islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4855
EURO
34,6895
ALTIN
2.406,89
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C

Kuveyt hükümetinin meclisle sürtüşme sonucu istifası

Kuveyt hükümetinin meclisle sürtüşme sonucu istifası
Mirat Haber Ajansı

Kuveyt bakanlar kurulu, hükümetin kurulmasından yalnızca bir ay sonra istifalarını Başbakan Şeyh Sabah el-Halid el-Sabah’a verdi. Hareket, yasa koyucuların başbakanı kabinenin  sorgulamasını isteyen bir önergeyi sunmasından sadece günler sonra geldi. 14 Aralık’ta kurulan kabinenin istifası, bu ayın başlarında Parlamento’da yeni emir için ilk siyasi meydan okumayı oluşturan ve ülke on yıllardır en kötü ekonomik kriziyle karşı karşıya kaldıktan sonra geldi. Başbakan 19 Ocak’taki bir parlamento oturumunda sorguya çekilecekti. Körfez ülkelerinde başbakanların, hükümetlerin halkın temsilcilerine yolsuzluktan hesap vermesi sık görülen bir durum değil. Kuveyt’te meclis giderek etkin duruma gelirken Körfez krallıklarına da bir örnek teşkil ediyor. Bu arttıkça ülke, İsrail ile ilişki kurmak, Katar’a ambargo gibi halkın karşı olduğu işlere de girmiyor.

Meclis süreci başlattı

Kuveyt Hükümeti İletişim Ofisi (CGC), hükümetin, Ulusal Meclis ile hükümet arasındaki ilişkideki gelişmeler ışığında istifasını sunduğunu ve ulusal çıkarların gerektirebileceklerini söyledi, ancak ayrıntı vermedi. 2019’un sonundan beri başbakan olan Şeyh Sabah’ın sorgulanması için önergeyi, yeni bir 5 Ocak’ta ilk olağan oturumunda üç milletvekili sundu. Partide, geçen yıl milletvekillerinin üçte ikisinin meclis sandıklarında sandalyesini kaybetmesi sonrasında muhalefet kazanımlar elde etti. 30’dan fazla milletvekili, anket sonuçlarını yansıtmayan bir kabinenin kurulması, Meclis Başkanı ve meclis komisyonlarının üyelerinin seçimine hükümetin müdahalesi iddiaları da dâhil olmak üzere konularda sorguya çekilmesi talebini destekledi. Kuveyt, üst düzey makamların yönetici aile üyeleri tarafından işgal edilmesine rağmen, yasaları geçirme ve bakanları sorgulama yetkisine sahip bir parlamentoyla, Körfez bölgesindeki en açık siyasi sisteme sahip. Kabine ile Parlamento arasında sık sık yaşanan kavgalar ve çıkmazlar, art arda hükümet değişikliğine ve parlamentonun feshine yol açarak, yatırımın yanı sıra ekonomik ve mali reformları da engelliyor. Son durgunluk, hükümetin düşük petrol fiyatları ve COVID-19’un neden olduğu ciddi bir likidite sıkışıklığını, yasal tıkanıklıkla karşılaşan bir borç yasasını zorlayarak başa çıkma çabalarını daha da karmaşık hale getiriyor. Emir, devlet işlerinde nihai söz sahibi ve geçen Eylül ayında kardeşinin ölümünün ardından Şeyh Nevaf’ın halefi, iktidardaki aile ile parlamentodaki muhalifleri arasında yumuşama ümitlerini artırmıştı.

Kuveyt, Orta Doğu’da yer alan Basra Körfezine kıyısı olan Irak ve Suudi Arabistan ile kara sınırı olan bir şehir devleti. Ülke nüfusu yaklaşık 4,5 milyon ve Şii çoğunluğa rağmen yönetim ağırlıkla Sünni. Kişi başına düşen milli gelir 30 bin dolar civarı. Uzun yıllar İngiliz sömürgesinde kaldıktan sonra 1964 yılında bağımsızlığını ilan eden Kuveyt Körfez İşbirliği Konseyi ve OPEC üyesi.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.