islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3409
EURO
34,8363
ALTIN
2.402,79
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

Modern/Rûhsal Kölelik ve Ana Sebebi II

Modern/Rûhsal Kölelik ve Ana Sebebi II
6 Temmuz 2023 10:00
A+
A-

Bütün Peygamberlerin; Hz. İbrâhim’in, Hz. Mûsâ’nın, Hz. Îsa’nın ve son ve evrensel ilâhî elçi Hz. Muhammed’in çağrısı olan İslâm’ı kabul etmeyen veya kabul ettiği halde izini sürmeyen ve böylece kendi egemenliklerini kuran ve aslında azınlığı oluşturan insanlar, târihî dönemlerde rûh köleliği yanısıra geleneksel köleliği tesis ettikleri gibi, dönemlerimizde de çok daha yıkıcı boyutlu olan modern köleliği oluşturup geliştirmişlerdir.

Modern kölelik, geleneksel kölelik gibi Allah’ı, insanlığa gönderdiği İslâm Dîni’nin yasaları çizgisinde egemen kabul edememenin tabîî sonucu olmuştur.

İnsanlar artık kitleler halinde ideolojilerin kölesidir. Büyük sermaye sahiplerinin kölesidir. Azgınlaştırılan şehvetlerinin kölesidir. Üretimin ve tüketimin kölesidir. Askerî hegemonyaların kölesidir. Siyasî ve ekonomik tehditlerin, işgallerin ve korkuların kölesidir. Âhiret sorgulamasının varlığına inanılmadan yaşanan dünya hayatının kölesidir.

Ne var ki modern kölelikte insanlar köleleştirildiklerinin bilincinde bile değildirler. Altın kalemlerin Hak olan iyiyi yazabileceği, nükleer enerjinin/dev fabrikaların doğruyu üretebileceği, teknoloji harikası uçakların güzele ulaştırabileceği, ulusal ve uluslar arası kuruluşların adâleti tevzi edebileceği, Cennet arzusu ve Cehennem korkusu ile yaşanmayan dünyanın mutluluğa erdirebileceği sanılmaktadır.

İslâm’sız dünya istikrârı ve âhiret saadeti sağlanabilecek olsaydı, bütün varlıkların yaratıcısı ve insanın hâlıkı olan Allah, Peygamberlerini gönderir, yasaları olan kitaplarını indirir miydi? Evrensel kılınan Peygamber Hz. Muhammed gelir, son ilâhî mesaj Ku’rân, onun aracılığıyla teblîğ edilir, örneklendirilir miydi? Pekiştirelim, İslâmsızlık geleneksel köleliğe de açık modern köleliktir, bir diğer anlatımla rûhsal köleliktir.

Bu bölümümüzü modern köleliğin geleneksel kölelikten daha yıkıcı ve yakıcı olduğuna işaret eden tesbitlerle bitirelim.

Tarihten Günümüze Köle Karakterli İnsanlar

…Târihe baktığımızda kadîm zamanların köleleri, köle olduklarını biliyorlardı ve bir gün kurtulma umutları vardı. Bir eşya gibi köle adıyla alınıp satılırlardı. Yükümlülükleri çoktu, ağır işlerde çalıştırılırlardı, hiçbir hakları yoktu. Günümüzle kıyasladığımızda en azından açlık sorunları yoktu. Aç ve açıkta kalma dertleri yoktu. Oysaki modern zamanların köleleri böyle mi?

Modern kölelik de çağ atlamış, isim değiştirmiş sadece. Esasında değişen bir şey yok…

Kadîm zamanlarda Firavunun ya da bir kralın adamlarının elinde kılıçla insan öldürmesiyle, Emperyalizmin ve sömürgeciliğin kimyasal bombayla insan öldürmesi arasında bir fark var mı? Irgat olarak çalışan, deve ve at bakıcılığı yapan köleyle, modern fabrikalarda karın tokluğuna çalışıp patronlarını zengin ve mutlu eden işçilerin arasında ne fark var.[1]

Aralarında hiçbir fark yok diyemeyiz. Elbette bir fark var. En azından kadim zamanlarda kölelerin aç ve açıkta kalma tehlikesi yoktu. Oysa modern zamanların köleleri bu şansa da sahip değiller. Her an aç ve açıkta kalma tehlikesiyle karşı karşıdırlar. Aynı sömürgecilik anlayışı, aynı zâlim düzen, aynı katliamlar günümüzde de devam etmiyor mu? Güleryüz ve merhametin matruşlu yüzlerde, sevgi, adâlet ve doğruluğun kravatlı adamlarda bulunduğunu söyleyebilir miyiz?

Kadîm zamanlarda kölelerin efendileri belliydi. Peki, Modern kölelerin efendileri kim? Şimdi görünmeyen efendiler var. Modern köleler, köle olduklarının farkında olmadıkları için birileri onları uyandırıncaya kadar köle olarak yaşamaya mahkûmdurlar. Çoğu zaman da ebedî olarak köleliğe mahkûmdurlar. Efendilerini tanımadıkları için, bu şuûra sâhip olmadıkları için kölelikten kurtulma gayreti içinde de olamazlar. Modern kölelere efendilerini kim gösterecek. Burada suçlu kim? Köleler mi? Efendiler mi?

Târihten günümüze hak bâtıl mücadelesinde değişen sadece şekil ve kelimelerdir. Rûh ve kavram olarak değişen bir şey yok aslında.

Şimdi derebeylere karşılık Aristokratlar, para babaları var. Toprak ağalarına karşılık fabrika ağaları var. İlâhlık iddiasında bulunan firavunlara karşılık devlet ideolojileri var. Topraklarda karın tokluğuyla çalışanlar köle olurken, kapitalist düzenin fabrikalarında sermaye patronlarına karın tokluğu ile çalışanlar köle olmaktan kurtuluyorlar mı?

Alışveriş merkezlerinin, bankaların, eğlence yerlerinin, şatafatlı çarşıların mâbed, maddenin, zevk ve paranın mâbûd olarak kabul edildiği çağdaş ilâhlar dönemini yaşıyoruz. …Belli bir dâvâsı olmayan, fikirsiz, hattâ herhangi bir bâtıl dâvâ sâhibi olan insanlar; her zaman emir almaya alışık, güçlüye boyun eğen, itiraz etmeyi bilmeyen, sorgulamayan, düşünmeyen, koyun kişilikli, ezik rûhlu ve köle karakterli kimseler yok mu günümüzde. İşte köle karakterli insanlar bunlardır…[2]

Not: Yukarıda iki bölüm halinde sunulan bu makale KUR’ÂN VE SÜNNET IŞIĞINDA CARİYELER VE SÖMÜRÜLEN CİNSELLİKLERİ İsimli kitabımızın üçüncü baskısının 273-279. sayfalarından alınmıştır. alınmıştır.

[1] Yeni Zelanda’da Victoria Ekonomi ve İşletme Okulu’nda görevli iki araştırmacı 2050 yılında seks endüstrisinde inanılmaz gelişmeler yaşanacağını iddia etti. Ian Yeoman ve Michelle Mars’ın araştırmasına göre 2050 yılında genelevlerde insan yerine robot fahişeler çalışacak. Böylece erkekler hem hastalık kapma korkusu olmadan hem de eşlerini aldattıkları için suçluluk duymadan ve çok daha ucuza çapkınlık yapabilecek. İkili, robot fahişelerin insan kaçakçılığını da azaltacağını öne sürdü. BM’nin yaptığı araştırmaya göre dünyada yaklaşık 30 milyon seks kölesi var. Her yıl 500 bin kadın seks köleliği için kaçırılıyor. Dünyada seks köleliği ticaretinden doğan rant 100 milyar dolar.

Gazete Habertürk

[2].
Özetlenerek alınmştır. İsmail Okutan. http://www.minare.net/arsiv/modern-­kolelik.html

Modern/Rûhsal Kölelik ve Ana Sebebi I

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar