islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3698
EURO
35,0047
ALTIN
2.326,10
BIST
9.092,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Malezya Başbakanı Muhyiddin hükümeti için onay düştü

Malezya Başbakanı Muhyiddin hükümeti için onay düştü
Mirat Haber Ajansı

Başbakanın Muhyiddin Yassin’in partisi olan Parti Pribumi Bersatu Malezya’dan (Bersatu) üyesi bir meslektaşının başkanlığını yaptığı bir düşünce kuruluşunun ülke çapında düzenlediği anket, Başbakan Yassin’in hükümeti için kamuoyu onayının ciddi oranda azaldıüını gösterdi. Emir Kamuoyu Araştırma tarafından 2020’nin sonunda yürütülen rapor, ankete katılanların yalnızca üçte birinden biraz fazlasının veya yüzde 35’inin Muhyiddin’in hükümetini makul olarak gördüğünü, bunun ise o yılın Ağustos ayındaki yüzde 43’ten daha düşük olduğunu gösterdi. Hükümeti uygun görmeyen Malezyalıların sayısı yüzde 9’dan yüzde 19’a fırlarken, yüzde 46’sı hükümetten “emin olmadıklarını” ifade etti.

Ülkedeki siyasi liderler arasında ahlaki sorunlar olduğu fikrine katılanların yüzde 49’undan yüzde 62’sine keskin bir artış da oldu. Malezyalıların neredeyse yüzde 50’si gelecek, ekonomi ve hükümetin ülkeyi yönetme kabiliyeti konusunda kararsız olduklarını belirtti. Anket, Muhyiddin hükümetinin meclisi askıya alan ülkede sıkıyönetime yakın bir olağanüstü hal başlatan rejimi başlatmasından önce yapıldı. Hükümet, Kral’a ülkedeki kötüleşen Covid-19 durumundan dolayı Ocak ayında yedi aylık bir olağanüstü hal uygulamasını tavsiye etmiş, o da kabul etmişti.

Korona salgını otoriteyi sallıyor

Emir Kamuoyu Araştırma’ya, Muhyiddin’in başkanlık yaptığı parti Bersatu’nun bir üyesi olan Datuk Rais Hussin başkanlık ediyor. Rais, Mart 2020’de Perikatan Nasional’ın (PN) iktidara gelmesinin ardından Malezya’nın dijital ekonomi ajansının başkanı olarak atanmıştı. Bersatu, 12 siyasi partiden oluşan koalisyon iktidardarı PN koalisyonunun bir parçası. Anket sonuçları, Bay Muhyiddin hükümetinin salgını ele alması nedeniyle artan eleştirilerle karşı karşıya olduğu bir dönemde geldi. Ülkedeki bir eyalet hariç tüm eyaletlerde evde kalma emirlerine rağmen, enfeksiyon sayısında azalma olmadı. Rakam hafta sonu 5.728 idi. Hükümet, bu hafta sonlarında kilitlemenin uzatıldığını veya kaldırıldığını açıklayacak.

Yaklaşık 50.000 aktif vaka ile yüksek vaka yükü, ülkenin sağlık sistemini kırılma noktasına ve sınırlı temas izleme faaliyetlerine itti. Anket ayrıca, hükümetin Covid-19’a verdiği yanıta, özellikle de mevcut enfeksiyon dalgasına katkıda bulunan Eylül ayındaki Sabah eyalet seçimlerinden sonra, onayda bir düşüş buldu. Ankete katılanların yüzde 62’sinin pandeminin genel olarak ele alınmasını onayladığını, bir önceki ankette yüzde 72’den düştüğünü açıkladı. Mart 2020’nin başlarında eski iktidar partisi Pakatan Harapan’dan bir dizi milletvekili transferiyle gelen Muhyiddin, başlangıçta popülerdi, çünkü geçen yıl Mart ve Haziran arasındaki üç aylık sıkı kilitleme, sonucu vaka sayılarını tek haneye indirmişti.  Ancak coşku kısa sürede dağıldı ve hükümeti, diğer şeylerin yanı sıra, politikacılar ve sıradan vatandaşlar için Covid-19 kurallarının uygulanmasında çifte standart uyguladığı için son aylarda ağır bir şekilde eleştirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.