islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5615
EURO
34,9979
ALTIN
2.435,97
BIST
9.778,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Malezya Başbakanı Muhyiddin Yassin’in koalisyonu diken üstünde

Malezya Başbakanı Muhyiddin Yassin’in koalisyonu diken üstünde

Mirat Haber Ajansı

Malezya’nın güç durumdaki Başbakanı Muhyiddin Yassin, en azından şimdilik, kısa görev süresini uzatmayı başardıysa da Birleşik Malezya Ulusal Örgütü UMNO partisi onun sallantılı koalisyon hükümetini desteklemeye devam etmeyi kabul etse de konumu sallantıda. UMNO kralın geçen ay sonunda Muhyiddin’in olağanüstü hal ilan etme girişimini reddetmesiyle bir karar aldı ve desteğini sürdürdü. Başbakan, Malezya’nın COVID-19’un yayılmasına karşı savaşmak için özel acil durum yetkilerinin gerekli olduğunu iddia etti, ancak eleştirmenler bunu, liderliğine yönelik zorlukların ortasında konumunu güçlendirmeye yönelik bir girişim olarak gördü. Acil durum yetkileri, parlamentoyu kısmen askıya alarak PN hükümetinin, hükümeti için kilit bir sınav olarak görünen 2021 ulusal bütçesi de dahil olmak üzere, parlamento onayına gerek kalmadan yasaları geçirmesine izin verecekti. Ancak amiri 95 yalındaki Dr. Mahathir Mohamed’e ihanet ederek partiyi ele geçiren ve karşı tarafa geçen Muhyiddin güvenilir bir kişi olarak tanınmıyor ve bu şekilde ülkede dikta rejimi kurmasından korkulmaktaydı.

Kraliyet vetosu, Muhyiddin’in istifası için siyasi yelpazenin her iki tarafının da istifa çağrılarına yol açtı. Bu arada UMNO, mevcut yönetime desteğini sürdürmeye karar vermeden önce Muhyiddin’i kendi parlamenterlerinden biriyle değiştirmeyi düşündü. Gelişme, Malezya siyasetinde dramlarla dolu bir yılın sadece sonuncusu. Mart ayında Muhyiddin, UMNO’nun desteğiyle çoğunluğu bir araya getirdikten sonra iktidara gelme yolunu seçti. Bu, Başbakan Mahathir Mohamad’in istifasını ve UMNO’yu 2018’deki seçimlerde mağlup eden Pakatan Harapan (PH) koalisyon hükümetinin parçalanmasını hızlandırdı. O zamandan beri Muhyiddin, 222 sandalyeli Malezya parlamentosunda 113 sandalyelik dar bir çoğunlukta. Başbakanın zayıflığını sezen UMNO, Partisi Pribumi Bersatu Malezya’dan (PPBM) tavizler almak amacıyla Muhyiddin hükümetinden çekilmekle tehdit etti. UMNO, Muhyiddin hükümetini desteklerken, ana gündemi iktidara geri dönmektir. Şimdilik, parlamento, COVID-19’un ekonomik etkilerini hafifletmek amacıyla Muhyiddin’in 6 Kasım’da parlamentoda sunacağı 2021 ulusal bütçesinin hızlı bir şekilde geçmesini sağlamak için kralın mesajını dikkate alırken işler muhtemelen sakinleşecek. Ancak 2020’de şimdiye kadar olan tiyatrolar göz önüne alındığında, önümüzdeki günlerde ve haftalarda başka sürprizlerin yaşanma olasılığını göz ardı etmek doğru olmaz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.