islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Libya Barışında “Adalete Hesap Vermek Eksik”

Libya Barışında “Adalete Hesap Vermek Eksik”

Mirat Haber Ajansı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, iki ana rakip tarafın ateşkes anlaşması imzaladıktan sonra Libya’nın yıllardır süren çatışması sırasında işlenen suçlarda adalet ve hesap vermenin barış ve normalleşme için anahtar olduğunu söylüyor. Haklar grubunun kıdemli Libya araştırmacısı Hanan Saleh Perşembe günü, adaletin yerine getirildiğini görmemenin sadece kalıcı barış isteklerini engelleyeceği konusunda uyardı. Libya, 2011’de NATO destekli bir ayaklanmanın kıdemli lider Muammer Kaddafi’yi devirip öldürmesinden bu yana şiddete maruz kalıyor. O zamandan beri, Kuzey Afrika ülkesine silahlı gruplar hâkim olmuş, yerel çatışmalarla parçalanmış ve birbirine şiddetle zıt iki yönetim arasında bölünmüştü: Başbakan Faiz el-Sarrac başkanlığındaki BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve darbeci general Halife Hafter ile bağlantılı doğudaki isyancı yönetim.

UMH ve Hafter’in sözde Libya Ulusal Ordusu geçtiğimiz Cuma günü Cenevre’de BM’nin sponsorluğunda yapılan görüşmelerin ardından kalıcı bir ateşkes anlaşması imzaladı. Anlaşma, Hafter’in Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri destekli güçlerinin, yüzlerce kişiyi öldüren ve on binlerce kişiyi yerinden eden bir savaş olan başkent Trablus’u ele geçirme girişimlerinden vazgeçmesinden dört ay sonra geldi. Düzinelerce Libyalı delege, dönüm noktası niteliğindeki anlaşmanın ardından seçimlerin yapılmasına yönelik bir adım olarak Pazartesi günü video konferans yoluyla siyasi bir diyalog başlattı. Ancak Saleh, ateşkesin açık bir taahhüt ve dış destekli savaşan taraflarca işlenen ciddi suçlar için adalete hesap verebilirliğe giden bir yol arz etmediğini kaydetti. Buna sivilleri öldüren ayrım gözetmeyen saldırılar, kritik altyapının tahrip edilmesi, kaybolmalar, keyfi gözaltılar ve yasadışı cinayetler de dahildir. Haklar grubuna göre diğer bir kusur, anlaşmada terhis edilecek ve devlet güvenlik güçlerine entegre olacak savaşçıların hesap vermeleri üzerine yakalama taahhüdünün olmaması.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.