlerle bugün bölücülerle kol kola yürüdüğü için, bugün Atatürk’ün partisinin devamı MHP’dir. Atatürk’ün misyonunu taşıyan koltukta ise Bahçeli oturmaktadır. Onun kurduğu devleti ebed müddet yaşatmak için liderlerinin emrindeki Ülkücüler görev başındadır.”

Evet, bir zamanlar Türk-İslâm davasının öncülüğü yapmakla övünen ülkücü kardeşlerimiz, bugün sosyalizmin savunuculuğunu yapan Doğu Perinçek’in Kemalizm çizgisinde buluşarak, Kemalizm’in sürdürebilirliği için ortak mücadele edecek konuma gelmiştir veya derin mahfiller tarafından getirilmiştir. Bu şartlar altında AK Parti’nin konumu ve duruşu önemlidir. Artık Türkiye, “takke düşecek ve kel ortaya çıkacak” misali enteresan bir döneme girmiştir. Ancak şu bir hakikat: Müslüman ülkemizde Hak, mutlaka gelecek ve bütün Bâtıl ideolojiler ve inançlar ortadan kalkacaktır. Bu manevî inkılabı bazı sapkın kesim istemese de Allah, nurunu belki de bizim hiç tahmin edemeyeceğimiz süratle, hiç aklımıza gelmeyecek kişi ve vasıtalarla tamamlayacaktır. Çünkü mutlak kudret sahibi olan Allah, neyi nasıl yapacağını en iyi bilendir.

Prof. Dr. Ali SEYYAR

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.