islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

MAHREMİYET EVDE BAŞLAR

MAHREMİYET EVDE BAŞLAR

Çocuklar el üstünde tutularak büyütülen, anne babalarının gözbebekleridir. Hatta bazı ebeveynler o kadar hassastırlar ki, “Hocam bugün hava rüzgarlı çocukları bahçede oynatmazsınız değil mi?, benim kızım çok terler, öğretmeni gün içinde atletini değiştirir mi?” gibi uyarı ve sorularla sıklıkla karşılaşırız. Ne var ki çocuğunu rüzgardan, güneşten bile sakınan ailelerin onları kötü niyetli insanlardan koruyamaması da çok acı bir gerçektir.

Geçen hafta yaşanan çocuk taciz olayı hepimizi üzdü ve öfkelendirdi. Çok yönlü ve sebepli bu olayları bitirmeye, hasta ruhlu insanları iyileştirmeye gücümüz yetmez ama en aza indirmek için çocuklarımıza kendilerini koruyabilmelerini sağlayacak mahremiyet eğitimi verebiliriz.

Peki, buna nereden başlamalıyız? Bu konuda en çok nelere dikkat etmeliyiz?

Çocuğa öncelikli kazandırılması gereken en önemli duygulardan biri saygıdır. Çocuğun haklarına ve bedenine saygı gösterilmesi, onun da kendini, haklarını ve mahremiyetini koruyabilmesi için şarttır.

Çocuğun bedenine ve haklarına saygı

2 yaşından sonra bir çocuğu kendi iznini almaksızın öpmek veya ona, “Abla seni öpsün, amca seni öpsün” demek, “her isteyen sana dokunabilir ” mesajı verir. Bu, çocukların itiraz etme haklarının farkında olamamalarına ve taciz durumunu normal karşılayabilmelerine sebep olabilir.

Bunun için çocuklara 2 yaşından itibaren bedenlerinin mahremiyeti ile ilgili bilgi vermek, öpmeden, dokunmadan ve hatta onlarla ilgili herhangi bir uygulamadan önce izin istemek, özel bölgelerin anne, öğretmen ve gerekli durumda doktor dışında kimseye gösterilmemesi gerektiğini anlatmak önemlidir. Bunu yaparken de, “Çok ayıp” yerine, “Senin özelin, senin gizlin” kelimelerini kullanmak ilk mahremiyet eğitimini vermek için doğru yaklaşımdır.

“Abla seni öpsün, amca seni öpsün” gibi, açıklama yapmaksızın, “Abi kızar, teyze kızar” tehditlerinde bulunmak ta çocuklara, “Yetişkinler sana istediği gibi davranabilir” mesajı verir. Yine bu mesaj da çocukların itiraz etme haklarının farkında olamamalarına sebep olabilir.

Sohbette mahremiyet

Çocuğun bedeniyle, duygularıyla ilgili özel konuları alenen konuşmak, sözle olsa da sınırları aşmak mahremiyet ihlalidir.

Daha küçük diye kalabalıklar içerisinde çocuğun üzerini değiştirmek, kardeş onlar diye çocukları tamamen soyup banyo yaptırmak, cinsel organları üzerinden sevgi sözcüklerinde bulunmak, severken mahrem bölgelerine özen göstermemek, tuvalet kapılarını kapatmamak ve 6 yaşından sonra odalarının kapılarını çalmadan girmek mahremiyet kavramının oluşmasına engel olabilir.

ŞEYMA DEMİRCAN NAMAZCI 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.