islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5176
EURO
34,7276
ALTIN
2.489,33
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Mervan Barghouti Filistin başkanlığına aday olacak

Mervan Barghouti Filistin başkanlığına aday olacak

Mirat Haber Ajansı

İsrail hapishanelerinde ömür boyu hapis cezasını çeken Filistin El Fetih grubunun önde gelen lideri Mervan el-Barguti, Temmuz ayında Filistin başkanlığına aday olacak. Gfetih yetkilisi Abdülkadir, Barguti’nin adaylığının normal olduğunu ve seçim yarışı için sağlıklı bir olay olduğunu söyledi. El-Barguti 2002 yılında İsrail kuvvetleri tarafından tutuklandı ve şu anda İkinci Filistin Ayaklanması sırasında İsraillileri öldüren ve yaralayan silahlı grupları yönetme suçundan ömür boyu hapis cezasını çekiyor.

Abdülkadir, grup tarafından demokratik bir şekilde onaylanırsa El-Barghouti’nin El-Fetih grubu adına lider olmasını desteklediğini söyledi. Ancak, Fetih grubu tarafından, bu tür koşullarda bir kişiyi onaylatmanın zor olacağını da sözlerine ekledi ve Barguti’yi on yıllardır parmaklıklar arkasında çürüyor olarak nitelendirdi. El-Barguti’ye yakın olan diğer iki kaynak da cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmayı planladığını doğruladı. Ancak yetkililer, önümüzdeki haftalarda nihai bir kararın henüz alınmayacağını bildirdiler. El-Barguti’nin cumhurbaşkanı Mahmud Abbas’ın grubun seçimler için adayı olduğunu duyurması nedeniyle el-Barguti’nin başkanlığa aday olma niyeti hakkında henüz yorum yapmadı.

Bu arada, Filistin Politika ve Anket Araştırma Merkezi olan Filistinli bir STK, Filistinlilerin Abbas yerine el-Barghouti’yi cumhurbaşkanı olarak tercih ettiklerini açıkladı. Filistinliler, Cumhurbaşkanı Abbas tarafından bu ayın başlarında imzalanan bir kararname uyarınca parlamento, başkanlık ve Ulusal Konsey seçimleri yapmaya hazırlanıyor. Parlamento seçimleri 22 Mayıs’ta, cumhurbaşkanlığı seçimleri 31 Temmuz’da ve Ulusal Konsey seçimleri 31 Ağustos’ta yapılacak. Filistin Yasama Konseyi’nin meşruiyetini yenilemek, demokratik olarak seçilmiş yeni bir liderlik biçimini birleştirmek için önemli bir adım. Halk, bölünmeyi sona erdirmek için Gazze ve Batı Şeria halkı adına siyasi kararlar alabilecek bir hükümet oluşturuyor.

Sonuç, uluslararası taraflar dâhil herkes için kabul edilebilir olmalıdır. 15 Temmuz darbesine  BAE’den  para taşımaktan Türkiye’nin aradığı Muhammed Dahlan’ın reformist hareketi de dahil olmak üzere tüm siyasi gruplar konseyde temsil edilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.