islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,2544
EURO
37,6059
ALTIN
2.921,94
BIST
9.134,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
25°C
İstanbul
25°C
Açık
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Çok Bulutlu
26°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C

Kimlik Kaybı

Kimlik Kaybı
3 Kasım 2017 07:32
A+
A-

Türkiye’nin son yıllarda maruz kaldığı problemleri, bir tek sebeple açıklamak mümkün değilse de, en önemli tehlikenin kimlik kaybı olduğu söylenebilir.

Bir toplum ve medeniyetin en acıklı hali, kendi gerçeğini bilememesi ve varlığının farkına varamamasıdır. Çünkü  kendi varlığının farkına varamayan bir toplum, neyi nasıl değerlendireceğini bilmez ve başkalarına tabi olur ve güçlü fikir ve eğilimlerinin güdümüne girer.

Kültür ve sanat öyle bir aidiyet duygu ve düşüncesidir ki, ona sahip olup onun çizgisinde yaşayamadığınızda, başka kültür ve medeniyet dairesi içine girilmesi kaçınılmaz bir durum olur. Çünkü kültür ve dünya görüşü, bir insanın havaya muhtaç oluşu gibi, bütün hayat faaliyetlerine ölçü koyan ve onları anlamlandıran bir dünya oluşturur. Kişi o dünya içinde kendini bulur ve geleceğini de onun içinde şekillendirir.

Müslüman toplumlarda bu dünyanın temel çerçevesini İslam dini oluşturur. Her ne kadar akıl ve diğer tabii faktörler de bu kültürün birer parçası iseler de, asıl belirleyici güç dini bilgidir.

Kültür değişim veya değiştirme hareketlerinde, ruh ve karakter inşası ile doğru davranış kuralları dinin bilgi ve ahlak ile belirlenir.

Türkiye’deki kimlik probleminin başlaması, tabii kimliğin yerine “sun’i kimlik” koyulması ile ilgilidir. Bu sun’i kimlik, gerçek olmayan idealler, yabancı dünyalar, sahte kahramanlar ve başka iklimlere göre üretilmiş ideolojilerden oluşmuştur. Bu yüzden de insanımızın beklentilerine ve hayatın gerçeklerine uygun olmamakta ve sosyal problemlerimizi çözememektedir.

İşin en enteresan yönü de, bu sahte kimliğin hazırladığı anlayış ile, gerçek bir yaşama sistemi oluşamamakta ve “parçalı bir hayat”ın sıkıntıları yaşanmaktadır.

Nasıl, şahsiyet krizi yaşayan biri, tutarlı davranışlar sergilemeyip “git-gel”ler içinde bir hayat sürdürürse, sahte kimlik yaşayan  insanlar için de, kendi kimliğini yaşadığını zanneden muhafazakar kesimler içinde de kimlik krizi yaşanmaktadır. Bunun sonunda muhafazakar-modernist, milliyetçi-batıcı, tarikatçı-kapitalist, dindar-batıcı,

yerli-rasyonalist, laik-gelenekçi gibi garip eşleşmeler ortaya çıkmaktadır.

Böyle bir ruhi ve zihni karışıklık içinde bulunan bir toplumu, kendinden ve gerçek hedeflerinden uzaklaştırmak ve birbirine düşürmek te elbette kolay olmaktadır.

Sonuç olarak, toplumumuz kendi değerleri üzerinde hayatını sürdürmediği müddetçe, her an bir yanlış veya tuzağa düşmeye mahkum olacaktır. Tutarlı ve kapsamlı bir dünya görüşüne ve hayat anlayışına sahip toplumlar, çeşitli sapma ve dejenerasyondan kendilerini koruyabilir ve kendi geleceklerini belirleyebilirler.

Kaynağı belli olmayan ideoloji ve akımlara laf yetiştirmek veya onların gündemleri ile hareket etmek yerine, kendi inanç ve kültürümüzün değerleriyle olayları değerlendirmek, bizi daha güçlü ve muktedir yapacaktır.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.