islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3634
EURO
34,6830
ALTIN
2.390,69
BIST
10.167,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
22°C

KUR’ÂN VE SÜNNET’TE  ZEYTİN – ZEYTİN YAĞI

KUR’ÂN VE SÜNNET’TE  ZEYTİN – ZEYTİN YAĞI
12 Ağustos 2023 10:00
A+
A-

Zeytinyağı, içerdiği bileşenler sayesinde kalp hastalıklarına karşı korur. Kan basıncını düşürerek, damarların sertleşmesini önler. Beyne kan sağlayan damarlarda kolesterol birikmesini engeller. Bu durum felç riskinin büyük ölçüde azalmasını sağlar.

Zeytinyağı kan şekeri seviyesini korur. Tokluk hissi verir ve kalori azalmasını sağlayarak kilo kaybına yol açar.

Zeytinyağı, cilt ve saç sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

Böylesi pek çok faydaları belirlenen zeytin yağının yeni bir faydası daha keşfedildi ve niceleri de öğrenilecek.

Araştırma: Her gün zeytinyağı tüketmek bunamadan ölüm riskini yüzde 28 azaltabilir.

euronews

{Bilim insanları, her gün yarım çorba kaşığından fazla zeytinyağı tüketen kişinin bunamadan (demans) ölme riskinin yüzde 28 oranında düşebileceğini duyurdu.

Harvard’daki araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmaya göre, margarin ve ticari mayonez gibi yağlar yerine zeytinyağı kullanmak demanstan ölme riskini azaltabilir.

Araştırmada, her gün yarım çorba kaşığından fazla zeytinyağı alan kişinin bunamadan ölme riskinin, hiç zeytinyağı tüketmeyen veya nadiren tüketenlere kıyasla yüzde 28 daha düşük olduğu tespit edildi.

Araştırmacılar çalışmanın, diğer yağların yerine zeytinyağı kullanmanın da sağlıklı bir beslenmeyi desteklemeye yardımcı olabileceğine dair kanıtları desteklediğini söyledi. }

DERECE FARKIYLA BÜTÜN MADDELER FAYDALIDIR

Yüce Allah yeryüzündeki bütün varlıkları insan için yaratmıştır. (Bakara 29) Canlı ve cansız olarak nitelediğimiz her varlık insana hizmet eder. Bazı maddeler doğrudan, yılan ve yılan zehiri gibi bazıları da dolaylı olarak yarar sağlar.

Genleriyle oynanmamış her gıda maddesi faydalıdır. Ama Yüce Kitabımız, Kur’ân’da üzerine yemin edilerek ve faydasına dikkat çekilerek  yer verilmiş olanlar daha bir faydalı olsa gerek.

KUR’ÂN ve SÜNNET’TE ZEYTİN

İşte bu mucizevî maddelerden biri de Zeytindir. Kur’ân’da beş surede ve altı yerde zikredilen Zeytin, Kur’ân’da Rabbimiz tarafından üzerine yemin edilen ve insanlara verilmiş özel ve özgün bir rızık  olduğu açıklanan nimettir. (Enam 99,141; Nahl 11; Nur 35 ; Abes 29; Tîn 1)

Bu ayetlerden birinde şöyle buyurulur:

“Gökten sağanak yağmurlar hâlinde su indiren O’dur. Böylece, yeryüzündeki bütün bitkileri bu suyla yetiştiriyor ve mevsimi geldiğinde, bitkilerin tohumlarından yemyeşil filizler yeşertiyoruz. Onlardan da, buğday başakları ve meyve salkımları hâlinde birbiri üstüne binmiş taneler, hurma ağacının tomurcuğundan salınan hurma salkımları, üzüm bağları, ZEYTİN ve nar ağaçlarından oluşan bahçeler yetiştiriyoruz. Tadı ve görüntüsüyle kimileri birbirine benzer, kimileriyse bambaşka bir tat ve lezzettedir.

Çiçekler meyveye durduğu ve iyice olgunlaştıkları zaman, meyvelerine ibretle bir bakın! Doğrusu bütün bunlarda, inanmaya gönlü olan insanlar için Allah’ın varlığını, birliğini, kudret ve merhametini gösteren nice alâmetler, mucizeler, ibretler ve ayetler vardır.” (Enam 4/99)

Zeytin ağacının mucizevi ürünü olan zeytinyağı hakkında Peygamberimiz de şöyle buyurmuştur:

“Zeytinyağı yiyin ve onunla yağlanın, çünkü o mübarek bir ağaçtandır.” (Tirmizi, Etime 43; İbn Mace, Et’ime 43)

 

KUR’AN           ZEYTİNYAĞI              FAYDA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.