islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3544
EURO
35,1415
ALTIN
2.301,58
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

KLİMAYLA GELEN TEHİKENİN FARKINDA MIYIZ?

KLİMAYLA GELEN TEHİKENİN FARKINDA MIYIZ?

 Hacca ve Umre’ye gitmiş insanların çok iyi bildiği bir gerçek var; Klima kaynaklı rahatsızlıklar. Çünkü Mekke ve Medine’de dışarıdaki sıcaklık derecesi yüksek, otel odalarında ve hac evlerinde klimasız yaşam mümkün değil gibi. Hemen hemen her hacı ve umreci hastalanır. Diyanet İşleri Başkanlığı bu sorunu tesbit etmiş ama önlenemez iklim şartları sebebiyle de çözümleyememiştir.

Ülkemizde sıcakların görülmemiş derecede artması klima kullanımını artırmış ama sorunlarda baş göstermeye başlamıştır.

07 Ağustos tarihli Odatv kaynaklı yazının bir bölümü şöyle:

“ Sıcaklıklar artınca evlerde ve iş yerlerinde klima kullanımı yaygınlaştı. Bu durum klimanın sağlığa etkisi ve doğru kullanımına yönelik soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Doç Dr. İllker İnanç Balkan, klima kaynaklı enfeksiyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerek klimanın etkisiyle yayılan virüsler hakkında bilgi verdi. Balkan, klimanın sağlık üzerine etkilerinden bahsederek “İnsanlar daha çok kapalı alanda klima ile serinlemeyi tercih edebiliyor. Maskeler de çıkartıldığında; eğer birisinde nezleye yol açan virüs varsa klima, birinden diğerine bulaştırmayı kolaylaştırabiliyor. Bize gelen her türlü solunumla ilgili semptomlar önce Covid-19 muamelesi görüyor. Şu günlerde gribal enfeksiyon, soğuk algınlığı belirti ve bulgularıyla başvuran çok sayıda hastamız var. Hastaların hikayesine baktığımızda kapalı alanda klima kullanımı gerçekten dikkat çekiyor” diye konuştu.

“RHİNOVİRÜS SONRASI KORONAVİRÜS AĞIR GEÇEBİLİR”

Balkan, nezleye yol açan virüslerin klima ile birlikte yaygınlaştığını belirterek, “Aslında bu solunum yolu virüsleri kişiden kişiye bulaşıyor; yani klimalar virüse kaynak teşkil etmez ancak bizler kapalı alanı klima ile soğuttuğumuzda bu üç şeye yol açıyor. Soğukta solunum yolu virüsleri, rhinovirüs, RSV gibi virüsler daha kolay solunum hücrelerimize tutunuyor ve daha fazla çoğalabiliyor. O yüzden böyle salgınları daha fazla kış aylarında görürüz. Bir de maskeleri çıkartıp odaların havalanmasını azalttığımızda, eğer elimizde rhinovirüs gibi nezleye yol açan virüsler varsa, bu virüsün kişiden kişiye bulaşması kolaylaşıyor. Bunun üç sebebi var dedik; bir, soğuk; iki, kapalı ortam; üç, maskesiz yakın mesafede temas” İfadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.