islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5122
EURO
34,9033
ALTIN
2.442,74
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

KURÂN’DA NELER VAR? II

KURÂN’DA NELER VAR? II

KURÂN’DA NELER VAR

Mallar Yaratanındır

12.) Kur’an’da Allah’ın evrendeki tüm varlıkların yaratıcısı olduğu, yeryüzündeki taşınır ve taşınmaz bütün malların sahibi olduğu açıklanmakta, insanlara yalnızca yararlanma hakkı verildiği ve Allah’ın yarattığı canlıların yaşamları için gerekli olan maddeleri yarattığı ve yaratacağı bildirilmektedir. (Maide 120: Hadid 5-7; Nûr 33)

Yücelten Allah’tır

13.) Kurân’da Allah’ın denemek için suretlerini farklı kıldığı insanların bazılarını yüceltip yönetim makamlarına getirdiği, bazılarının rızklarını kıstığı ve yaşam sûrelerini de kendisinin belirlediği açıklanmaktadır. (Al-i İmran 6,26-27; Hac 5)

Kazanma – Bölüşme

14.) Kur’ân’da insanlar olarak nefsimiz, ailemiz ve toplumumuz için çalışıp kazanmakla yükümü olduğumuz, çalışıp kazanırken faiz, malların değerleriyle oynama, yolsuzluk, içki – kumar- fuhuş işletmeciliği ve emeği sömürü gibi insanların haklarına tecavüz yollarından kaçınmamız, israftan ve saçıp savurmaktan sakınıp gereğince harcamamız ve edindiğimiz paralar ve malların bir kısmını toplumumuzun yoksullarıyla paylaşmamız emredilmektedir. ( Müminûn 4; Nisa 29 ve ve bütün Zekat ve İnfak emirleri,İsra 26-7))

Nitelikli Hırsızlık ve Cezası

15.) Kur’ân’da el emeği, göz nuru ve ticari risk üstlenerek kazanılan ve koruma altına alınan malı, nitelikli hırsızlıkla kendi mülkiyetine geçiren erkek ve kadın hırsızların ellerinin kesileceği hükmü yer almaktadır. (Maide38-39)

Sosyal Yardımlaşma

16.) Kur’ân’da ana babamız, akrabamız, komşularımız ve diğer sosyal çevremizle danışma ve dayanışma içinde yardımlaşarak, sözlerimiz ve sözleşmelerimize bağlı kalarak yaşamamız emredilmektedir. (Maide 2; Nisa 36; İsra 34, Mümünûn 7)

Adalet

17.) Kur’ân’da öz canlarımız, analarımız ve balarımız aleyhine de olsa adaleti gözetmemiz , insanlara olan haklı düşmanlıklarımızın bile bizi adaletsizliğe sevk etmemesi ve zalimlere yöneltmemesi ihtar edilmektedir. (Nisa 135;Maide 8)

Hayra Çağırma

18.) Kur’ân’da her alanda hayra çağıracak, aklî – dinî – ilmi olanı emredip zararlardan ve zararlılardan sakındıracak örgütler oluşturmamız öğütlenmektedir.( Al-i İmran 104)

Doğru Sözlü Olup Yalandan Sakınma

19.) Kur’ânda Allah’ımızın işlerimizi düzene koyması için doğru sözlü olmamız, doğrularla birliktelikler kurmamız ve insanlara zulüm olan yalandan sakınmamız emredilmektedir. (Ahzab 70-1 ; Tevbe 119; Hac 30)

Evlenme-Evlendirme

20.) Kur’ân’da erkek ve kadın olarak biribirimizin eşi ve eşiti olarak yaratıldığımız açıklanmakta, cinselliğimizi meşru yollarla kullanmamız yani evlenmemiz-evlendirmemiz emredilmektedir.

Ancak Kur’anda ateist-deist ve İslam karşıtı jakoben laik erkekler ve kadınlarla evlenilemeyeceği bildirilmektedir. (Nisa 1,3;Nur 32,Bakara 221;Mümtahine 10)

Mehir – Nafaka

21.) Kur’ân’da erkek ve kadının özgür iradeleriyle evlenmesi, evlenirken kadına ön tazminat olarak mehir verilmesi emredilmekte ve ailenin nafakası kocaya yüklenmektedir. (Nisa 4,34)

Zina-Eşcinsellik

22.)Kur’ânda evlik dışı cinsel ilişki ve birliktelikler zina eylemi bir pislik ve piçlik olarak haram kılınmaktadır. Evlilik içinde adet döneminde ilişkiden ve anal yolla birleşmekten de men edilmekteyiz. Kur’ânda 11 ayrı sûrede ve onu aşkın yerici bir dille eşcinsellik de yasaklanmaktadır. ( İsra 32; Bakara 221-2; Nisa 15-6)

Tesettür – Teşhir

23.) Kur’ân’da erkeklerin ön ve arka organları ve bu organların yakın çevresini, yetişkin kızlar ve kadınların evlenebilecekleri namahrem erkekler yanında yüz ve eller dışında bütün vücutlarını örtmeleri ve cinsel mesaj verir şekilde konuşmamaları emredilmektedir. Erkekler ve kadınların kendilerini, teşhircilikten ve cinsel arzulu bakışlardan korumaları istenmektedir.

Böylece onlar zamanımızın modern piçliliklerinden olan erotik ve porno türü pislikler ve yazışmalardan da korunmaktadırlar. ( Ahzab 59; Nûr 30-31,Ahzab 32)

Zinanın Cezası

24.) Kur’ân’da en az dört şahidin tanık olacağı şekilde işlenen zinaya Recm değil ama bir topluluk önünde yüz celde vurulması emredilmekte, zinacıların şahitlikleri red edilerek ancak kendileri gibi zinacılarla evlenebilecekleri duyurulmaktadır. (Nur 2-5)

Lezbiyenlere evlerinde göz hapsinde bulundurma, eşcinsel erkeklere ise ilk kez yargılanmalarında uyarı ve yerme, sürekli yapmaları ve eşcinselliği savunmaları ve örgütlemeleri durumunda ise değişik cezalar verilebileceği açıklanmaktadır. (Nisa 15-6İ Araf 884))

Zinacı Kadın Dövülebilirliği

Evlilik hayatında şiddet yasaklanmakla birlikte şu veya bu sebeple yargıya ve boşama yoluna gidemeyen kocaya; yalnızca ona ve sadece zinacı karısı için hafifçe şiddet gösterme izni verilmektedir. Bu izin görev olmayıp aileyi koruma ümidiyle kullanılabilecek bir haktır. (Nisa 34)

Erkeğin Boşaması- Kadının Boşanması-Boşanma Ahlakı

25.) Kurân’da şartlarına uygun olarak kurulan aile yüceltilmekle ve karı koca görevleri ibadet kılınmakla birlikte boşanma da onaylanmaktadır. Mehir, nafaka ve boşama nafakası yüklenen erkeğe doğrudan, kadına ise kocasıyla anlaşma veya yargı yoluyla anında boşanma hakkı verilmekte ve boşanmanın karşılıklı saygı içinde gerçekleştirilmesi öğütlenmektedir. Böyle insana saygıyı içeren muhteşem bir boşama-boşanma sistemi oluşturulmaktadır. (Talak 1-6; Bakara 228-233,141)

Adil Mîras Sistemi

26.) Kur’ân’da üç ayetle ( Nisa11,12 ve 33) ilgili uzmanları saygıyla ayağa kaldıran bir miras sistemi inşa edilmektedir. Erkeğe yüklenen görevlerle uyumlu adil bir paylaşım yapılmaktadır. Karısı ve çocukları yanı sıra geride anası ve babasını bırakan kişinin anası ve babasının her birine altıda bir hisse ayrılmaktadır. Mîras taksiminde kişinin varsa önce borçları ödenmektedir.

Borçlarını karşılayacak mal bırakmadan ölen kişinin eşi ve çocukları borçları ödemekle sorumlu tutulmamaktadır.

Alkollü İçkiler ve Kumar

27.) Kur’ânda sarhoşluk verici mayi ve katı bütün içkilerin içimi ve bir vicdan pisliği olan kumar yasaklanmaktadır. Rabbimizin şer fısıldama iznini verdiği Şeytan’ın ve şeytanlaşmış insanların ve cinlerin alkollü içkilerle aramıza kin ve düşmanlık sokmaya çalıştığı ve bizi Rabbimizin yasalarını uygulamaktan ve Ona ibadet etmekten engellemeye çalıştığı bildirilmektedir. (Maide 90, 91)

Devam Edecek…

ALİ RIZA DEMİRCAN

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar